Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Az orvosok szerint sűrű a havi jelentés

A mosonmagyaróvári háziorvosok szerint feleslegesen terheli le őket a tisztiorvosi szolgálat azzal, hogy havonta kér tőlük adatokat a katasztrófa esetén betegszállítást igénylő személyekről. Az ÁNTSZ kérése egyedi.
A katasztrófára felkészülés jegyében kért tájékoztatást a mosonmagyaróvári háziorvosoktól az ellátási területükön élő betegszállítást igénylő személyekről a városi tiszti főorvos. Az adatszolgáltatást a tisztiorvosi szolgálat havi rendszerességgel kéri a doktoroktól, még akkor is, ha nem történik semmi változás.

Túl sok a papírmunka

A háziorvosok nem látják szükségét a havi jelentéseknek. Szerintük ez a havi adatszolgáltatás feleslegesen növeli egyébként is jelentős adminisztrációjukat.
A Kisalföldnek nyilatkozó orvosok nem az adatszolgáltatást kifogásolják, hanem annak rendszerességét. Állításuk szerint „havonta jelentik a semmit”. Egy-egy háziorvosnak csupán néhány olyan páciense van, aki állapota miatt vagy betegségéből kifolyólag szállítást igényelne. E szám azonban nagyon ritkán változik. Az orvosok szerint elég lenne félévente jelenteni ezeket az adatokat, a tisztiorvosi szolgálat így is valós képet kapna a helyzetről.

Fontos feladat

A háziorvosok tiltakozására és felvetéseire reagálva dr. Kiss Imre városi tiszti főorvos a Kisalföldnek elmondta: az ÁNTSZ-nek a katasztrófa-egészségügyi ellátásban is vannak bizonyos feladatai. Ebbe beletartozik többek között a betegszállítás koordinálása is. Egy esetleges katasztrófahelyzet kialakulásánál, amikor a város teljes, haladéktalan kiürítését rendelnék el, a mentőszolgálat az ÁNTSZ-től kérne adatokat arra vonatkozólag, hogy hány ember szorul betegszállításra. A tiszti főorvos szerint éppen ezért fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a betegszállítást igénylő személyekről.

Csak Mosonmagyaróváron

Dr. Kiss Imre úgy véli, ez az adatszolgáltatás nem terheli le különösebb mértékben a háziorvosokat, hiszen minden praxisban csupán néhány pácienst érint, számuk pedig ritkán változik. Az orvosoknak a havi ápolási jelentéssel együtt kell elküldeniük ezeket az adatokat is a szolgálathoz.
Kiss főorvos hangsúlyozta: az ÁNTSZ mosonmagyaróvári intézetének adatkérése a betegszállítást igénylő személyekről egyedi kezdeményezés az országban. A városi tiszti főorvos szerint ez egy stratégiai döntés volt, amivel a katasztrófa-egészségügyi ellátáshoz centralizálják az információkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domínium a Rába partján

A Rába Domínium Ingatlan Kft. Győr-Moson-Sopron, Komárom és Veszprém megyében mintegy huszonnyolcezer négyzetmétert kitevő nyolc létesítmény gazdája, száznál több bérlője van világcégtől a kis magántársaságig. Évi bérleti bevétele mintegyhétszáz - millió, s a folyamatban lévő fejlesztéseinek értéke meghaladja a négymilliárdot. A Domínium feje Rigó László. Tovább olvasom