Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Az optimisták tovább élnek

Az optimista életfölfogás növeli az esélyt arra, hogy az ember egészségesen élhesse életét. De mitől függ, hogy valaki optimista-e vagy pesszimista? Többek között attól, hogy befolyásolhatja-e saját sorsát. Az irreális optimizmustól azonban óvakodni kell; ha valaki – például – úgy érzi, őt sokkal kisebb eséllyel üti el az autó, mint másokat, akkor valójában nagyobb eséllyel üti el, mert nem figyel oda.
Akik rendszeresen végeznek intenzív testmozgást, rendszerint elégedettebbek életükkel, mint akik nem: endorfin szabadul föl a szervezetben Illusztráció: Frank Yvette
Hogy valaki optimista vagy pesszimista módon szemléli a világot, abban leginkább az játszik szerepet: képes-e befolyásolni az életét, tudja-e kontrollálni az eseményeket – mondja Szondy Máté, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) személyiség- és egészségpszichológia tanszékének oktatója. Ha az ember azt tapasztalja, hogy tartósan elvesztette befolyását a saját magával, s környezetével történő események fölött, akkor egy idő után elveszíti optimizmusát.

Anyagiak és szellemiek

Közkeletű mondás: „a pénz boldogít". És bár a pénz révén az ember fokozhatja befolyását sorsának alakulása fölött, tehát nőnie kellene optimizmusszintjének, a pénz megléte azonban nem garancia a boldogságra. Sokszor inkább szorongásokozó: az egyénnek minél inkább van pénze, annál inkább rálátása nyílik arra is, hogy mi lenne, ha nem lenne. Amerikában, a fogyasztói társadalom központjában kimutatták: ha valaki csak a pénzszerzést, s az ezzel összefüggő fogyasztást tartja életcéljának, a nagy átlagnál sokkal szorongóbb.

És mi a helyzet a súlyt az anyagiak helyett a szellemiekre fektető keleti, illetve az úgynevezett ezoterikus életfelfogásokkal kapcsolatban? Nem lehet általánosítani: személyfüggő, kire miként hatnak, de vigyázni kell, nehogy inkább rontsanak az ezeket igénybevevő helyzetén, mint javítanának. Ha romlik a helyzet, el kell gondolkodni: jó-e az az életszemlélet, amit követünk.

Hamarabb gyógyulnak

Sokszor meghökkentően kevés is elég lehet ahhoz, hogy az ember megőrizze optimizmusát. Akik rendszeresen végeznek intenzív testmozgást, rendszerint elégedettebbek életükkel, mint akik nem: endorfin szabadul föl a szervezetben, ugyanakkor az önértékelés is javul. A rendszeres mozgás – az egészséges életmód egyik fő alkotóeleme – nagymértékben fokozza az optimizmust, s az optimizmus nagymértékben visszahat az egészségre. Az optimisták ritkábban betegszenek meg, ha megbetegszenek, hamarabb gyógyulnak, és tovább élnek. A pozitív érzelmek fiziológiailag kimutathatóan befolyásolják az egészségi állapotot – márpedig az optimizmus meghatározó pozitív érzelem.

Az emberrel számtalan negatív esemény történhet, melyre nincsen ráhatása. Miként lehet ilyen esetben megőrizni az optimizmust? Nagyon sok függ attól, miként értékeljük a bekövetkezett negatív eseményt.

Ha magán a helyzeten nem is változtathat az ember, a helyzetértékelésen igen. Ha valakinek a családi kapcsolataiban következett be negatív változás, akkor ezt megélheti úgy is, hogy sok mindenre lehet ideje, amire eddig a kötöttségek miatt nem volt, illetve új kapcsolatokat alakíthat ki. Ha valaki elvesztette a munkahelyét, ezt értékelheti úgy is, új lehetőségek nyíltak meg előtte. S így tovább.

Kerüljük az irrealitást!

Arra is föl kell hívni a figyelmet: az optimizmus pozitív jelenség, de csak akkor, ha reális optimizmusról van szó. Az irreális optimizmus – amikor az egyén úgy érzi, vele kapcsolatban kisebb eséllyel történhetnek rossz dolgok, mint másokkal kapcsolatban, őt például nem ütheti el az autó – káros is lehet, mert az ember elszakad a valóságtól. Reális optimizmus az, amikor kedvezőtlen helyzetben nem arra gondolunk, hogy a helyzet milyen kedvezőtlen, hanem arra: sikerrel meg tudunk küzdeni a nehézségekkel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi lapok a választás eredményéről

Az osztrák APA az MDF „lélegzetelállító" hajráját emelte ki, az AFP és a Reuters… Tovább olvasom