Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Az orrlégzést akadályozó betegségek

Maradandó orrlégzési nehezítettséget okozhatnak a veleszületett rendellenességek.

Az orrlégzés akár az egyik, akár mindkét oldalon akadályozott lehet.
Heveny megbetegedések, mint a nátha, allergia, átmenetileg akadályozhatják az orrlégzést.

Maradandó orrlégzési nehezítettséget okozhatnak a veleszületett rendellenességek, polipok, az orrsövényferdülés, az orrkagylók túltengése és a daganatok.

Fejfájás és orrváladékozás

Az orrlégzést akadályozó betegségek legtöbbször fejfájással, orrváladékozással, gyakran visszatérő melléküreg gyulladással járnak.
A fejlődési rendellenességek közül a leggyakoribb az ún. choanalis atresia. Ebben az esetben az orrüreg-orrgarat átmenet egy csont vagy nyálkahártyalemez által lezárt. Lehet egy- vagy kétoldali. Már születést követően panaszt okoz, mivel az orrlégzés akadályoztatása miatt a csecsemő nem tud szopni. Pontos diagnózishoz CT-vizsgálat is szükséges. A megoldása műtéti, az ismételt szűkület kialakulásának veszélye nagy, ezért a képzett nyílás tartós tágítása szükséges.

Orrsövényferdülés

A felnőtteknél az orrsövényferdülés az egyik leggyakoribb okozója az orrlégzési nehezítettségnek. Általában különböző fokban és helyen mindenkinek ferde az orrsövénye, ritkán helyezkedik el a középvonalban. A betegség alapja az, hogy az orrsövényt alkotó porcos és csontos részek különböző mértékben növekednek, a találkozási pontokon gyakori a ferdülés kialakulása. Kisfokú ferdülés általában nem okoz panaszt, de a nagyobb fokú az orrlégzési panaszokon kívül tartós náthát, arcüreggyulladásokat, fejfájást, garatszárazságot, visszatérő garat- és gégehurutot okozhat. A gyógyítása műtéti, úgynevezett orrsövényplasztikát végzünk. Gyakran szükséges egyidejűleg a duzzadt alsó orrkagyló részleges eltávolítása is.

A polip gyakran kiújul

Az orrpolipok az orrfőüreg és az orrmelléküregek vizenyős nyálkahártya-duzzanata.
Kialakulásuknak okát nem ismerjük, de gyakran figyelhető meg allergiás, idült melléküreg-gyulladásban szenvedő, valamint asztmás betegeknél. Az asztmás betegeknél a folyamat előrehaladásával egyidejűleg az alapbetegség is súlyosbodik, műtétet követően pedig általában javul .A polipok lezárják a melléküregek kivezetőnyílásait, ezáltal gyulladást idézhetnek elő. Ha az orrfőüreget is elzárják, az orrlégzés is nehezítetté válhat. Amennyiben a polipok kellően nagyok, fül-orr-gégészeti vizsgálat során is diagnosztizálhatók, azonban műtét előtt minden esetben CT-vizsgálat is szükséges. Az orrpolipózist FESS-műtéttel kezeljük (ez funkcionális endoszkópos melléküreg-sebészetet jelent), majd a műtétet, illetve a sebgyógyulást követően szteroidtartalmú orrspray használatát javasoljuk a kiújulás megelőzése vagy késleltetése céljából.

Orrüregi polipok

Az orrüregi daganatok általában féloldali orrdugulást, orrvérzést, bűzös váladékozást, előrehaladottabb esetekben akár arcduzzanatot, a szájpadlás duzzanatát is okozhatják.
Előzetes szövettani igazolást követően a megoldás  a jóindulatú daganatok esetében műtéti, rosszindulatú daganatoknál a kiterjedéstől függően műtét, sugár-, illetve gyógyszeres kezelés, valamint ezek kombinációi jöhetnek szóba.

Dr. Garai Tibor fül-orr-gégész adjunktus

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom