Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Az óraátállítás 6 milliárd forinttal csökkenti az áramszámlát

Évente mintegy hatmilliárd forint megtakarítást jelent a nyári időszámítás, mert ezzel mintegy 120 gigawattórával kevesebb áramot kell felhasználni - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt.
Ez az ország egy napi fogyasztása.

Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári időszámítást, és egy 1996-ban született kormányrendelet intézkedett arról, hogy az minden évben március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tartson. Minél jobban egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebb áramot kell használni.

A Mavir szakemberei gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, aminek alapján megállapítható, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékkal, kétezer-négyezer megawattórával csökken a fogyasztás - írja a közlemény.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Kolja 2011. március 26. 10:00
  „Az RTL klub híradója meg azt mondta, hogy ezzel nincs megtakarítás már. Most kinek higgyek?”
 • 20. THE 2011. március 26. 08:55
  „Már rég el kellett volna törölni, méghogy megtakarítás, kinek? Nem az az érdekülk, hogy több fogyjon?”
 • 19. Falcao 2011. március 25. 23:08
  „Az áram ára mikor csökken?Ja, hogy soha.Értem.”
 • 18. tom_peris 2011. március 25. 21:01
  „Ennek az atálligatásnak semmi de semmi értelme se nem van...

  Sokat dolgozok hosszú adatsorokkal és mindig csak bezavar... (gondolom más területeken is okoz gondokat) arról nem is szolva hogy mára már nincs anyagi haszna sem...

  amugy meg egy óra átállás az elmegy... a 8 az sok, azt már valóban mindenki megérzi de ez nem annyira gáz...
  viszont emiatt vasárnap egy órával hamarabb kell felkelni ha megakarja valaki nézni a forma1-et... :S”
 • 17. nelek 2011. március 25. 20:01
  „Mi pl. Franciaországgal egy időzónában vagyunk, de köztünk és köztük van vagy 2 óra különbség, már ami a napkeltét -nyugtát illeti. Nyáron fél 7 kor kezd világosodni, viszont éjjel 11 kor még vígan világos van. Viszont ősszel még reggel 8-kor sötét van. Alkalmazkodtak is hozzá, 9kor kezdődik általában a munka.

  Szerintem nálunk szerencsésebb a helyzet, a csillagászati déltől az időzóna szerinti dél max. kb. fél órával tér el.”
 • 16. északmagyar 2011. március 25. 19:45
  „Amikor pedig majd visszaállítjuk, elvesztjük azt a 6 milliárdot.
  Szerintem ez semmire nem jó, de arra legalább nagyon nem.”
 • 15. Jáki 2011. március 25. 19:32
  „Oroszországban most utoljára állítják át az órákat, októberben már nem fogják. Követni kellene a példájukat! (Bár az eredeti a téli időszámítás volt.)”
 • 14. papipa 2011. március 25. 19:21
  „Hát az enyémet nem csökkenti, csak a bioritmusomat kavarja fel!!!!
  Mikor hagyják már abba ezt a barom óraálligartást? Két hétig kómás vagyok utána!”
 • 13. dondongó 2011. március 25. 18:46
  „Biztos nagy a spórolás, viszont nagyon álmos leszek hétfő reggel.:-)”
 • 12. rozator 2011. március 25. 18:31
  „Az óraátállítás ma már nem üzlet! Rég nincsenek gyárak, ahová tömegesen indultak az emberek dolgozni! Annó próbálkoztak a lépcsőzetes munkakezdéssel is, (a reggeli tömegközlekedésre való tekintettel ,)de már az sem jött össze! A biológiai órával küszködőknek javaslom a folyamatos 3 műszakot, én is akkor vesztettem el a fonalat! Bármikor tudok aludni, csak hagyjanak!”
 • 11. kalkutta 2011. március 25. 17:52
  „4. kispacni 2011.03.25. 14:38

  Ott a pont!
  A biológiai óra akár csak egy órás átállítása figyelmetlenséghez, dekoncentráltsághoz vezet sok esetben. Azt a 6 milliárdot háromszorosan elveszítjük a több baleset és termeléskiesés miatt. Erre még senki sem mert semmiféle statisztikát bemutatni. Nagy összegben fogadnék rá, hogy így van.
  Azt a 6 milliárdot meg nem az energiaszektorban dolgozók gyerekeitől vesszük el?”
 • 10. szatyi 2011. március 25. 16:51
  „Érdekes, nálunk nem vesszük észre ezt az "áramszámla csökkenést"!”
 • 9. zoltanszabo 2011. március 25. 16:01
  „Sajnos több családnál már ez fel se merül. Mert ha már kikapcsolták az áramot--mindegy hány óra van !
  Lehet,hogy van megtakarítás valamennyi--de ha 6.órára kell menni dolgozni és 5kor kelni mindegy mikor kel fel a nap.Ha este 10 kor szoktunk lefeküdni,most nem 11re tesszük át.”
 • 8. kispacni 2011. március 25. 15:33
  „7. pontosan

  Egyébként ezért térünk át márcsak október végén és nem szeptemberben, mert lassan alig volt nyereség
  Sőt most, hogy valóban számottevően megemelkedett az energiatakarékos ízzók használata, gyakorlatilag minimális a nyereség. És akkor még nem beszélünk az egyre általánosabbá vált klimahasználat, vagy a személyi számítógépek használatának széleskörű elterjedése magasabb energiahasználatról. Egy asztali PC bizony 300 W-os. Mióta otthon nálam is van, meglátszik a villanyszámlán.

  Én nem hiszek az átállás gazdasági hasznán, és a számok sem ezt mutatják, hogy nagyon sokat jelent. Viccelődhet NTK, de tény, hogy a modern világban az alvászavar népbetegség. Simán kétjegyű szám azon lakosságaránynak akiket érint. Ráadásul itt biztosan igaz, amit a prosztatabetegségről viccelnek az urológusok. Két fajta férfi van. Aki már járt nálam, és aki fog. Az alvászavar egy kor felett mindenkit érint, és ez a száma egyre lejjebb az aktív korba csúszik. Ezek az emberek bizony többhetes átállási zavarral küzdnek, aminek hatása gazdaságilag szintén kimutatott. Persze lehet küldeni őket a Taigetoszba.

  Nem véletlen több ország kijelentette, hogy többet nem változtatja az órát, és elhiszi, hogy a Föld forgását nem tudjuk megváltoztatni.”
 • 7. W666W 2011. március 25. 15:19
  „Csak egészen halkan megkérdezném, hogy amikor meg visszaállunk akkor az mitöl olyan fene olcsó hogy pl egyik héten 7 óra van és a sötét azt a óraállítás után már csak 6 óra van ergó egy órával tovább lesz sötté tehát annyival tovább is égnek pl a térvilágítási lámpák is..ugyanis ha jól tudom azokat alkonyat kapcsoló vagy idökapcsoló kapcsolja...

  tehát amit megspórolunk nyáron azt télen szépen visszafizetjük ?????”
 • 6. kispacni 2011. március 25. 15:08
  „NTK.

  Járok is tengerentúlra, és szenvedek is az átállás miatt.

  A Föld amióta forog így forog, és így élünk mi is többezer éve. Ne akarjuk legyőzni a természetet, mert nem tudjuk.
  Anyagilag nem sokat hoz, ezt elismerik. Amit meg Gábor mond meg logikátlan, hisz mint mondtam, télen fél ötkor töksötét, és mégsem fekszünk le. Akárhogy tologatjuk, nem lesz úgy a nap, ahogyan szeretnénk.
  Éppen ezért jól van az az óra, úgy ahogy kialakult. De ez meg én véleményem. A tied lehet más. Küldjelek el én is téged a Taigetoszra.

  Amit meg írtam, hogy sokan szenvedünk az átállás miatt meg szintén statisztikai tény, olyannyira, hogy valóban mérlegelik, hogy hoz e annyi hasznot a spórlás, amennyi kárt a rosszul végzett munka, átállás után. Persze elküldhetsz mindannyiunkat a Taigetoszra. Meg mindenkit aki esetleg másképpen gondolkozik mint Te. Nagyon konstruktív és demokratikus hozzáállás.”
 • 5. NTK 2011. március 25. 14:52
  „2. ifj. Nagy Gábor 2011.03.25. 14:01
  Jó meglátás!!

  4. kispacni 2011.03.25. 14:38
  Ha ez az évi kétszer egy óra ekkora megterhelést jelent, akkor mit szólnál ha hetente, havonta kellene 6-8 órás időkülönbséget legyőzni a szervezetednek egy tengerentúlra utazásnál. Az ilyen szövegek kimondóira szokta mondani az egyik kollégám: Taigetoszra velük...”
 • 4. kispacni 2011. március 25. 14:38
  „Nézd sok helyen ugy élnek, hogy kora hajnalban világos, és korán sötétedés. Mindez szokás kérdése. Decemberben nálunk is már fél ötkor sötét van, és mégsem fekszünk le mint a tyúkok.

  De az semmiképpen nem jó, hogy évente kétszer szétcsesszük a biológiai óránkat. Ahogy kimérték hogy mennyit spórolnak, azt is kimérték, hogy mennyi kárt okozunk, amíg tavasszal és ősszel átállunk. Speciel nekem a tavaszi átállás legalább 4 hét, és sokan vannak még így vele.
  Ősszel meg egyenesen katasztrofális, hogy pénteken még 6-kor sötétedett, és következő hétfőn (az átállásos hétvégén) meg ötkor. Ezek az átállások sokkal károsabbak, mint a föld forgásából következő többezer éves kialakult szokások, amiket nem mellékesen nem tudunk befolyásolni. De ezek oda-vissza tologatások nem oldanak meg semmit.”
 • 3. faQtya 2011. március 25. 14:08
  „Ha ilyen sokat lehet vele spórolni, akkor miért nem tekerjük át az órát minden nap? Hamarabb kinyögnénk az államadósságot, mint a benzinár emeléssel és egyéb megszorításokkal. :D :D :D
  (ui. a ´:D´ jellel azt jelzem, hogy csak vicc- mielőtt valaki lehülyézne...)”
 • 2. ifj. Nagy Gábor 2011. március 25. 14:01
  „Nem csak az áramfogyasztás és spórolás a kérdés, hanem hogy mennyire lenne az jó, ha nyáron már hajnali 3-4 óra között elkezdene világosodni és este 7-8 között besötétedne, miközben ilyen korán nem nagyon kelünk és nem is fekszünk.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekeket ütöttek el egy zebrán

Könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet két tizenegy éves gyerek, aki Miskolcon, az avasi… Tovább olvasom