Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Az örömszülők játszották az ifjú pár szerepét

Sokan fejtegették már a hosszú házasság titkát: mi az a varázslat, ami két személyt sokáig egymás mellett tarthat – jóban-rosszban, míg a halál el nem választ? Főként most, amikor széthulló családokról, felbomló házasságokról hallunk nap mint nap.

A mosonmagyaróvári Gombás család története példaértékű: a mindig vidám Ferenc bácsi és a mosolygós Teréz néni amikor azt hitték, elveszítették életük nagy szerelmét, akkor találtak újból egymásra. Ötven éve, az ’56-os forradalom viharos időszaka után, a családtól távol, Svájcban esküdtek örök hűséget egymásnak.

Agymozgató társasjátékok

Nem is kell néznem a házak számozását: tudom, hogy az utca egyik legvirágosabb portáját kell keresnem. Nemcsak a szemem, de az orrom sem csal: az óriásfenyők árnyékában több tucat színesebbnél színesebb és illatosabb virág pompázik. A ház ura, Gombás Ferenc fogad és a kerti faház felé kísér, ahol épp egy römiparti közepébe csöppenek. A nyári kánikulában ide vonul a Gombás házaspár: az árnyékban ilyenkor előkerülnek az agymozgató társasjátékok a römitől a triominóig.

– A feleségem áll nyerésre – világosít fel a házigazdám –, mert engedek neki – kacsint rám játékosan. Teri nénit a kezdetekről faggatom:

– Maglócán születtem, férjem Pusztasomorján. 1954-ben kerültünk közelebb, szerelem volt első látásra – meséli Teri néni, aki a tizenöt éves Ferencre úgy emlékezik, mint egy helyes, kedves, vidám legényre, aki szeretett táncolni, szórakozni, de udvarolni is. Kedves emlékei közt szerepelnek a nagy séták, bálok – az akkori szép reményeket azonban kettétörik az ’56-os események. A férfi bátyjával együtt behívót kap, a menekülés mellett dönt: 1956. november 6-án, kedden Ausztria felé veszik útjukat.

Esküvő svájcban, lakodalom itthon

Feleséged főztjét akkor is megedd, ha megbetegszel tőle.
– Nincs jó memóriám, de ezekre a napokra színtisztán emlékszem – vallja Teréz néni, aki néhány nap múltán párja után indul gyalogosan. Azt a hírt kapja, hogy szíve választottja Svájcba emigrált, így ő már november 12-re a több ezer magyar menekültet befogadó országba ér. A férfi viszont még Ausztriában tartózkodik, több társával együtt egy szőlősben vállal munkát. A szülőknek írt levél azonban segít abban, hogy egymásra találjanak. 1957 áprilisában találkoznak újra: július 3-án már örök hűséget esküsznek egymásnak.

– A családtól távol mondtuk ki a boldogító igent. Meglepő módon szerdán keltünk egybe, negyvenfokos hőség volt azon a júliusi napon. Galusz Tibor pozsonyi származású plébános esketett össze a Porrentruy nevű, hétezer lelkes svájci kisvárosban. Két házaspár volt a tanúnk – avat be a részletekbe Teréz néni. A szűk körű ceremónia itthon – a fiatal pár nélkül – nagy lakodalommá bővült: a menyasszony édesanyja „játszotta el" a fiatal ara szerepét, míg a vőlegény a boldog édesapa lett.
– Egyszerű kis ruhám volt, a lakodalmi szertartás is minden pompától mentes volt – idézi fel a feleség.

A legvirágosabb udvar

A család Porrentruyban telepedik le, a csendes kisváros közel harminc évig otthonuk: az óragyártás területén dolgoznak mindketten. Két fiuk születik: Ferenc jelenleg nyelvtanár egy magániskolában, és Zoltán, aki a nyomozószakma mellett dönt. A nagyszülők büszkén mutatják a hét unoka képeit. 1984-ben Genfbe költöztek, tizenkét évig éltek ott.
1990-ben vásárolják meg a későbbi családi fészket Mosonmagyaróváron: hosszas munkával varázsolják igazi otthonná, formálják saját ízlésük szerint.

– A férjem igazi ezermester. Két hete az egész házat átfestette, nem is spórolásból, hanem szórakozásból – áradozik Teri néni. A házaspár bár gyerekeitől, unokáitól távol él, azonban testvéreik és azok családjainak szeretetét élvezhetik a Lajta-parti városban. Menekültként először 1970 karácsonyán térhettek haza, de családtagjaikkal gyakran tudtak Ausztriában találkozni és azok Svájcba is ellátogathattak.

Egy jó házassághoz jó konyha is tartozik, így a házaspárt étkezési szokásairól is kérdezem. Ferenc bácsi azonnal egy bölcs mondással válaszol: – „Feleséged főztjét akkor is megedd, ha megbetegszel tőle", de komolyra fordítva a szót: nem vagyunk levesesek, inkább a salátákat kedveljük, és a káposztás ételeket minden formában.

Teréz néni bevált receptje

Teréz néni a már jól bevált salátaöntet receptjét sem titkolja.
Kétkanálnyi napraforgóolajat egy kanál ecettel (10%-os), kevés mustárral, egy-két gerezd fokhagymával, kis, apróra vágott vöröshagymával, ízlés szerinti sóval és két kis doboz kávétejszínnel összekeverjük, majd beleforgatjuk a megmosott és lecsepegtetett salátát.

Aranylakodalom a családdal

Gombás Ferenc és Erdős Teréz július 7-én ünnepli meg ötvenéves házassági évfordulóját, melyre a gyerekek és unokák mellett a közeli családtagokat is várják. Különleges meghívottjuk is lesz: a lakodalmukon ministráló Hergovits András az aranylakodalomról sem maradhat le.

Mészely Réka

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mini tornádó, tomboló vihar Szabolcsban

Kidőlt fák, oszlopok, letépett háztetők maradtak a szerda délután Szabolcsban tomboló vihar után. A… Tovább olvasom