Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Az olcsó kenyeret és kiflit vesszük

Átrendeződik a magyarországi sütőipari piac: a lakosság egyre nagyobb része keresi az olcsóbb pékárukat, miközben szűkül azok köre, akik a középkategóriás illetve a prémium termékeket meg tudják fizetni - mondta Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Átrendeződik  a magyarországi sütőipari piac: a lakosság egyre nagyobb része  keresi az olcsóbb pékárut, miközben szűkül azok köre, akik a  középkategóriás, illetve a prémiumtermékeket meg tudják fizetni -  mondta Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke szerdán Budapesten  sajtótájékoztatón.  

Egyidejűleg jelezte, hogy a liszt árát kivéve a költségek  emelkednek, emiatt várhatóan nőni fognak a sütőipari termékek árai  is. A mértékről azonban a Gazdasági Versenyhivatal intenciói miatt  nem beszélt, hogy elkerülje a kartellgyanút.   

A szövetség adatai szerint az idén a magyar sütőipari  vállalkozások összes árbevétele elérte a 125 milliárd forintot  mintegy 6,5 százalékkal emelkedett átlagosan a múlt évhez  viszonyítva.   

Magyarországon egy ember évente a pékszövetség adatai szerint  mintegy 73 kilogramm kenyeret fogyaszt, és 13 kilogramm a  péksütemény mennyisége éves szintre vetítve fejenként. A sütőipar  termékszerkezetét tekintve a fehér és félbarna kenyér teszi ki a  forgalom 63-67 százalékát, a házi jellegű kenyér a 18-22 százalékát,  míg az egyéb kenyérféleségek, például a rozs- vagy a tartós kenyér  18 százalék.   

Jelenleg Magyarországon  valamivel több mint ezer magyar  tulajdonú sütőipari vállalkozás működik, míg az utóbbi 2-3 évben  elszaporodtak az országban az albán pékségek, amelyeket általában  családi vállalkozások. Ezek száma a becslések szerint megközelítheti  a 300-at. Ezek a vállalkozások nagy konkurenciát jelentenek a magyar  pékségek számára, mivel gyakran olcsóbban állítják elő a termékeket,  mint a magyar cégek.   

Kurdi András szerint felvetődik, hogy ezek a vállalkozások   azzal jutnak piaci előnyhöz, hogy esetleg nem tartják be a munkaügyi  és munkavédelmi előírásokat. Ezért a szövetség kezdeményezte ezeknek  a cégeknek az átfogó felülvizsgálatát.   

A pékszövetség elnöke szerint az albán pékségek olyan kihívást  jelentenek a magyar sütőipar számára, mint korábban a  multinacionális élelmiszerláncok pékségei jelentettek.     

A pékszövetségnek jelenleg mintegy 370-380 tagja van. Ezek a  vállalkozások adják a magyar sütőipari kapacitások 60-65 százalékát.   Kérdésre válaszolva az elnök elmondta: a fehér kenyér fogyasztói  ára az országban térségtől függően 160-330 forint között mozog  kilogrammonként, de a nagy áruházláncokban akár 129 forintos  kilónkénti áron is kapható. Ez utóbbi azért lehetséges Kurdi András  szerint, mivel ezek a láncok úgynevezett szűkített önköltséggel  számolják az árat.  

Werli József,a szövetség szakmai főtitkára arról szólt, hogy a  kenyér költségösszetétele nem változott, azaz a kenyér árának  mintegy 30 százalékát teszi ki az anyagköltség, további harmadát a  bérköltség, az egyéb költségek - például az energia és a szállítás -  szintén a harmadát adják az árnak.   

A liszt ára jelenleg 72-82 forint között mozog kilogrammonként.  A múlt évben még 42-52 forint volt, bár volt olyan időszak is,  amikor 105-115 forint között mozgott az alapanyag ára kilónként.

Olvasóink írták

  • 3. nyomdasz63 2011. december 07. 20:06
    „Tessék mondani!...mi köze a lisztnek a kenyérhez-manapság?”
  • 2. Jozsoci 2011. december 07. 18:18
    „Tényleg. Volt, hogy 110-115 Ft volt a liszt ára. Ennek megfelelően emelték a kenyér árát. Amikor visszacsökkent, elfelejtették visszacsökkenteni. Nem véletlen, hogy egyre-másra nyílnak az új pékségek. Nagyon jó üzlet.”
  • 1. santaclaus29 2011. december 07. 17:07
    „hohohohohohohohho...meg az olcsó benzint és gázoLAJAT...ja azt csak vennénk..ha kétharmados szigetekcsoprt fel nem emelte volna....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy a növekedési tervről: gyorsabban törlesztünk

A stabilitási törvényjavaslat legfontosabb elemének az államadósság csökkentésére vonatkozó… Tovább olvasom