Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Az Országgyűlés elutasította az ombudsman jelölteket

Az Országgyűlés hétfői ülésén harmadik alkalommal sem választotta meg a köztársasági elnök adatvédelmi és jövő nemzedékek országgyűlési biztosi jelöltjeit.
A képviselők Tóth Gábor Attilát 181 igen, 113 nem szavazat mellett, míg Bogdányiné Mészáros Ágnest 159 igen mellett 138 nem szavazattal utasították el.

Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján a parlament választja meg kétharmados többséggel, 6 évre. Sólyom László az első körben Péterfalvi Attilát jelölte ismét adatvédelmi biztosnak, akinek december 13-án járt le a megbízatása.

"Zöld ombudsmannak" Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelölte - ez egy új biztosi poszt, létrehozásáról még november végén döntött a parlament. Az Országgyűlés azonban egyiküknek sem szavazott bizalmat decemberben, az őszi ülésszak utolsó ülésén. Az államfő új jelöltjeinek kiválasztásakor sem egyeztetett előzetesen a parlamenti pártokkal. Zombor Ferencet és Fülöp Sándort január 16-án mutatta be Sólyom László a parlamenti pártok képviselőinek és az újságíróknak a Sándor-palotában. Ezek a jelöltek a politikusok számára már viszonylag ismeretlenek voltak, és elismerték, hogy szakmailag felkészültek. A február 25-i titkos szavazáson azonban egyikük kapott elég szavazatot: Zombor Ferencre 123-an igennel, 188-an nemmel 11-en tartózkodtak, Fülöp Sándorra 207-en igennel és 107-en nemmel voksoltak, 8-an tartózkodtak.

A második sikertelen ombudsman-választás után az államfő egyeztetésre hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy elmagyarázza nekik, miért a politikusok kihagyásával nevezi meg jelöltjeit. Az a módszer, ahogyan a parlament jelöltjeit leszavazza, sehova sem vezet - mondta akkor Sólyom László. Az egyeztetésen a köztársasági elnök újra közölte a frakcióvezetőkkel, hogy nem változtat eddigi jelölési gyakorlatán, nem egyeztet előzetesen erről a pártokkal. Az államfő március 14-én mutatta be legújabb ombudsman-jelöltjeit, Bogdányiné Mészáros Ágnest és Tóth Gábor Attilát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti stop a kormányzati negyednek

341 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül hétfőn hatályon kívül helyezte az… Tovább olvasom