Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Az ókori szépasszonyok és a nanotechnológia

Az antik világ asszonyai szépítkezéskor már évezredekkel ezelőtt alkalmazták a nanotechnológiát, bár aligha sejtették, hogy hogyan hatnak kozmetikumaik.

A francia múzeumok kutatási és restaurálási központja által végzett vizsgálat szerint a hajfestékeket mindenekelőtt ólomvegyületek felhasználásával készítették: e szerek hatóanyagát mindössze 5 nanométeres részecskék alkották – olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

A kutatást irányító dr. Philippe Walter szerint évezredeken át a szépítőszereket ásványi anyagoknak olajjal, különféle kenőcsökkel és vízzel történő elegyítésével készítették. Az antik Görögországban, majd a Római Birodalomban terjedt el az ólomvegyületek szépészeti célú alkalmazása, s bármennyire is hihetetlen, ezek a technológiák csaknem napjainkig fennmaradtak.

Kísérleteik során a francia kutatók egyebek közt az ókorban hajfestésre alkalmazott ásványt, a galenitet (ólomszulfidot) vizsgálták. A haj természetes sötét színét a melanin nevű pigmens 300 nanométer nagyságú részecskéinek köszönheti. A hajszálakba bejutó galenit részecskéi a melanin szerepét töltik be. Ezek a részecskék parányi méretükkel az úgynevezett kvantumpontokkal (Q-pontok) vetekedhetnek, amelyek létrehozásán a mai nanotechnológia fáradozik.

A dolog érdekessége, hogy az ólomszulfid részecskéinek átmérője hatvanszor kisebb, mint a melaniné, s ezáltal igen tartós színezést biztosítanak. Ráadásul az ilyen parányi részecskék nem befolyásolják a hajszálak mechanikus tulajdonságait.

A galenit eme tulajdonságainak köszönhető, hogy kétezer éven át a festékek készítői egyúttal nanorészecskéket is előállítottak, mit sem tudva arról, hogy mekkora tudományos bravúrt hajtanak végre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséren és Peresztegen is újraindulnak

Cséren és Peresztegen is újraindul az őszi, helyhatósági választáson a jelenlegi faluvezető. Bár a… Tovább olvasom