Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Az Összefogás visszaállítaná a tankönyvválasztás szabadságát

A Fidesz szerint a Gyurcsány-koalíció csak a szülők és a pedagógusok zsebében turkálna.
Fidesz: A Gyurcsány-koalíció a szülők és a pedagógusok zsebében turkálna

A Fidesz szerint, "a Gyurcsány-koalíció a pedagógusokat utcára tette, a fizetésüket csökkentette", a szülők terheit jelentősen emelte, és "ha rajtuk múlna, megint a szülők és a pedagógusok zsebében turkálnának".

A nagyobbik kormánypárt hétfőn, azt közvetően közölte ezt, hogy a baloldali összefogás politikusai egy sajtótájékoztatón arra buzdították a tankönyvszerzőket, -kiadókat, -terjesztőket és a tankönyvrendelésért felelős pedagógusokat, készüljenek, mert a kormányváltás után visszaállítják a tankönyvválasztás szabadságát, így újra szükség lesz a munkájukra.

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében arról írt, hogy a Gyurcsány-koalíció a tankönyvellátást privatizálta, ezáltal a tankönyvek árát és ezzel a szülők terheit jelentősen emelte.

Hozzátették: a Fidesz-kormány a pedagógusok számára a rendszerváltás óta legnagyobb béremelési programot hajtja végre és a szülők terheit is csökkenti.

Azt írták: az adócsökkentésen, a családi adókedvezményen és a rezsicsökkentésen túl, a gyermekek iskoláztatási költségeit is mérséklik.
"Minden eddiginél több forrást biztosítunk gyermekétkeztetésre, 83 százalékkal több jut erre a célra, mint 2010 előtt" - közölték. Emellett felmenő rendszerben bevezetik az ingyenes tankönyvellátást is, amit az állami tankönyvellátás tesz lehetővé - fűzték hozzá.

Az Összefogás visszaállítaná a tankönyvválasztás szabadságát

A baloldali összefogás arra buzdítja a tankönyvszerzőket, -kiadókat, -terjesztőket és a tankönyvrendelésért felelős pedagógusokat, hogy készüljenek, mert a kormányváltás után visszaállítják a tankönyvválasztás szabadságát, így újra szükség lesz a munkájukra.

Erről a szocialista Kunhalmi Ágnes beszélt hétfőn sajtótájékoztatón.

Bírálta, hogy a kormány a rendelhető tankönyvek listáját csak áprilisban, a parlamenti választás után hozná nyilvánosságra. Véleménye szerint a szűkös határidő veszélyezteti az új tanév zavartalan megkezdését.

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy idén voltak iskolák, ahol a diákok előbb kapták meg a félévi bizonyítványt, mint a tankönyveket.

Az MSZP-s politikus közölte, visszaállítanák a tankönyvpiac szabadságát, nem elégednek meg azzal, hogy két tankönyv közül lehet választani.

Kunhalmi Ágnes beszélt arról is: megalázónak tartják a pedagógusok minősítési rendszerét, elsősorban azt, hogy mindenkit egy kategóriába soroltak be, és a tanároknak 80-100 oldalas portfóliót kell készíteniük április végéig ahhoz, hogy magasabb fizetési kategóriába sorolják őket. Szerinte ez alapján nem lehet megítélni a tanárok teljesítményét.

Felháborítónak nevezte azt is, hogy a költségvetés határozza meg, hány pedagógust engednek át a második kategóriába.

Azt ígérte, ha az Összefogás győz a választáson, a tanároknak nem kell portfóliót készíteniük.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM politikusa arról beszélt: a közelmúltban készített felmérésük alapján a szülők 44 és a tanárok 63 százaléka szerint romlott az oktatás színvonala az utóbbi években. Ez bizonyítja, hogy a Fidesz központosított iskolarendszere alkalmatlan arra, hogy betöltse a feladatát - jelentette ki.

Azt mondta, a Fidesz iskolarendszere nem gyermek-, hanem tanterv- és intézményközpontú.

Ígéretet tett arra, ha az Összefogás győz a választáson, megszüntetik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot és a Nemzeti Pedagógus Kart, amely szerinte csak a tanárok ellenőrzésére és megfélemlítésére hivatott, az iskolafenntartást pedig helyi és regionális intézményekre bízzák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mentelmi bizottság elnöke nem kezdeményez vagyonnyilatkozati eljárást Szijjártó Péterrel szemben

Budai Bernadett azt mondta: a külügyi és külgazdasági államtitkár nem tud elszámolni tavalyi 16… Tovább olvasom