Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az NGM szerint újból téved az Európai Bizottság

Az EB által jelzett gazdasági csökkenés helyett az eurózóna átlagát meghaladó ütemben bővülhet a magyar gazdaság idén.
A Nemzetgazdasági Minisztérium nem ért egyet az Európai Bizottság februári időközi előrejelzésével. Úgy vélik, az EB által jelzett gazdasági csökkenés helyett az eurózóna átlagát meghaladó ütemben bővülhet a magyar gazdaság az idén.

A tárca csütörtöki közleményében emlékeztet rá: egy évvel ezelőtt a Bizottság 2011-re 1,4 százalékos magyar GDP növekedést prognosztizált. Ezzel szemben a KSH legfrissebb adatai szerint tavaly a magyar GDP 1,7 százalékkal bővült, vagyis Brüsszel 0,3 százalékpontot tévedett a tavalyi előrejelzésében - áll a közleményben.

Ezek alapján az NGM szerint joggal feltételezhető, hogy a 2012-re adott előrejelzése sem pontos. Nagy valószínűséggel Magyarország nemhogy csökkenést, de az eurózóna átlagát jóval meghaladó növekedést mutat majd fel - fogalmaznak.

Mindezt erősíti az a tény a tárca szerint, hogy a Bizottság megállapítja: 2011-ben a magyar gazdaság ellenállóbbnak bizonyult az őszi várakozásaiknál. Az idei hatások közül meg is említik, hogy a Bankszövetséggel kötött megállapodásnak köszönhetően a hitelezés visszaesése mérsékeltebb lehet. Ezenkívül a bérkompenzáció miatt a bérek emelése is a korábban gondoltnál kisebb terhet jelent a vállalkozások számára - írja az NGM.

A minisztérium az EB időszakos, csütörtökön közzétett prognózisára reagált. Ebben az Európai Unió végrehajtó testülete ugyan az első negyedév után javuló növekedési tendenciát jósol Magyarország számára, de az év egészében 0,1 százalékos csökkenéssel, gyakorlatilag stagnálással számol.

Emlékeztetett a Bizottság arra, hogy tavaly, elsősorban a jó exportteljesítménynek köszönhetően bővült a magyar gazdaság 1,7 százalékkal. Tavaly az év második felében a gazdaság ellenállóbbnak bizonyult, mint azt az őszi előrejelzésükben vélték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrepült Budapestről az utolsó Malév-gép is

A Bombardier Q400-as az elemelkedés után megtett egy iskolakört, majd Szlovákia felé elhagyta az… Tovább olvasom