Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Az önkormányzatok élhetnek elővásárlási jogukkal

Az önkormányzatok garantáltan bekapcsolódhatnak a kényszerárverésre kerülő ingatlanok értékesítési folyamatába, hogy élhessenek a törvény által biztosított elővásárlási jogukkal - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő vasárnap az MTI-vel.
A szóvivő a kormányrendeletet ismertetve emlékeztetett arra, hogy augusztus 21-én lépett hatályba az a törvénymódosítás, amellyel az önkormányzatok elővásárlási jogot kaptak, hogy a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat korábbi tulajdonosaiknak bérbe adják.

Szollár Domokos elmondta, kényszerértékesítés azonban nemcsak bírósági és közigazgatási végrehajtás keretében lehet, hanem a bírósági végrehajtás mellőzésével is, például amikor egy bank értékesíti a zálogkötelezett lakóingatlanát, autóját vagy egyéb vagyontárgyát.

A kormányszóvivő közölte: a rendelet az általános szabályokhoz képest szigorúbb feltételeket támaszt az értékesítést végző zálogjogosulttal, vagyis hitelintézettel, jelzáloghitel-intézettel szemben. Mint mondta, a zálogjogosultnak gondoskodnia kell arról, hogy a települési önkormányzatnak megfelelő idő, de minimum harminc napja legyen arra, hogy előkészítse a döntést az adott ingatlan megvásárlásához, elővásárlási joga gyakorlásához.

Szollár Domokos azt mondta: a bennlakó zálogkötelezett, vagyis az adós törvényes érdekeinek védelme érdekében meghatározták, hogy az értékesítést mikor kell sikertelennek tekinteni. Sikertelen az értékesítés, ha az ingatlanban lakó, kiköltözésre kötelezett adós ingatlanának vételára nem éri el a szakértő-becsüs által megállapított forgalmi érték hetven százalékát - mondta, megjegyezve: így nem fordulhat elő az, hogy az ingatlanok áron alul kelnek el.

Hozzátette: rendelet előírja, hogy lakóingatlan értékesítése a jövőben csak nyilvános módon történhet, vagyis árverésen, pályázat kiírásával vagy versenytárgyalás lefolytatásával. Az ingatlanra azonos feltételek mellett bárki ajánlatot tehet - ismertette a részleteket a szóvivő.

Utalt arra, hogy tipikus esetben a szerződésben az ügyfél azt vállalja a bank felé, hogy végrehajtás esetén kiürített állapotban bocsátja a bank rendelkezésére a lakóingatlanát. Mindez - abban az esetben, ha az önkormányzat él az elővásárlási jogával - fölösleges terhet jelent az adósnak - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. KovácsPistike 2009. október 04. 20:34
  „2. hozzászólás Gazficko 2009.10.04. 16:02
  Majd vesznek fel az önkormányzatok újabb hiteleket!
  Ez a célja az egésznek: vegyél fel minél több hitelt, annál többet zsebelnek be a hitelezők.”
 • 2. Gazficko 2009. október 04. 16:02
  „Jó néhány önkormányzatnak eddig sem volt pénze, akkor a szóvivő azt hogyan gondolja hogy ezután lesz is lesz pénze ezeknek az önkormányzatoknak??????????

  Pláne úgy,hogy 120 milliárdot elvesznek az önkormányzatoktól.”
 • 1. KovácsPistike 2009. október 04. 14:23
  „Így is úgy is ráfázott a polgár, ha adóssága van. A lakás is elúszik, de mi a garancia, hogy a lakbért majd tudja fizetni?
  Hát "nórmális"?
  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  Előrehozott választásokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadlábon az Újpest-FTC meccs során előállított 4 ember

Elengedték azt a négy embert, akit szombaton az Újpest-Ferencváros labdarúgó-mérkőzés során állítottak elő a rendőrök. Tovább olvasom