Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Az MSZP választmánya a válságkezelő intézkedések mellett

Az MSZP választmánya támogatja, hogy az adó- és közteherviselés, a szociális és a nyugdíjrendszer területén alapvető, lényegi változások induljanak el - mondta Simon Gábor, a testület elnöke szombaton, miután Gyurcsány Ferenc tájékoztatta őket a tervezett kormányzati intézkedésekről.
Simon Gábor szerint a kormányfő konkrétumokról és részletekről is beszélt a választmány tagjainak, de ezeket a hétfői parlamenti ülésig nem kívánják nyilvánosságra hozni.

A választmány egyetértett abban, hogy nem lehet a hiányt adónöveléssel csökkenteni, de adócsökkentésre is csak mérsékelten van lehetőség - mondta a választmányi elnök. A testület támogatja még, hogy csökkenjen a munkára rakódó szja és társadalombiztosítási teher. Ugyancsak egyetértés volt abban, hogy a gazdasági intézkedéseknek a jövedelemszerzést kell könnyíteniük - vagyis a bérre és munkára rakódó terhet csökkenteniük -, és a jövedelem elköltését kell nehezíteniük - ami a fogyasztásra nehezedő terhek növelését jelenti -, ezzel is ösztönözve a megtakarítást.

Simon Gábor a nyugdíjrendszer tervezett átalakításával kapcsolatban sem beszélt konkrétumokról, csak annyit mondott, hogy 2050-ig Európa egyik legstabilabb nyugdíjrendszerét hozzák létre. A választmány elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjasokat meg kell védeni, hogy ne ők legyenek a válság kiszolgáltatott elszenvedői, ugyanakkor felelősen kell dönteni annak érdekében, hogy fenntartható maradjon a rendszer.

A szociális rendszer átalakítása kapcsán támogatta a választmány azt is, hogy 2011-2012-re az állami és önkormányzati juttatásokat egységes szociális számlára szeretnék összevonni, így átláthatóvá tennék az egy-egy személynek vagy családnak járó támogatást - mondta Simon Gábor.

Az MSZP választmánya megerősítette és támogatta az euró bevezetését támogató nemzeti programot, valamint egyetértettek a miniszterelnökkel annak a reálgazdasági programnak a bevezetésében, ami azt szolgálná, hogy Magyarországon elsősorban itthon előállított termékeket vásároljanak.

MSZP-választmány: Orbán Viktor tisztességtelen eszközzel próbál támogatást szerezni

Az MSZP Választmánya szerint tisztességtelenül járt el a Fidesz elnöke, amikor a bűnözéssel kapcsolatban etnikai összefüggéseket emlegetett - mondta Simon Gábor, a testület elnöke szombati sajtótájékoztatóján. Lehet, hogy Orbán Viktor azt gondolja, hogy ez népszerű, lehet, hogy ez szavazatot hoz, de tisztességtelenséggel nem szabad támogatást szerezni - fogalmazott.

Orbán Viktor szerdán beszélt arról, hogy szerinte ki kell mondani: Magyarországon növekszik a cigány származásúak által elkövetett súlyos bűncselekmények száma. Úgy vélte: a bűnözési hullám megfékezéséhez szigorítani kell a büntetéseket, valamint munkát kell adni a romáknak. A Fidesz elnöke leszögezte: szerinte cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak.

Az elmúlt hetek történéseire reagálva a testület kinyilvánította, hogy Magyarországon származásra és élethelyzetre tekintet nélkül mindenkinek joga van a közbiztonsághoz, sem a közbiztonság ügyét, sem a társadalmi feszültséget nem szabad politikai haszonszerzésre, pártérdekek szolgálatában felhasználni - ismertette Simon Gábor szombaton a választmány állásfoglalását. A magyarországi cigányság helyzete és az ebből adódó gondok nem lehetnek politikai zsákmányszerzés alapjai - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 8. Ferrari 2009. február 15. 20:06
  „Ha a jövedelmem elköltését szándékoznak nehezíteni az áfa növelésével, akkor nem értem , hogy tudok többet megtakarítani.
  Valaki magyarázza ezt meg nekem!”
 • 7. radenko 2009. február 15. 08:46
  „A szocialisták és Gyurcsány fejébe van válság ideje volna felébredni mert a bili szorul a fejükbe.”
 • 6. gardista33 2009. február 15. 07:00
  „7 éve válságban élünk,ezt az egyet már kibirjuk valahogy.Szebb jövöt!”
 • 5. dodó 2009. február 14. 20:14
  „Én bízom Fletó százhuszonhatodik ötletében és tervében is! Hiszek neki!

  Csak attól félek, a főorvos úr megtudja, és megint lekötöztet...”
 • 4. hazaipalya 2009. február 14. 20:02
  „öszöd”
 • 3. Power 2009. február 14. 19:03
  „Úgy látom, hogy az általuk okozott válság kezelése helyett újabb Orbánozás történt az MSZP választmányi ülésén. Hát ezzel nem megyünk sokra.
  Az MSZP korábban azt állította, hogy az adócsökkentés nem lehetséges, az kizárt dolog.
  Mire föl ez a pálfordulás?”
 • 2. achilleus 2009. február 14. 18:50
  „"A MeH-MTA együttműködés központi célja olyan Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program kimunkálása volt, amely formailag és tartalmilag alkalmas arra, hogy egy Országgyűlési Határozat alapja legyen. A cél megvalósult. A Parlament 2007 májusában elfogadta az Országgyűlési Határozatot a ,,Legyen jobb a gyerekeknek!" Nemzeti Stratégiáról, 2007-2032."

  Azért ez sem semmi, ami a távlatokat illeti.
  A kettő közös eleme:
  Mire a gyermekszegénység elleni program megvalósul, addig a mai gyerekek már nem lesznek gyerekek,
  míg amíg a nyugdíjreform megvalósul, addig a mai nyugdíjasok nem lesznek élők, - sőt a mai harmincasok fele sem.”
 • 1. .suhym. 2009. február 14. 18:06
  „"..Simon Gábor a nyugdíjrendszer tervezett átalakításával kapcsolatban sem beszélt konkrétumokról, csak annyit mondott, hogy 2050-ig Európa egyik legstabilabb nyugdíjrendszerét hozzák létre..."

  "Atyaúristen", ezek még az unokám életét is tönkre akarják tenni?

  Tán ittak az örök élet forrásvizéből?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezernél is többen voltak a Hősök terén

Kétezernél is több ember vesz részt a szombat délutáni, Becsület napi rendezvényen a Hősök terén,… Tovább olvasom