Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Az összes járatát törölte a Malév

Elkezdődött a sztrájk Ferihegyen. Reggel hétkor leállt az utasbiztonsági ellenőrzés, emiatt pedig nem tudnak gépeket indítani a repülőtérről.
A Malév és a Wizz Air is visszaadja a jegyek árát, ha a sztrájk miatt nem akar valaki utazni

A Malév és a Wizz Air is visszatéríti a repülőjegyek árát azoknak, akik nem akarnak elutazni a sztrájk miatt. A Malév hangsúlyozza, hogy Budapestről induló járatait határozatlan időre törölte és amint információt kap a reptér üzemeltetőjétől, hogy újra működik az utasbiztonsági rendszer, újraindítja a járatokat.

A reggel óta tartó sztrájk változatlanul tart a Ferihegyi Repülőtéren. Németh Krisztina, a Malév szóvivője elmondta, hogy a légitársaság határozatlan időre törölte Budapestről induló járatait. Ha olyan információ érkezik a reptér üzemeltetőjétől, hogy újra működik a biztonsági rendszer, akkor újraindulnak a gépek. Aki a sztrájk miatt egyáltalán nem akar utazni, annak visszatérítik a jegye árát. Aki később utazna, a cég térítésmentesen átírja a jegyét egy másik Malév, vagy oneworld járatra.

Németh Krisztina hozzátette, hogy a járatokat azért kellett ideiglenesen törölni, mert nincs értelme, hogy az utasok feleslegesen sorba álljanak a check-in pultoknál, hiszen az utasbiztonsági dolgozók sztrájkja miatt úgysem jutnának fel a gépekre.

A Wizz Air úgy tájékoztatott, hogy a reggeli gépeik elindultak, a 10 óra után öt perccel Eindhovenbe induló járatukat törölték. Aki utazni akar, térítésmentesen átfoglalhat másik Wizz Air járatra, vagy későbbi útra használhatják fel a kifizetett összeget. Aki nem akar utazni, az visszakapja a jegye árát.

A ferihegyi sztrájk miatt a Malév határozatlan időre törli járatait

A Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy jelenleg - mivel már túl vannak a reggeli csúcson- nincs káosz a reptéren. Szollár Domokos hozzátette, hogy ugyan a 2A terminál nem igazán működik, de a 2B-n meg tudták nyitni az utasbiztonsági csatornákat, így ott halad a forgalom. A szóvivő elmondta azt is, hogy több légitársaság busszal viszi az utasait Bécsbe, hogy onnan repüljenek tovább.

A Malév a sztrájk miatt nem indítja el járatait. Az érintett utasok jegyét a vállalat térítésmentesen átírja egy későbbi Malév vagy oneworld légitársaság által üzemeltetett járatra - áll a cég közleményében. További információt a 06-40-212121-es számon lehet kapni, vagy a légitársaság www.malev.hu honlapján lehet találni.

Mivel túl vannak a reggeli csúcson, már nem kell zsúfoltságra számítani Ferihegyen- mondta a Budapest Airport szóvivője. Szollár Domokos hozzátette, hogy jelenleg egy terminál, a 2B működik, oda irányítják át a 2A utasait is. Több légitársaság pedig buszokat indít Bécsbe, és az ottani reptérről lehet tovább utazni. Egy magánbuszos társaság is felajánlotta, hogy ingyen kiviszi az utasokat az osztrák fővárosba.

A szóvivő elmondta, hogy a kora reggeli járatokat még el tudták indítani, de délelőtt már sok gép nem tudott felszállni. Azt, hogy pontosan hány, nem tudta megmondani Szollár Domokos. De azt kiemelte, hogy a londoni, a párizsi és a varsói járatokat törölték. Jelenleg csak a 2B terminálon halad a forgalom- tette hozzá.

Több száz utas várakozik, a szolgálatban lévő dolgozók 80 százaléka sztrájkol

A sztrájk addig tart Ferihegyen, amíg a munkáltató nem hajlandó írásos megállapodást kötni a dolgozókkal a kollektív szerződések kapcsán - mondta szerdán Terebesi Péter, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnökségi tagja, aki a sztrájkbizottság tagja is egyben. A reptéren jelenleg több száz ember várakozik, nem működik az utasbiztonsági rendszer, de sztrájkolnak a navigáció, az üzemeltetés és még a fegyveres őrség tagjai közül is. Munkabeszüntetés van a 2A, 2B és az 1-es terminálon is - mondta Terebesi Péter.

Terebesi Péter elmondta, hogy a Budapest Airport (BA) vezérigazgatója azt közölte a szakszervezetekkel, hogy péntek délelőttnél előbb nem akar tárgyalni. A sztrájkot viszont addig folytatják, amíg írásban nem állapodnak meg a munkáltatóval a kollektív szerződésekről. Jelenleg a szolgálatban lévő reptéri dolgozók 80 százaléka sztrájkol - állítja Terebesi Péter. Ki akarják kényszeríteni a munkáltató által egyoldalúan felmondott kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalások érvényes befejezését. Tiltakoznak a kiszervezések és az elbocsátások miatt is. Sajnálják az utasokat, de nem tehettek mást: 1500 munkatársukat fenyegeti a létbizonytalanság.

A szakszervezeti vezető szerint reggel fél kilenckor a 2-es terminálon több száz utas várakozik, nem működnek a check-in pultok sem. Terebesi Péter szerint a BA nem tett meg mindent az utasokért, hazardírozott: azt gondolták, nem sokan sztrájkolnak majd és a reptér, ha lassabban is, de működni fog. Jelenleg várják a cégvezetés válaszát, hogy pontosan mikor szeretnének tárgyalóasztalhoz ülni.


Nem tudnak gépeket indítani Ferihegyről

Reggel hétkor leállt az utasbiztonsági ellenőrzés Ferihegyen, emiatt pedig nem tudnak gépeket indítani a repülőtérről - mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. Hozzátette, hogy legalább egy tucat járat nem tud felszállni a körülbelül fél tízig tartó reggeli csúcsban. A szóvivő elmondta, hogy a fogadással nincs gond, a gépek rendben tudnak landolni Ferihegyen.

Többen hazamentek a reptérről, miután a hangosbemondón meghallották, hogy nem indulnak gépek. Szollár Domokos azt mondta, hogy nem tud erről, de elképzelhetőnek tartja, hogy többen visszafordultak. A szóvivő megismételte, hogy indulás előtt mindenki érdeklődjön a légitársaságánál. Ott tudják ugyanis megmondani, hogy indul-e a járat, vagy lesz-e valamilyen mentesítő gép.

A Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), valamint a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) szerda reggel 6 órakor kezdte meg az általános és határozatlan idejű sztrájkot Ferihegyen. Egy új kollektív szerződést és azt követelik, hogy a munkáltató ne szervezze ki az egyes üzemegységeket, állítsa le az átalakításokat a cégnél.

Korábban:

A Budapest Airport szóvivője, Szollár Domokos megerősítette, hogy késésekre, kellemetlenségekre kell számítani, de a reptér működni fog. Azt tanácsolja az utasoknak, hogy a járatindulások előtt 3 órával menjenek ki a reptérre és mindenképp vegyék fel a kapcsolatot azzal a légitársasággal, amellyel utaznak.

Szollár Domokos elmondta, hogy a leállás leginkább az utasbiztonsági részleget érinti, ezért itt alakulhatnak ki nagyobb sorok, torlódások. A Budapest Airport szóvivője hozzátette, hogy szerdán összesen csaknem 500 járat indul illetve érkezik Ferihegyre, közülük a reggeli gépeket biztosan érinti majd a sztrájk.

A Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), valamint a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) szerda reggel 6 órakor kezdte meg az általános és határozatlan idejű sztrájkot Ferihegyen. Egy új kollektív szerződést és azt követelik, hogy a munkáltató ne szervezze ki az egyes üzemegységeket, állítsa le az átalakításokat a cégnél.

Olvasóink írták

 • 15. katcsi 2008. december 10. 14:52
  „növér létemre , mi lenne ha azt mondanám, hogy
  nem fürdettem meg a beteget, a szurit meg adja be a portás
  mert kevés a fizum............”
 • 14. blossom 2008. december 10. 14:44
  „elhiszem a apuka nelkul rossz.meg a dekkolst is alairom de ennyire na mi kulfoldi magyarok tippikusan igy latjuk ha haza megyunk.ahogy te veleketsz.ne hogy man csinaljunk valamit ...ma hat az elnok olyan rossz..., stb nehohgy ma fol aljak oszt legalabb elerjem hogy jobb legyen....aaa”
 • 13. vadmacs78 2008. december 10. 14:20
  „blossom! éppen eleget repültem és dekkoltam már pont ezért mondom. De már a hócipőm tele van vele. Viszont ugy látom te nem egy családos ember vagy. Nekem nem a pénz a lényeg hanem az hogy a gyerekem az apukájával karácsonyozzon. Mert az nem hiszem hogy megvigasztalja hogy hát anya visszakapja a pénzt csak épp nem apuval kaizhatsz. Szted fogja Őt ez érdekelni. meg dekkoljak a gyerekkel fél napokat vagy akár csak órákat. Hát köszönöm de nem kérek belőle. Hagyják abba a sztrájkot és keressenek más megoldást az igényeik kielégítésére!
  Csak remélni tudom hogy ezt a cécót abbahagyják karácsonyig!”
 • 12. kutyuka 2008. december 10. 13:53
  „Kedves Blossom,

  nem hiszem,hogy a penzzel lenneittagond. Igen par oras vagy napos keses,nem mindegy hogy december 24-en reggel erek haza vagy csak 26-an este,ugye?

  Itt nem a penzrol ozl a dolog,hanem az egyuttletrol!En is sokat dekkoltam es?Nem ez a lenyeg!
  De remelem igazuk lesz azoknak akik azt mondjak,hogy karacsonyig megoldodik,ugy legyen!”
 • 11. blossom 2008. december 10. 12:45
  „ha csak igy megy akkor igy megy!vadmacska nem csak te fogsz indulni repulovel hanem tobb ezer ember,karacsonyig meg van ido,szerintem te meg nem dekkkoltal anyit repteren mint en hidd el nem unalmas csak szar.minden jaratot sztrajk utan inditanak ez mindig igy van,de lattom nem repultel meg elegett hogy tudd.minden repjegybe benne van ha valamelyik repter sztrajkol ha nem repulsz vissza adjak a penzt.vilagosisd fel magad aztan izgulj,nem te vagy az elso es utolso aki aggodik nem azrt hogy nem szal fel hanme az hogy tobb orsa kesesel szall le a gep.”
 • 10. trainman 2008. december 10. 12:06
  „Kedves kutyuka!Van családom,igaz nem élnek távol tőlem.Engem is izgat,hogy van e sztrájk,és persze,hogy jobb lenne,ha sztrájk nélkül is megoldódnának a problémák!Erre viszont nem sok esélyt látok,a mai nagy magyar valóságban.Remélem karácsonykor mindenki eljut oda,ahova akar!Sokat utazok vonattal,és sokat szoktam beszélgetni emberekkel,és azt vettem észre,hogy nagyon gyűlik az emberekben a feszültség.Az én meglátásom szerint,most kezd felébredni a magyarok többsége,most veszik észre,hogy ki lett velük cseszve.Emlékszem,amikor Németországban sztrájkoltak a mozdonyvezetők,megkérdeztek egy utast,egyetért e a sztrájkkal,és nagyon meglepődtem,amikor azt válaszolta,persze,hisz joguk van hozzá,és drukkol nekik,elérjék a céljaikat!Na,ide kellene eljutni ebben az országban is,egymás köpködése helyett!Örülök,hogy lehet beszélgetni kultúráltan is,egymás anyázása nélkül!Ez is már haladás!”
 • 9. kutyuka 2008. december 10. 11:49
  „Kedves trainman,

  Szavaidbol latszik,hogy neked nincs senkid kint es ezert nem izgat teged,hogy ztrajk van-e vagy sincs.

  En is sajnalom azokat az embereket,akik sztrajkolnak,de az emberek terveit teszik tonkre es pont karacsony elott. En hozzam ia csaladom jonne,akiket mar lassan 1 eve nem lattam,csak kameran keresztul,mert en sajna nem tudtam hazamenni.
  Egyertetek vadmacs78-nyal,ha tonkreteszi ez a sztrajk az en karacsonyomat,nem lesz bennem szolidaritas!!!
  Plusz erre meg ratesz a MAV aki allandoan mast sem csinal csak sztrajkol.

  Itt kint is van sztrajk,csak nem cseszik igy at az embereket es mondjuk nem karacsonyra idozitik!!!”
 • 8. trainman 2008. december 10. 11:37
  „Kedves vadmacs78!Karácsonyig még sok idő van,és bízok benne,hogy a 7 éves gyermek eljut céljához!Fenntartom a véleményem,nagyon hiányzik ebből a társadalomból a szolidaritás!Én is szívtam már sztrájk miatt,de nem a sztrájkolókra haragudtam,mert az már valaminek a következménye.Jövőre szerintem sokkal több sztrájk lesz,meg demonstráció.”
 • 7. vadmacs78 2008. december 10. 11:27
  „Még annyit! Mindezt magyarázd el egy 7 éves gyereknek hogy miért nem is töltheti a karácsonyt az apukájával és a többi családtagjával! Biztoan szolidaritást fog vállalni!!!! és egy cseppet sem lesz dühös”
 • 6. trainman 2008. december 10. 11:26
  „KolompárRómeó !Teljesen másról beszélünk!Én arról,hogy nincs szolidaritás,összetartás az emberekben,magyarokban,te meg arról,hogy,mivel jár egy sztrájk!Persze,kényelmetlenséggel,de miért ne harcolhatnák ki az emberek az őket megillető jogokat?Miért kellene mindenkinek kussolni,és odatartani a nyakát,mint egy birka?Ahogy kiveszem szavaidból,külföldön dolgozol,gondolom ott is vannak sztrájkok,demonstrációk,ahol te élsz,dolgozol,és biztos vagyok benne,hogy az emberek jobban tolerálják ott a dolgokat!”
 • 5. vadmacs78 2008. december 10. 11:19
  „Kedves trainman! Gondolom nincs 2 hónapja kifizetett jegyed, nem akarsz a szeretteiddel karácsonyozni. Mert ha igen akkor gondolom téged is zavarna az a tény hogy nem tudsz kijutni. És akkor az Ő szolidaritásuk hol van velem szemben, hogy én meg a családommal akarom tölteni az ünnepeket???
  Miért mindig nekünk kell?? Igaza volt Gyurcsánynak.. akinek nem teccik el lehet menni.. de ugy látszik még ezt sem hagyják!!!
  Igazad van az egész ország sztrájkolhatna! Akkor miért nem teszik meg vajon sokan?? Mert tudják és belátják hogy ebben a mai világban és gazdasági helyzetben csak valszínűleg maguk alatt vágnák a fát.”
 • 4. KolompárRómeó 2008. december 10. 10:52
  „3. hozzászólás trainman 2008.12.10. 10:34:

  Rossz a hasonlat, de akkor mostantol kezdve, amig nem kapok 10millio forintot a DM-tol, minden reggel odaszarok valakinek az ajtaja ele, hogy ezzel idegesitsem, esetleg emiatt ne erje el a buszt, ne jusson el a munkaba. Semmi koze hozza, de tessek szidni a DM-et, amiert nem hajlando penzt adni nekem.

  En fizettem valamiert ezelott 1-2-3 honappal, erre ezek most tonkrevagjak az udulest, esetleg a munkaba menest (en hetfon este jottem ki, remelem, jovo het vegere befejezik es a MAV sem rak ra egy lapattal). Ne velem b@sszanak ki!”
 • 3. trainman 2008. december 10. 10:34
  „Kedves vadmacs78!Ez már annyira unalmas,hogy a magyar nem tudja elfogadni,ha egy érdekcsoport érvényesiti jogait,és a tárgyalás végső eszközéhez,a sztrájkhoz nyúl!Miért nincs a magyarok többségében szolidaritás?Ahogy a dolgok most állnak ebben az országban,mindenkinek sztrájkolni,demonstrálni kellene!Nem jó ez az egymásra való köpködés,ideje lenne már összefogni a magyarnak!”
 • 2. vadmacs78 2008. december 10. 10:03
  „Nagyon sokan ettől sokkal rosszabb körülmények között, kevesebb pénzért és kollektív szerződés nélkül dolgoznak. Én meg azért sztrájkolok majd mert ők sztrájkolnak és hagyják abba.
  Egyébként pedig borzalom hogy ebben az országnak nevezett valamiben csak így lehet vmit elérni!!! Remélem a vasutasok meg a BKV is hamarosan rázendítenek, hogy akkor tuti ne jussak ki a szeretteimhez.”
 • 1. belabacsi 2008. december 10. 10:01
  „taxisok csatlakozzatok :DD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség is lép a roma-nem roma konfliktusok miatt

Fejlesztené a Készenléti Rendőrséget és a körzeti megbízotti hálózatot, illetve biztonsági őrséget… Tovább olvasom