Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Az ország nagy részén havazik, de minden út járható

Az ország nagy részén a hajnali, reggeli órák óta változó intenzitással havazik. Több baleset történt, de az országban nincsenek járhatatlan utak.
Az ország nagy részén és a fővárosban is a hajnali, reggeli órák óta változó intenzitással havazik. Több baleset történt, de az országban nincsenek járhatatlan utak, a főutakon és az autópályákon jellemzően nedves a burkolat. A vonatok többsége is menetrendszerint jár, csak néhol vannak késések.

Somogy megyében a hajnal óta tartó havazás miatt árokba csúszott autók és kamionok mentéséhez, útra dőlt fa eltávolításához riasztották a tűzoltókat. Barcs és Darány között a 6-os úton egy kidőlt akácfa zárta el a forgalmat, Kaposfüred és Toponár között, majd Kaposváron, a Pázmány Péter utcában, valamint Kadarkút és Mike között is személyautó, a 68-as út somogyszentpáli elágazójánál pedig nyerges vontató csúszott az árokba. A kaposvári Szigetvári utcában és a Jutai úton elakadt kamionok műszaki mentésében a Kötél Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesületet segített.

Veszprém megyében két személyautó ütközött frontálisan szerda délelőtt Zalahaláp külterületén, egy ember életveszélyesen megsérült.

Zala megyében több, könnyebb személyi sérüléssel is járó baleset történt a havas utakon. Két ember könnyebben megsérült, amikor autójukkal Kisszigetnél a havas úton megcsúsztak, az árokba borultak, és végül egy beton hídfőnek csapódtak. A 7-es főúton két baleset is történt a reggeli órákban Nagykanizsa közelében. Egy személyautó megcsúszott az úttesten és a meredek árokparton állt meg, két órával később egy másik a vízelvezető árokba hajtott. Zalakaroson ugyancsak egy személygépkocsi sodródott le az úttestről, az árokba csapódott és a tetejére borulva állt meg. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, a mentők őt is a helyszínen látták el.

Az Útinform déli összesítése alapján a déli, délnyugati, valamint az északkeleti térséget leszámítva továbbra is az ország nagy részén változó intenzitással esik vagy szállingózik a hó - áll a közleményben.

A társaság reggel óta több mint 300 munkagéppel végzi a hóeltakarítást és síkosságmentesítést, így a főutak már a havazásban érintett területeken is túlnyomórészt nedvesek, vizesek, de hókásás és latyakos szakaszok még elszórtan előfordulhatnak. A folyamatos takarítás következtében az autópályákon is sokat javult a helyzet, jellemzően nedves burkolatra lehet számítani.

Az alsóbbrendű utak még latyakosak, hókásásak, helyenként havasak, de a téli viszonyoknak megfelelően járhatóak, közúton elérhetetlen település vagy járhatatlan út nincs az országban - közölték.

A Magyar Közút arra kérte a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform hivatalos Facebook és Twitter oldalán, illetve a www.utinform.hu weboldalon.

A vonatok az ország nagy részében menetrend szerint járnak, csak néhány vonalon vannak késések.

A téli időjárás miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hómunkásokat vesz fel szerda délutáni 14-22 óráig tartó munkavégzésre.

A társaság közölte azt is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésének megfelelően Budapesten korán reggel elkezdett havazni, a prognózis alapján estig három centiméter hó várható.

Az FKF hóeltakarító gépei reggel óta folyamatosan síkosságmentesítik a fő- és közösségi közlekedési útvonalhálózatot, hogy biztosítsák a balesetmentes közlekedés feltételeit.

Az FKF munkagépei első ütemben az 1200 kilométer főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. Elsőként a hidakat, a felüljárókat, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető utat, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as és az M5-ös autópálya, valamint a 2-es, a 6-os, a 10-es és a 11-es főközlekedési út fővárosi bevezető szakaszait, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszait, az autóbusz- és főközlekedési útvonalakat, a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utakat tisztítják meg.

A mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

Az FKF felkéri az ingatlantulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délig kettő megvolt: dohányboltokat raboltak ki a fővárosban

Az ismeretlen tettes az Egressy úton lévő dohányboltban fegyverrel vagy annak látszó tárggyal… Tovább olvasom