Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 17°C Még több cikk.

Az osztrák gazda is nálunk tanult

A korábbiakhoz képest az idén nagyobb bevételhez jutottak a hagymatermelők. Jövőre várhatóan ötezer hektár körül lesz a termőterület.
A vöröshagyma egykoron „jó pénzes" növénynek számított, biztos piaca volt. Az elmúlt években viszont jelentősen romlott a helyzet, hisz a külpiacok nagy részét elveszítették. Tóth Zoltán, a Hagyma Terméktanács Győr-Moson-Sopron megyei bizottságának elnöke elmondta, hogy korábban Németországba például jelentős mennyiségű hagymát szállítottak. Mostanság viszont csak néhány kamionnyit visznek mutatóba.
Talpraállás a ’95-ös krach után

 A keleti piacok elvesztése az egész mezőgazdaság számára nagy érvágás volt – mondta Tóth Zoltán. – Ezenkívül a konzervgyárak tönkremenetele is a hagymapiac beszűkülését eredményezte. Tetézte a bajt a csapadékhiányos időjárás, és a termelési költségek is számottevően emelkedtek. Ennek ellenére túlkínálat jelentkezett. Olyasmire is akadt példa, hogy a termelő eladta a hagymát, de az érte járó pénzt máig sem kapta meg. Most valamivel jobb a helyzet, hisz keresleti piac alakult ki. Ez azt jelenti, hogy az idén jövedelmezően lehetett hagymát termelni. Kilónként 40–55 forintért tudtuk eladni,
szemben a korábbi 30–35 forinttal.

Ám az elnök szerint az idevezető út eléggé göröngyös volt. Az 1995-ös túltermelés után a Hagyma Terméktanács hozzálátott a termékpálya-szabályozáshoz, és hatezer-ötszáz hektárban maximalizálta a
vetésterületet. Az idén ötezer hektárt vetettek be. Ebből ezer hektár a dughagymás terület, nagyobbrészt Makó környékén és a Jászságban. Öt-hatszáz hektáron áttelelő hagymát termesztettek. Ezt a fajtát már a
megyében is egyre többen felfedezik, noha termesztése nagyobb rizikóval jár. Igaz, az árbevétel is kecsegtető, mivel olyan időpontban jelenik meg a piacon, amikor a raktárak már kiürülnek.

Megyénkben alig kétszáz hektáron termelik

– A megyében régebben átlagosan négyszáz hektár körül volt a hagymaterület, de ez az optimalizált területkialakítás során kétszázhetven hektárra csökkent – fűzte hozzá Tóth Zoltán. – Akkoriban felvetettük, hogy ez kevés lesz, de kiderült, hogy még a kétszáz hektár is sok. Az idén is csupán százkilencvenhat hektáron került földbe a mag. A termelői kör átrendeződött, hiszen biztonságosan csak öntözéssel lehet termelni, öntözőkapacitása pedig nincs mindenkinek. A versenyképesség szempontjából fontos, hogy magasabb terméshozamot érjünk el, mert igencsak költséges a hagymatermesztés. Országos szinten idén elég rossz a kép, hektáronként mindössze 23 tonna körüli a termés.

A megyében valamivel jobb a helyzet, itt 26 tonna termett, de itt is nagy a szóródás. Van olyan bősárkányi gazda, aki 50 tonnát ért el hektáronként öt hektáron. Igaz, ő mezőgazdasági vállalkozó, megfelelő technikai és szakmai háttérrel. Huszonöt fajtából álló fajtakísérletet vállalt és teljes körű gépesítést hajtott végre a korszerű vetőgéptől egészen a csomagolásig.

Csak tízszázaléknyi az export

A terméktanács illetékese sajnálkozva említette, hogy az export terén nem javult a helyzet, az összes termés mindössze tíz százalékát szállítják külföldre, miközben idehaza a nagybani piacokon már megjelent az osztrák hagyma. Jövőre várhatóan ötezer hektár körül alakul a termelési terület. Úgy tűnik, a helyzet stabilizálódik, ugyanakkor nemcsak a hazai, hanem az európai piacokra is figyelni kell a versenyképesség érdekében.

– Tavaly jártunk egy osztrák gazdánál, aki elmondta, hogy a nyolcvanas években Magyarországon, Makó környékén sajátította el a hagymatermesztés tudományát – idézte fel élményét Tóth Zoltán. – Ma már jelentős termelőként tartják számon, állandó vevői vannak, a piaci bizonytalanságtól nem kell tartania. Hektáronként hét tonnát termel, melynek fele a termelési költség, másik fele a haszon. Ennek kapcsán talán nem árt megjegyezni, hogy amíg az osztrák gazda átjön hozzánk a szakmai tanácskozásunkra, addig a magyarok gyakran távol maradnak az ilyen rendezvényektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neki sikerült

Többször is az utcára került, mégsem hagyta el magát a nagyszentjánosi Rafai Mihály, így már öt éve… Tovább olvasom