Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Az NMHH közzétette a Lomnici-ügy riporterének levelét

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a honlapján közzétette azt a levelet, amelyet a Lomnici Zoltánt kitakaró riport tudósítója készített.
A levél írója kijelenti: feletteseitől azt az utasítást kapta, hogy "ha másként nem megy, húzzál zsákot a Lomnici fejére, mert még vágóképben sem látszódhat a riportban".

A nem hivatalos levél a személyes adatokat kitakarva, a személyiségi jogok védelmét tiszteletben tartó módon került fel a médiatanács honlapjára hétfőn délután, miután Nyakó István szocialista képviselő betekintést kért a dokumentumba. A politikus szerint az NMHH munkatársai hétfőn megtagadták tőle, hogy élhessen képviselői jogával, mert nem tekinthetett bele a levélbe. Az NMHH a levél közreadása mellett azt az álláspontját is megfogalmazza, miért nem engedtek korábban betekintést Nyakó Istvánnak az anyagba. Mint írták: a Lomnici-ügyként emlegetett híradás elkészítésének hátterét tartalmazó levél - az ügyfélszolgálatukra azonosíthatatlan e-mail címről érkező levelekhez hasonlóan - nem minősül hivatalos iratnak, ezért abba hivatalosan iratbetekintés sem kérhető.

Az NMHH által nyilvánosságra hozott levélben az szerepel, hogy amikor a riportere rákérdezett feletteseinél, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerkesztőinél, miért nem szerepelhet a volt legfőbb bíró a tudósításban, levele szerint azt a választ kapta, hogy amikor Lomnici Zoltán legutóbb az m1 híradójában szerepelt, akkor egy felettes - akinek nevét az NMHH munkatársai a levélből kitakarták - "sikítófrászt kapott és zengett a folyosó, úgy üvöltött, hogy szedjék ki azt az embert a Híradójából. Annak az adásnak a szerkesztője már nem élte meg az esti Híradót. Te ugye nem erre pályázol?"

Miután a volt főbíró - aki jelenleg az Emberi Méltóság Tanácsának is elnöke - a felvett riport hátterében megjelent, a levél szerint a riporter főnökei azt a konszenzusos döntést hozták, hogy "majd vágás után az utómunka stúdióban belenagyítanak a képbe és Lomnici úr kiesik a bal szélén a képernyőnek".

A levél írója azt közölte: a felvett anyag vágásában nem vett részt, az anyag mégis a nevével ment le az adásban, anélkül, hogy a végterméket látta volna.

A riporter mindezt három különböző jelentésben írta le a főnökeinek, ennek ellenére figyelmeztetést kapott. Ebben az állt, hogy a jövőben szigorúan a felettesei utasításait kell követnie. A riporter ezután feltette a kérdést: mit kellett volna tennie? "Valóban zsákot kellett volna húznom Lomnici úr fejére?"

A levél szerint annak írója már nem készíthet riportokat a Híradó számára, két másik munkakörben továbbra is dolgozik, de szerződését írásban még nem hosszabbították meg.

A riporter kifogásolja, hogy a médiatanács elismerte az MTVA vizsgálatának eredményét, és deklarálták, hogy megtörtént a felelősségre vonás.

A médiatanács honlapján a közzétett levél mellett az olvasható: ahogy a tanács a január 18-ai ülésén hozott határozatában rámutatott, a Lomnici-ügy nem tartozik a médiaszabályozás hatálya alá. Ezt egy korábbi hivatalos kérelem nyomán lefolytatott vizsgálat után állapította meg a testület. A szabályozás ugyanis nem avatkozik be a műsorszerkesztés folyamatába, ezekben a kérdésekben a hatóságnak nincs hatásköre, és nem dönthet.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2012. január 31. 10:28
    „Ki az a Lomnici ?”
  • 1. v.imre 2012. január 31. 10:00
    „Hogy kétség ne maradjon senkiben aziránt, hogy az ügyben érintett felelősök mindegyike megúszta az ügyet álljon itt az MTI teljes anyaga, aminek itt fenn nem olvasható (vajh, miért?) a vége: "...December közepén kirúgták az MTI Hírcentrumát vezető Élő Gábort, a Cohn Bendit-riport miatt elhíresült Papp Dánielt pedig leváltották az MTVA hír- és háttérműsoraiért felelős főszerkesztői posztjáról, de a közéleti és dokumentum-főszerkesztőséget továbbra is ő irányíthatja. Távozott az alap kommunikációs vezetője is. Az azóta kirúgott érdekvédők viszont továbbra is az összes valódi felelős eltávolítását követelik." Nagy Navarroék kirúgás étvágytalansága, hogy minden érintett nagyfőnök repüljön, s ezért tüntetnek megállás nélkül verte ki a biztosítékot a munkaadójuknál. Többszöri kérés után sem vették fel a munkát, így azt elégelte meg a munkaadó, s mondott fel nekik is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EFK Magyarország segít a Costa Concordia magyar utasainak

Az EKF Magyarország ingyenes jogi segítséget nyújt a Costa Concordia hajó balesete miatt… Tovább olvasom