Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Az OTP nem közöl eredménytervet az idén

Az OTP az idén nem tesz közzé eredménytervet a kockázati bizonytalanságok miatt, mindössze annyit közöltek kedden, hogy a konszolidált hitelportfólió mintegy ötszázalékos csökkenésével és a betétállomány öt százalék körüli növekedésével számolnak.
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az éves gyorsjelentést értékelő keddi budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem ez az első év, hogy nem tesznek közzé eredménytervet, s ennek egyik oka, hogy - bár eddig mindig teljesítették a bejelentett célkitűzést, miként 2009-ben is - az elemzők ettől eltérő előrejelzésekkel számoltak. Elmondta azt is, hogy elképzelései az idei évről eltérnek a menedzsmentétől, szavai szerint az övé optimistább, amelyet az idei első hónap is igazolt.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy az OTP Bank tőkehelyzete kiváló, az úgynevezett TIER I-es mutató 13 százalék fölötti, az OTP-nek inkább tartalékai vannak, mint várható veszteségei a könyvekben, így ha javul a gazdasági környezet, jelentős növekedési potenciállal rendelkezik a bank, s azzal élni is fog, néhány szomszédos országban. Romániában, Szerbiában és Szlovákiában akvizíciós lehetőségeket is vizsgálnak.

Csányi Sándor elmondta, hogy a bankcsoport likviditási tartalékainak értéke meghaladja a 6 milliárd eurót, ami többek között azt jelenti, hogy az OTP-csoport 2016-ig lenne képes minden külső forrás bevonása nélkül kifizetni a tartozásait. Megjegyezte azt is, hogy az OTP heteken belül visszafizeti annak az 1,4 milliárd forintos állami támogatásnak a második felét is, amelyet a válságra való tekintettel kapott. Ugyanakkor az OTP nem mond le a piaci források bevonásáról sem, bár a jelenlegi piaci körülmények között csak jelképesen van jelen a piacon, amit mutat a tavalyi 225 millió, illetve az idei 100 millió svájci frank összegű kötvény kibocsátása.

Az OTP elnök-vezérigazgatója kiemelte azt is, hogy miközben megfelelő tartalékokat képeztek a banknál - 2009-ben 266 milliárd, 2008-ban 119 milliárd, 2007-ben pedig 40 milliárd forint tartalékot képzett az OTP -, tavaly is aktívan finanszírozta a vállalkozásokat, és a lakossági szegmensben is segítette a fizetési nehézséggel küzdő ügyfeleket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a rossz hitelek állományának növekedése mérséklődött, különösen igaz ez az új rossz hitelállományra, és ez a csoport minden tagjára külön-külön is igaz. Úgy tűnik, hogy tavaly nyáron tetőzött a hitelportfólió romlása - fogalmazott Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Csányi Sándor elmondta, hogy a bank működését érintő kockázati tényezők egyike a világgazdasági helyzet alakulása, amelyben - bár folyamatos javulást várnak - rengeteg a bizonytalanság, a magyar gazdaság szempontjából pedig mint legnagyobb kockázati tényezőt, az OTP Bank szempontjából az államháztartási hiány alakulását jelölte meg.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. március 02. 15:50
    „Nincs pofájuk közölni, mert azon ügyfelek, akik még nem hagyták ott a fenébe a legnagyobb rablót, csak felidegesítenék magukat, hogy ezért kerül havonta sokezer Ft-ba a semmi szolgáltatás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a V4-tanácskozás

Az Európai Unió keleti partnerség programjának előmozdításáról kezdtek tanácskozást kedden a… Tovább olvasom