Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Az ország fele megválna a forinttól

Folytatás az 1. oldalról.

A megkérdezett magyarok 13 százaléka szerint 2013-nál is később csatlakozik az ország az euró-

övezethez, míg 1 százalék úgy vélte, erre soha nem kerül sor.
Az Eurobarometer-felmérésből kiderül, hogy mi, magyarok továbbra is sokkal jobban szeretjük a közös európai valutát, mint a többi új tagállam. Magyarországon a lakosság 50 százaléka lenne boldog, ha megválhatna a nemzeti valutától (ez a második legmagasabb érték), míg mindössze 29 százalék van ellene. Az ellenzők tábora nálunk a legkisebb. Honfitársaink közül 36 százalék amint lehet, bevezetné az eurót, 33 százalék bizonyos idő elteltével tenné ezt, míg 27 százalék olyan későn kerítene erre sort, amilyen későn csak lehet. A 36 százalékos hányadnál magasabb értéket csak a szlovének produkáltak. Csak összehasonlításképpen: ezt a véleményt Szlovákiában 16, Csehországban 15, Litvániában 13 százaléknyian képviselik.
Az új tagállamok lakóinak 48 százaléka örülne az euró bevezetésének, 42 százaléka nem. Az eredményeket magyarázhatja, hogy a tíz államban éppen hogy többségben vannak azok, akik szerint az új pénznemnek pozitív hatása lenne országukra (52 százalék) és saját életükre (46 százalék). Igaz, a két adat 14, illetve 10 százalékkal több, mint tavaly. A magyarok közül 54 százalék gondolja azt, hogy az euró jót tenne az országnak, és 50 százalék, hogy jobb lenne tőle személyes élete. Csak minden negyedik hazánkfia tart kedvezőtlen hatásoktól, s ezzel ebből a szempontból mi vagyunk a legoptimistábbak. A megkérdezettek 45 százaléka vallotta, hogy ha forint helyett euróval fizethetnénk, az erősítené az árstabilitást, és csupán 31 százalék mondta, hogy nőne az infláció – ez messze a legmagasabb és a legalacsonyabb hányad.
(EU-felmérés a 24. oldalon.)

Akik már látták, és akik fizettek vele

A tíz új EU-tag polgárainak 80 százaléka látott már életében euróbankjegyet és 56 százaléka már fizetett is vele, 1, illetve 3 százalékkal többen, mint 2005 szeptemberében. Magyarországon – nyilván a határ közelsége miatt – ennél magasabbak az arányok, ha nem is sokkal: 71 és 59 százalék. A csúcstartó Szlovénia, ahol a lakosság 95 százaléka látott már eurót, és 84 százaléka fizetett is vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Listára kerünek az ételmérgezést okozó vendéglők

Várhatóan augusztus 1-től érhető majd el az ÁNTSZ honlapján az a lista, amelyen olyan büfék,… Tovább olvasom