Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Az országyűlés első munkanapja: válság, cigánykérdés

Fegyelmezett költségvetésről és a romák beillesztéséről beszélt Bajnai Gordon a napirend előtti felszólalásában.
Szili Katalin megkezdte utolsó házelnöki munkanapját. Németh Szilárd - aki Deutsch Tamás listán szerzett parlamenti képviselői helyét veszi át - elmondta hivatali esküjét; így 383 fő lett az Országgyűlésben létszáma - számol be a FigyelőNet.

Vastaps a parlamentben, ugyanis az Országgyűlés gyorsírói 2. helyezést értek el a Pekingben megrendezett versenyen.

Bajnai és a testreszabott büdzsé

Öt hónappal ezelőtt arra szerződtünk, hogy megmentjük a családokat, vállalkozásokat - kezdte Bajnai Gordon Válságkezelés - a kormány teszi a dolgát címmel a napirend előtti felszólalását. "Sikerült megakadályozni a gazdaság összeomlását, de még sok idő kell a stabilizációhoz" - jelentette ki. A miniszterelnök megköszönte az országgyűlés támogatását a nehéz, de szükséges döntésekben, és további támogatást kért.

"Öt hónapja Magyarország a saját kezébe vette sorsának irányítását, de még hátra van a neheze, azonba már látszanak az eredmények" - mutatott rá Bajnai, megemlítve többek között a 4 nap munka, 1 nap képzés elindítását, 70 ezer munkahely megtartását, és 111 milliárd forint átcsoportosítását a gazdaságba.

Elmondása szerint távol vagyunk még attól, hogy a gazdaság egésze is növekedjen. A forint stabilizálása is feladat volt, s mára sikerült ezt elérni. A bizalom visszaszerzése a legfontosabb a gazdaság stabilizációja mellett, erre azt hozta fel példának, hogy harmadára csökkent az ország csődkockázati mutatója, és visszaszereztük a pénzügyi szuverenitásunkat. Törékeny, amit elértünk, de folytatni kell, amit elkezdtünk - hangsúlyozta, hozzátéve: az őszi ülésszak kiemelt feladata a költségvetés annak érdekében, hogy az áldozatvállalás haszna minél előbb érzékelhető legyen.

"Könnyű népszerű dolgokat mondani és ígérni" - jelentette ki, hozzátéve: nehéz szívvel, de józan ésszel állítottuk össze ezt a költségvetést. "Ha jól állítottuk össze, akkor ez lesz az utolsó válságkezelő költségvetés Magyarországon; bár még sok áldozatot kér, de már a növekedésről szól" - mutatott rá Bajnai, aki szerint a büdzsé testreszabott és felelős.

Véleménye szerint fontos a magyarországi cigányságról őszintén beszélni, ugyanis a romakérdés a politika legnehezebb feladata, a romák beillesztése nélkül nem lehet sikeres az ország. A felszólalásában arra is kitér, hogy van válasz a szélsőségesség ellen, és ígérete szerint a kormány felveszi ellene a küzdelmet.

Navracsicsnak ismerős volt a beszéd

Tévedésből hozta el Gyurcsány beszédét vagy fizetett érte? – teszi fel a kérdést Bajnainak Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Véleménye szerint 2005 szeptembere-októbere körül íródhatott ez a beszéd.

Vajon emlékszik-e még arra, hogy gazdasági miniszter korában folyamatosan csökkent hazánk versenyképessége? – kérdezi a kormányfőtől arra a kijelentésére reagálva, miszerint öt hónapos a kormány.

Önök mindent megtettek, hogy Magyarország szegényes, instabil ország legyen, és még nagyobb áldozatot várnak a magyar emberektől - hangsúlyozta felszólalásában. Önök alkalmatlanok az ország vezetésére - zárta beszédét.

Semjén munkásvédelmi jogokról beszélt

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerint a bankokat az adófizetők pénzén kistafirozták.

Véleménye szerint meggyengült ország vagyunk, ezért merték megcsinálni velünk ezt a szlovákok.

Bächer Ivánt idézve zárta beszédét.

Gusztos viccelődik

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető helyettes folytatja a felszólalások sorát, akinek Semjén Zsolt fehér öltönyéről Tornyán József alakja ugrott be elsőként.

Az SZDSZ, jelentsen is bármit ez a szóösszetétel, mondjunk helyette inkább liberális frakciót, támogatja a költségvetést - folytatja a politikus.

Mesterházy: szigorú, de karakteres büdzsé

Az elmúlt évek elhibázott politikája miatt a 2010-es költségvetés kényszerköltségvetés lesz - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke a parlamentben.
Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője egy viccel kezdte felszólalását.

Szerinte az ellenzéknek érdemesebb lenne előbb elolvasni a költségvetést, mint egyből a visszavonását követelni.

Szigorú költségvetés lesz, aminek van baloldali karaktere - jellemezte a büdzsét. "Ezáltal kevesebb feladat lesz az utána jövő kormánynak" - hangsúlyozta.

Érdemesebb lenne kiszállni néha az autóból és körbenézni - reagált Navracsicsnak annak a kijelentésére, hogy nem látszik semmi fejlődés az országban.

Bajnai: stabilabban állunk a viharban

Higgadt, konstruktív parlamenti hangot szeretnék a vagdalkozás helyett - kérte Bajnai a felszólalásában. Magyarország képes lesz visszafordítani az adósságrátáját, sőt erősen megnőtt a jegybank tartaléka. "Magyarország stabilabban áll a viharban" - hangsúlyozta a kormányfő.

Mindenkitől áldozatot kér a szigorú költségvetés, de hazánké lesz a fejlett világban a legstabilabb állami gazdaság - állítja.

Magyarország nem lehet a neonácik felvonuló terepe - jelentette ki, majd gratulált a rendőrségnek a nyáron felszámolt két terrorszervezet ügyében elért sikerekhez.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. KolompárRómeó 2009. szeptember 15. 13:56
  „"Véleménye szerint fontos a magyarországi cigányságról őszintén beszélni"

  Tessék elolvasni itt a kommenteket, elég őszinte véleményeket láthat.

  "még nagyobb áldozatot várnak a magyar emberektől"

  Már megint emelik az adókat, hogy ezeknek még több jusson? Vagy mire teccett gondolni?”
 • 75. bélás 2009. szeptember 15. 12:14
  „A magyarországi cigányság még nagyobb áldozatot várnak a magyar emberektől. Mindenkitől áldozatot kér a szigorú költségvetés. Törékeny a magyarországi cigányság de hazánké lesz a legstabilabb.”
 • 74. gerbera 2009. szeptember 15. 11:41
  „Gusztos annyira gusztustalan ,hogy személyeskedésbe csapott át ,nem tudta kellően alátámasztani Semjén beszédét az ellenkezőjével,nem az adott témára válaszolt .

  "Gusztos viccelődik

  Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető helyettes folytatja a felszólalások sorát, akinek Semjén Zsolt fehér öltönyéről Tornyán József alakja ugrott be elsőként."

  Fűre gondolt ,egy nagy snuk gondolat formálásban segített volna...:)))”
 • 73. Naca 2009. szeptember 15. 11:24
  „Ami a legjobban elháborít, a mai nagyon is nehéz helyzetben éppen a roma kérdés a legfontosabb? Kutyából nem lesz szalonna! Mondják már meg nekem, ha kirakják őket a telepekről, hová költöznek? Belvárosi összkomfortba? És ki fogja a rezsit fizetni? Mert hogy dolgozni nem fognak, az biztos. Majd emelik a segélyt az én adómból. Apropó, mindenhol szorongatna, az egészségügytől az oktatásig, a nyugdíjtól a lakástámogatásig, de sehol nem hallok arról, hogy a szociális segélyhez hozzányúlnának. Azt kellene korlátozni, vagy megszüntetni, mert egyesek erre rendezkedtek be. Hogy boldoguljanak a dolgozó, becsületes családok, ha az utolsó fillérjéből is levonják az adót és odaadják annak, aki semmit nem tesz le az asztalra, de követelni azt tud!”
 • 72. gerbera 2009. szeptember 15. 11:22
  „Na ez a beszéd is le lett porolva,hasonló képen ,mint a 70-s években igen okos emberek(ma már kihaltak) tanulmányokat írtak,gazdaság növelő intézkedések megvalósításáért,benyújtották a kádár kormánynak ,hogy segítsék a kormány munkáját,igen ám ,kádár kormányt nem érdekelte a benyújtott tanulmányok ,lerakták pincébe,kötegelve porosodni. És most ugy 30-35 év után a volt kádári elvtársak pincéből felhozták a tanulmányokat ,leporoltál ,és saját névjegyükkel ellátva benyújtották a mai egzisztáló kormánynak,,,és nagy összegeket kaszálnak le mint tanulmány tulajdonosai.Ki hinné micsoda furfangos a kommunista elme, nem csak BKV van a világon ,számtalan trükkel lehet pénzt kisíbolni a költségvetésből,közpénzből.

  Bajnai beszédért is valaki nagyot kaszált,még gyurcsány idejében ,,és most bajnai is fizetett érte,,,nahát micsoda kelendő a kommunisták hazugságai...”
 • 71. achilleus 2009. szeptember 15. 11:19
  „Ez a hír egy kicsit el van dugva:
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/juliusban_tovabb_szukult_az_ipari_termeles/2114914/
  Ennyit az alagút végéről. Inkább az "út végéről" van itt szó, "alag" nélkül.”
 • 70. bélás 2009. szeptember 15. 11:13
  „Birom Navracsicsot, mindig van valami frappáns beszólása. Elolvasva a cikket azt vettem észre hogy első mknapjuk viccelődéssel telt. Végül is van min.
  "hazánké lesz a fejlett világban a legstabilabb állami gazdaság "
  Mi az állami gazdaság? TSz? Tulajdonképen stabil az is ha nem csinálunk semmit, mint ahogy a kormány sem és mégis stabil. Ellenben én már nem érzem magam stabilnak és nem a romákkal kellene foglalkozni, hanem azt a maradék adófizetőt megmenteni. Gazdaságot el lehetne indítani, csak hátat kellene már fordítani a nyugati zsíros nagy seggeknek és keletet kellene megtámadni.
  Én nem viharálló akarok lenni, hanem napon fekvő.”
 • 69. achilleus 2009. szeptember 15. 11:07
  „15. hozzászólás turulvedo 2009.09.14. 20:25
  "9-es, libajnai is szemrebbenés nélkül hazudik!(...)"

  Ez speciel, Bajnaira nem igaz. Az ő hazudozásait élénk szempillarezgetés kíséri.”
 • 68. gerbera 2009. szeptember 15. 11:03
  „Nemzetközi összefogást , cigányok állatias viselkedése ellen ,ahol ez a népcsoport él kevés jót írnak róluk, nagy probléma ,nem illeszkednek be.
  Halálra rugdostak egy sofőrt a cigányok
  2009. szeptember 15. 10:25


  MNO - PL
  Halálra rugdostak egy cseh kamionsofőrt Romániában. A tragédiai szombaton a magyar határhoz közeli egyik parkolóhelyen történt - írja a Právo című cseh napilap kedden szemtanúkra hivatkozva.

  A középkorú cseh férfi a vendéglőben ült, amikor szemtanúk szerint egy mintegy húsztagú, állítólag ittas fiatal romákból álló csoport provokálni kezdte. Amikor a férfi felállt, a romák kihurcolták az épület elé, ahol halálra rugdosták. A helyszínre érkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. További három cseh kamionos, akik megpróbálták védeni társukat, súlyos sérüléseket szenvedett. Egy másik cseh kamionos, aki röviddel a verekedés után érkezett a helyszínre, szintén azt mondta a lapnak, hogy a támadók romák voltak. A román rendőrség eddig a csoport hét tagját vette őrizetbe.”
 • 67. IVY 2009. szeptember 15. 11:01
  „Ne is idegesítsetek....!!!!!!!”
 • 66. Horton 2009. szeptember 15. 10:49
  „Semmi szükség arra, hogy a romákat beillessztük.....
  Eddig sem ment, eztán sem fog......
  " Ami nem megy, azt ne erőltessük...."

  Aki arra vágyik, hogy a cigány meglopja, mert jó szándékból munkát ad neki, az meg is érdemli....

  ..." a romák beillesztése nélkül, nem lehet sikeres az ország..."......hát, ezen kúrva jót röhögtem....
  Bajnai már csak tudja....akkor ezek szerint azért tartunk ott, ahol tartunk, mert a cigányokat nem hagyjuk eléggé kibontakozni.”
 • 65. papsajt 2009. szeptember 15. 10:11
  „57.nak van igaza! a romák beillesztéséről nem a magyaroknak kell gondoskodni. Én nem tudok helyettük tanulni,normálisan viselkedni,és tiszta otthonban élni. A politika is csak azért foglalkozik ennyit velük,mert nagyon jó lehet hergelni így a népet és közben még síbolni is lehet a beilleszkedésre elkülönített pénzt. Az elmúlt években több mint 100Milliárd forintot költöttünk beilleszkedésre. Van nyoma? És értelme? Semmi. A pénz sehol,és a magyarokat is tovább terrorizálják. Könnyű Rózsa-dombról liberálisnak lenni.”
 • 64. trainman 2009. szeptember 15. 10:10
  „64. hozzászólás lamatic 2009.09.15. 09:57

  Alapvetően egyetértek azzal, amit írtál, de a politikusokat hadd szidjuk már!
  Ők nem belőlünk vannak, ők valami egészen más anyagból lettek gyúrva, valami különleges anyagból. Ők igazából belőlünk élnek, így eltudom fogadni az okfejtésed. Jól tudjuk, hogy hazugságokkal jutottak hatalomra a mostani kormány tagjai, és már nem sokáig húzzák, reményeim szerint.
  Az ellenzék meg,áááááá, hagyjuk!
  Szájkarate bajnokok, sajnos.
  A társadalom meg nem egészen olyan, mint az ország vezetése, mert a társadalom többsége szabadulni kíván a regnáló vezetéstől, de abszurd módon, a népfelségre hivatkozva még itt rontják a levegőt, pedig ők már 2006 óta bukottak, de kellett még egy csomót lopniuk, úgyhogy maradtak.

  Ennyivel tér csak el a véleményem a tiedtől.
  Szerintem is összefogásra van szükség.
  Én megvédem a szomszédom, vagy az ismeretlen magyart is, és tudom mi a különbség állampolgárság és nemzetiség között.
  Ja! Nem vagyok becarva! :)”
 • 63. lamatic 2009. szeptember 15. 09:57
  „Kedves hozzászólok!
  Magunkba nézve el kellene gondolkodni pár alap dolgon!
  1. hány gyereked van?! legalább 3 kellene szembe a 2 autóddal vagy az aféle anyagi álmoddal!(pénz, pénz..)
  2. amilyen a társadalom olyan az ország vezetése
  3. miért szidjátok a politikusokat amikor ők belőletek vannak
  4. megvéditek e a szomszédodkat vagy az ismeretlen magyart egy roma támadása ellen ha látod az utcán? (vagy be vagy carva?) (vagy csak a siralmas rongyos életed félted? és a véred sem adnád a hazáért, a nemzetedért?)
  5. tisztában vagytok e vele hogy a magyar ember nem csak MO n él? illetve MO állampolgár még nem azt jelenti hogy magyar nemzetiségű és fordítva (román állampolgár nem jelenti azt hogy román nemzetiségű)
  6. ha nem tartasz össze és nem szaporodsz te és gyerekeid családtagjaid lesznek elnyomottak és kitaszítottak. ha nem fejlödsz (agyban) és nem ösztönzöd a körülötted élőket tudásra egyre butább leszel és egyre jobban fogsz félni mert tudni fogod hogy rád sem számíthatnak és te sem számíthatsz senkire.
  7. a Te kezedben van a sorsod és sorsunk és Te döntöd el hogy miként élünk (fogunk élni)
  8. egy jó tanács (nem carjá be és állj ki minden magyarért és legalább nem gyáván halsz meg :DDDD”
 • 62. trainman 2009. szeptember 15. 09:38
  „62. hozzászólás lidocain 2009.09.15. 09:10

  Benne van a 49-es hozzászólásában, a fasiszták elől menekült ki.”
 • 61. lidocain 2009. szeptember 15. 09:10
  „Mignon!
  abszolút igazad van,nem szabad egy bizonyos szint alá süllyedni a hozzászólások terén,mert nem lehet mindenki egy véleményen és a trágárság,sértő személyeskedés nem vezet sehová. jó irányba nem.
  de ezt néhányan ugysem fogják tudni elfogadni.
  és köszönöm (ha véletlen is) hogy elsőként emlitettél a felsorolásban!
  csatlakozva trainman-hez azért kiváncsi lennék,hogy ha nem politikai,nem haszonszerzési akkor milyen ok miatt hagytad el mégis a hazádat? (tudom,hogy semmi közünk hozzá persze)

  Hazát, hitet nem cserél az ember, amiként arcot sem. Mindkettőt őseink hagyták ránk, s a hűség kötelez.
  (Sinkovits Imre)”
 • 60. bo 2009. szeptember 15. 09:09
  „52- Valami 20 éves csávó belehalt az éhségsztrájkba! Sajna ide vág!:-((”
 • 59. TELSTAR 2009. szeptember 15. 08:17
  „én ezt zsidó változatban ismertem, dehát összenő, ami összetartozik...”
 • 58. mackósajt 2009. szeptember 15. 08:15
  „A VICC AMI NEM VICC:
  A roma kisfiú kérdezi az apját:
  -Mi az a demokrácia édesapám?
  -Hát amikor már feléljük a segélyt és aztán ami kell elvesszük a gádzsoktól!
  -És ezért nem haragszanak ránk a gádzsók?
  -De igen, de azt már rasszizmusnak nevezzük!”
 • 57. Pinaman 2009. szeptember 15. 08:02
  „Valaki elottem mar leirta, keves az adofizeto sok az eltartott. Jeln gazdasagi helyzet kovetkezteben uzemek zarnak be munkahelyek szunnek meg ( tovabbi allami bevetel csokkenes), illetve a meglevo cegek sem termelnek annyi bevetelt amennyit egy jobb gazdasagi kornyezetben termeltek igy ezek is kevesebb adot fizetnek. Annyit nem birnak lopni amennyitol a te munkahelyed megszunik vagy emiatt gyengulne a forint. Mit nem lehet ezen erteni?
  Barki jon utanuk meg a legnagyobb joszandekal sem fog tudni a szarbol varat epiteni raadasul viharban jovo karacsonyra!
  Mindamellet ha nem kapsz eleg fizut garantalom te is kolcsont kersz maskulonben ehendoglik a gyerek.
  Addig is elvezzuk a pina kinalta elvezeteket mert azt senki nem veheti el tolunk. Joreggelt”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rádőlt a sírkő egy gyerekre Jászapátiban

A súlyos tömb a gyerek lábára esett, de könnyű sérülésekkel megúszta. Tovább olvasom