Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Az ország több mint harmada ártérre épült

Ha a miskolci Auchant le kellene bontani, amiért ártérre épült, úgy ez várhatna országszerte több tízezer családi házra, hipermarketre és ipari létesítményre: hazánk harmada ugyanis beépített árterület – így reagáltak vízügyi szakemberek Illés Zoltán államtitkár hét végén elhangzott bejelentésére, miszerint az ártéren lévő miskolci hipermarketet el kellene dózerolni - írja a Népszabadság keddi száma.
Enyhén szólva is bajos lesz elbontani az Illés Zoltán által említett, veszélyeztetett épületeket, hisz ennek szellemében mindjárt Felsőzsolca kétharmadát le kellene bontani, de hasonló sors várna Ónodra, Sajóecsegre, s több más, ártéri területen épült vagy ott tovább bővült településre – mondta a lap tudósítójának egy neve elhallgatását kérő miskolci vízügyes szakértő. Szavai szerint, ha szigorítják a törvényt, úgy annak minden térségre és minden épületre egyformán kell majd vonatkoznia, s nem lehet kimazsolázgatni egy-egy ingatlant, amelyet külön büntetnek és lebontatnak.

Az Auchanról szólva kijelentette: ez az épület úgynevezett áramlási holttérben van, s legfeljebb minimális tározókapacitást vett el a víztől, de az árhullám levonulását nem akadályozta jelentősebben.

Olvasóink írták

 • 10. olmosnyomdasz 2010. július 20. 20:50
  „Csak az a sok sötétzöld folt ne lenne a domborzati térképen!”
 • 9. szilléri 2010. július 20. 12:12
  „Bocs ! A Pannon tengert nem számoltam ! Az a néhány tíz-száz ezer év jobbra balra bagetel!”
 • 8. szilléri 2010. július 20. 12:10
  „,,hazánk harmada ugyanis beépített árterület - így reagáltak vízügyi szakemberek "

  Mindig mondtam, hogy nagy az állami bürokrácia. A ,,szakembereket" kéne elsőre kirúgni.
  Ekkora baromságot leírni ????????????????”
 • 7. achilleus 2010. július 20. 09:30
  „És mesésen (hiperrealista változat): ....Egyszer volt, hol nem volt, élt Miskolcon egy neve elhallgatását kérő neves vízügyi szakember, aki nagyon szeretett az Ósön nevű szupermarketben vásárolni. Lakását is az Ósön mellett építette a hullámtéren. Történt egyszer, hogy a neve elhallgatását kérő neves vízügyi szakember neszét vette, hogy a gonosz fideszes Illés Zoltán le akarja bontatni az árvíz által egyszer már elárasztott kedvenc áruházát. Gondolt egyet a neve elhallgatását kérő neves vízügyi szakember, a teremburáját, nem lesz ez így jó, valamit tenni kell. A szerencse kedvező állása éppen a Népbuti nevő újság riporterével hozta össze, aki - csodák csodája - először is megsokszorozta a neve elhallgatását kérő neves vízügyi szakembert, és a továbbiakban vízügyi szakemberekként emlegette a megjelenő cikkekben. Gyorsan munkához láttak tehát, hogy a gonosz Illés Zoltánt megleckéztessék ... Későre jár gyerekek, a következő részt holnap mondom el, lesz szó ártér-hullámtér összekeveréséről, riadalom okozásáról, szakértelem megkérdőjelezéséről, mindenről, ami a Népbutinál már bevett rutin. Álmodjatok szépeket, jó éjszakát gyerekek.”
 • 6. puccéran 2010. július 20. 09:09
  „Kockázatelemzések nélkül milliókat, milliárdokat elkölteni nagyfokú felelőtlenség. Építjük a homokvárakat!”
 • 5. achilleus 2010. július 20. 08:59
  „Továbbfejlesztett változat:

  A fideszes Illés Zoltán el akarja dózeroltatni Szegedet!

  Gyurcsány-Press/MaSZoP - Rémhírek - Mindennapi aktualitások
  2010. július 20. 09.45. szavatossági idő lejár: 2010.07.21.

  Neve elhallgatását kérő neves vízügyi szakember azt nyilatkozta a Népszabadságnak, ld mint fenn...”
 • 4. achilleus 2010. július 20. 08:52
  „"mondta a lap tudósítójának egy neve elhallgatását kérő miskolci vízügyes szakértő"

  De a hullámteret nem tudja megkülönböztetni az ártértől.
  Vagy csak a Népszabadság forgatta ki, vagy nem értette meg a szavait??”
 • 3. achilleus 2010. július 20. 08:42
  „Érdekes, a vízügyi szakemberek szerint a HULLÁM-tereken az erdőket is ki kellene vágni, hogy csökkenjen a hullámtér érdessége. De az Auchan maradhat. Táncsaknem szóba került néhány főmufti felelőssége a HULLÁM-téri építkezések engedélyezése kapcsán? Egyébként tényleg nem kellene összekeverni a HULLÁM*-teret az ÁRTÉR-rel. Tószegnél például nem kellene-e elbontani a hullámteret veszélyesen leszűkítő Gerje-Perje csatorna emelt gátját? Arra ki adott engedélyt? De mondok még valamit! Nem kellene engedélyezni az építkezést folyótól és ártértől függetlenül a belvízveszélyes homokhátsági lapályos területeken sem, amelyek régebben a hátság vizeit gyűjtötték össze.

  A fenti írásnak semmi köze a szakmaisághoz, egyedül és kizárólagosan Illés Zoltán, illetve a Fidesz lejáratását szolgálja, közben pedig megkérdőjelezhetővé teszi, illetve sugallja a Vízügy szakmaiságát és pártatlanságát. Újabb példa az ijesztgetésre és az összeugrasztásra.”
 • 2. jq 2010. július 20. 08:27
  „Ne keverjük össze az árteret és a hullámteret...”
 • 1. puccéran 2010. július 20. 08:00
  „Mekkora lehet az árvíz kockázata az ártéren belül? Legalább 100%-os.
  Felelős vezetőink és szakembereink indulhatnának mondjuk egy homokvár-építőversenyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiller István milliós pogácsapénze

Hiller István oktatási és kulturális miniszter megbízatása utolsó négy hónapjában 130 alkalommal összesen 5,5 millió forintot költött reprezentációra. Tovább olvasom