Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Az ország többsége euróbarát

Egy felmérésből kiderül, hogy a magyarok négyötöde várja, hogy 2010-ben vagy előbb bevezessék az eurót.
A tíz új EU-tagállam polgárainak 37 százaléka örülne, ha hazájában a nemzeti fizetőeszközt leváltanák euróra, ami hat százalékkal kisebb arány, mint egy évvel korábban – mindez az Európai Unió Eurobarometer című hivatalos közvélemény-kutatásában olvasható, amelyet a múlt héten jelentettek meg. A felmérés összesen 10.190 – hazánkban kereken ezer – ember megkérdezésével készült szeptemberben. A dokumentumból kiderül, hogy mi, magyarok sokkal jobban szeretjük a közös európai valutát, mint a többiek. Magyarországon a lakosság 49 százaléka üdvözölné, ha megválhatna a nemzeti valutától.

Ennél „jobb" eredményt csak Szlovénia produkált, 58 százalékot. A tendencia ugyanakkor nálunk is az eurótámogatók táborának fogyatkozása, ennek mértéke egy év alatt 7 százalékot tett ki. Magyarországon az ellenzők aránya 37 százalék.
A kutatásból arra is fény derül, mennyien vannak azok, akik érdeklődnek az euró bevezetése iránt. Nos, ez a réteg hazánkban 64 százalék, amivel a harmadikak vagyunk a sorban Ciprus (73) és Szlovénia (66) mögött. A tízek átlaga 49 százalék.

A többnyire 50 százalék alatti eredményeket magyarázhatja, hogy a tíz államban viszonylag kevesen vannak azok, akik szerint az új pénznemnek pozitív hatása lenne országukra (38 százalék) és saját életükre (36 százalék). Ezek a számok 6, illetve 4 százalékos visszaesést takarnak az egy esztendővel korábbi adatokhoz viszonyítva. A magyarok közül 51 százalék gondolja azt, hogy az euró jót tenne az országnak (2004-ben: 54), és 46 százalék, hogy jobb lenne tőle ki-ki személyes élete (tavaly: 51).

Ezek után nem meglepő, hogy nálunk 30 százalék olyan hamar bevezetné az eurót, amilyen hamar csak lehet. Ennél magasabb arányt, 32 százalékot csak a szlovének produkáltak. Összehasonlításképpen: ezt a véleményt Lettországban és Litvániában mindössze 12 százaléknyian képviselik. Nálunk a lakosság egyötöde 2007–2008-ra várja a valutaváltás időpontját – ami egyébként már nem következhet be –, 58 százalék 2009–2010-re teszi az időpontot, 11 százalék 2011–2012-re, 5 százalék későbbre. Magyarország Szlovéniával és Litvániával együtt azon országok közé tartozik, ahol gyakorlatilag senki nem gondolja azt, hogy az eurót soha nem vezetik be.

Jótékony közelség

A tíz új EU-tag polgárainak 79 százaléka látott már életében eurót és 53 százaléka már fizetett is vele, 6, illetve 4 százalékkal többen, mint 2004 szeptemberében. Magyarországon – nyilván az eurózóna határának közelsége miatt – ennél magasabbak az arányok, ha nem is sokkal: 83 és 55 százalék. A növekedés 4, illetve 2 százalékos volt. A csúcstartó Szlovénia, ahol a lakosság 95 százaléka látott már eurót, és 86 százaléka használta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aranyhal új verziója

Tovább olvasom