Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Az MTV DVD-n hozná forgalomba archivumának egyes darabjait

A Magyar Televízió (MTV) azt tervezi, hogy DVD-n hozza forgalomba archívumának egyes darabjait; ennek "főpróbája" volt a Hofi Géza életművét bemutató sorozat elindítása - tájékoztatott Józsa Anikó, az intézmény archívumának igazgatóhelyettese.
Mint utalt rá, a kilencvenes évek végén megszűnt az MTV egykori felvételeit terjesztő Televideo, miközben nem csökkent az MTV négy és fél évtizedes működése alatt készült felvételek iránti érdeklődés.

Véleménye szerint a szórakoztatás mellett az oktatásban is komoly szerep juthatna a filmtár anyagainak, hiszen az archívumban az ismeretterjesztő filmek mellett számtalan színházi előadás és komolyzenei koncert felvétele is megtalálható.

Józsa Anikó szólt arról, hogy a munka megkezdéséhez tisztázni kell számos szerzői jogot is, mivel az MTV évtizedekkel ezelőtt csupán a televíziós sugárzásra kötött szerződést az alkotókkal, szerzőkkel, másodlagos felhasználásra nem.

Hozzátette, az intézmény archívumában, Magyarország legnagyobb kor-, művészet-, kultúr-, és televíziótörténeti gyűjteményében jelenleg 15 ezer órányi (a hatvanas évek vége előtt készült) filmes és több mint tízszer ennyi elektronikusan tárolt anyag található.

Szakembereik folyamatosan írják át a ma használt technikával olvasható Beta-kazettára az anyagokat.

A kiválasztás szempontjai között szerepel, hogy azokat a filmeket, amelyekből egyetlen kópia áll a köztévé rendelkezésre, mindenképpen restaurálják, akárcsak azokat a színes tekercseket, amelyeket az idő múlásával járó elszíneződés, vagy a gyakori használat miatti rongálódás fenyeget.

Józsa Anikó utalt arra is, hogy az MTV 1999 óta saját restauráló műhellyel rendelkezik.

Tájékoztatása szerint a közelmúltban a Magyar Televíziónál járt a német-francia Arte művészeti-kulturális csatorna több munkatársa, tárgyalások azonban még nem kezdődtek a felek között a lehetséges együttműködésről.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jancsó is tárgyalt Medgyessyvel

A gazdaság élénkítésére munkacsoport felállítását javasolja Medgyessy Péter miniszterelnök. A… Tovább olvasom