Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Az osztrák gazdák szeretik az olcsó magyar munkaerőt

Az ausztriai szőlőszüret idén is jó néhány magyar idénymunkásnak nyújt keresetkiegészítést, s némi aggodalmat a feketemunka veszélyei miatt. Az egész napos robotért negyven euró jár, s közben néha nem árt elrejtőzni sem, ha jön az ellenőrzés.
(Illusztráció) Szüret Ausztriában: Magyarok szedik le az osztrák szőlőt.
A nyugati határ széléről az ősz beálltával most is sokan dolgoznak osztrák gazdáknál. A szőlőszüret idején nincs megállás: kora hajnaltól késő estig tart a munkaidő, s átlagban tízezer forintot lehet tisztán keresni naponta. Az idénymunkában főleg diákok és munkanélküliként bejelentettek vesznek részt. Az ellenőrzések azonban a szüret beálltával erősen megszaporodtak az osztrák gazdáknál: tucatjával fogják el és utasítják ki az országból az illegálisan munkát vállaló „vendégmunkásokat". Nemrégiben egy névtelenséget kérő szigetközi fiatalember is veszélyes helyzetbe került, bár csak egy hétig dolgozott egy osztrák szőlősgazdánál.

Együtt lengyelekkel és szlovákokkal

– Korábban csak kukoricát címerezni jártam a sógoroknál, idén először dolgoztam szőlőszüreten – kezdte a feketemunkás. – Reggel fél hétkor kellett felvennünk a munkát a határtól negyvennégy kilométerre lévő település egyik szőlősgazdájánál. Reggel rendesen felöltözve indultunk a határ felé, a melósruhánkat a csomagtartóban hagytuk. Itt nem is volt gond, mindig simán átengedtek bennünket. Ott aztán átöltöztünk s tizenöt társunkkal – köztük lengyelekkel és szlovákokkal – egyetemben indultunk ki a földekre. A gazdának több szőlőse is volt: a leszedett gyümölcsöt talicskába tettük, majd ha az megtelt, a traktor platójára öntöttük fel. Kétszer álltunk le egy nap pihenni. Az idő tökéletes volt, s ha elfáradtunk, a szőlősgazda borából is kaptunk egy-egy pohárral.

Elkapták és kitiltották őket

– Egyik nap azonban ellenőrzést kaptunk: éppen néhány társammal a traktor platóján dolgoztunk, amikor feltűnt a határrendészet autója. Mindenkit elkaptak, kivéve bennünket: én egy tigrisbukfenccel ugrottam le a kocsiról, s így rejtőztem el. Szép lassan átszöktünk a szomszéd gazda földjére, mert nem éreztük magunkat biztonságban. Mint később kiderült, nagyon jól tettük, mert a határrendészet emberei végigjárták az egész ültetvényt.
Egy tucat embert elkaptak, s egy évre kitiltó pecsét került az útlevelükbe. Másnap újra mentem dolgozni, s azt gondoltam, csak néhányan maradtunk a földeken.
Azonban munkaerőt, úgy látszik, nem nehéz találni: új emberek jöttek a szőlősgazdához.

Jövőre csak hivatalosan

Mindennap este hatig tartott a munkaidő, s ezért 40 euró ütötte a markunkat. Tudjuk, hogy kevesebbet fizettek, mint egy osztrák munkásnak – akik ennyi pénzért szóba sem állnának senkivel –, ám a magyar viszonyokhoz képest ez jó, s persze tiszta pénznek számít. Jövőre szeretnék újra idénymunkát vállalni, ám az idei eset egy kissé megijesztett: csak hivatalosan mennék szőlőszüretre – mondta a fiatalember.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti vigasságok: a szőlő és bor ünnepe

A hét végén megyeszerte sokan szüreteltek, azután pedig még többen vigadtak. Nem panaszkodhattak a… Tovább olvasom