Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Az MSZP visszalépésként értékeli a Fidesz választási javaslatát

Az MSZP sajnálja, hogy a Fidesz nem egyeztetett választójogi reformjavaslatáról a parlamenti pártokkal, és a szocialisták szerint az Áder János által szombaton ismertetett javaslat visszalépést jelent a korábbi szabályozáshoz képest.
Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója az MTI-nek vasárnap arról fejtette ki a véleményét, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, és ebben megszüntetnék a kompenzációs listát.

A szervezési igazgató kifejtette: "sajnáljuk, hogy ilyen fontos, az egész magyar alkotmányos berendezkedést érintő törvényjavaslatról, amely sarkalatos törvény is, nem volt széles körű egyeztetés". A javaslat a szocialista szakpolitikus szerint visszalépés a korábbi törvényhez képest, mivel "az arányosság követelményének még kevésbé felel meg".

Molnár Zsolt az egyik legnagyobb problémának azt tartotta, hogy a javasolt rendszer nem tükrözi vissza a választási akaratot. "A győztes túlkompenzálásával a leadott szavazatok és a parlamenti mandátumok közötti jelentős különbséghez vezet, hiszen a kompenzációs mandátumok megszüntetése nagyon erősen a győztes túlkompenzálásához vezethet" - mondta. Ugyanakkor a javaslat egyes elemeit - a részletektől függően - elfogadhatónak nevezte a politikus, például az egyfordulós megoldást és az ajánlószelvények megtartását.

A határon túli magyarok szavazati jogára vonatkozó elképzelést azonban elfogadhatatlannak nevezte. Azt mondta: "a belföldi lakóhelyhez nem kötött szavazati jog gyakorlatilag a köztársaság törvényeibe való beavatkozást enged a határon túliaknak". Hozzátette: azok szavazzanak a magyar belügyekről, akik a magyar köztársaság területén élnek, hiszen rájuk van hatása a törvényeknek.

Az ajánlószelvények számának javasolt emelése Molnár Zsolt szerint arányos a kevesebb számú, de nagyobb méretű választókerülettel. Problémát jelenthet azonban szavai szerint a választókerületek határainak "manipulatív" meghúzása. "Miskolc és Eger kitűnő példája volt az önkormányzati választásoknál a pártszempontok alapján kijelölt választókerületi határoknak" - mondta.

Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő szombaton jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, amelyben az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne, és eltörölnék kompenzációs listát. A tervek szerint megmaradna pártokra vonatkozó ötszázalékos bekerülési küszöb, de újdonság, hogy az induláshoz a jelenlegi 750 helyett 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre.

Áder János a külföldön élő választópolgárok szavazati jogának megadásáról szólva elmondta: a Fidesz-elnökség szombati ülésén több lehetőség is szerepelt, az azonban, hogy milyen módszert, milyen eljárást javasolnak arra, hogy a külföldön élő magyar választópolgárok élhessenek szavazati jogukkal, augusztus végére derül ki.

Olvasóink írták

  • 3. igazságkereső 2011. július 11. 08:22
    „Kedves Molnár Zsolt! Az MSZP sem folytatott széles körű konzultációt - az SZDSZ-el karöltve!! - akkor amikor eldöntötte, hogy 2004-2010 között "letarolja" Magyarországot gazdaságilag és pénzügyileg! Ön előtt sem ismeretlen az a tény,hogy 8 év nagyon elrontott ( szándékosan: sicc!) pénzügy-és gazdaságpolitikáját nem lehet 1-2 év alatt helyreállítani,így aztán most az én szerény véleményem az, hogy az lenne a leghelyesebb,hogy az MSZP (háta mögött a rejtőzködő SZDSZ-el) csendben maradna, mert teljességgel hiteltelenül hangzik Önöktől bármilyen ezzel a témával kapcsolatos megnyilatkozásuk! Tovább is van, mondjam még...?”
  • 2. Kisg 2011. július 11. 07:34
    „Nekem főként a levélben való szavazás nem tetszik, amit a kint élő magyarokra akarnak vonatkoztatni... Azé legyen érvényes szavazat, aki elmegy, bemutatja az okmányait, látják, sk. dobja az urnába a szelvényt. Ha a külföldön élő magyar voksolni akar, akkor jöjjön haza, tegye meg, ennyit igazán elvárhat az ország a saját állampolgárától cserébe, hogy "beleszólást" enged neki a közügyekbe. (A beleszólás szigorúan teoretikus... :-() Ha nem akar Magyarországra jönni még arra az egy napra sem, akkor ne akarjon dönteni semmiben. Pláne olyasmiben, ami a következő x nemzedék életét határozza meg gyökeresen, és neki van az esetleges, a dolgok rosszra fordulása esetén alkalmazható "egérútja", azaz nem fogja nyögni a valóságot. Az szavazzon, aki itt is él. A levél/posta/ elektronikus út amúgy is nagyon képlékeny, manipulálható...”
  • 1. Jozsoci 2011. július 11. 00:01
    „Felháborító szemétség.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis bankgaranciával jutott milliárdos üzlethez egy csaló

Néhány nap alatt fogott el a rendőrség egy csalót, aki hamis bankgaranciával több mint egymilliárd… Tovább olvasom