Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Az otthonszülés szabályozásáért demonstráltak Budapesten

Az otthonszülés szabályozatlanságára és a Geréb Ágnessel történtekre hívták fel a figyelmet mintegy félszázan szerdán Budapesten, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt.
Geréb Ágnes közeli hozzátartozói, a Napvilág Születésház dolgozói, bábák, asszonytársi segítők és civilek ily módon tiltakoztak a szülész-nőgyógyász őrizetbe vétele ellen. Geréb Ágnest szerdán vette őrizetbe a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületben lévő Napvilág Születésházban.
Békés Bence, a demonstrációt szervező Napvilág Születésház szóvivője az MTI-nek elmondta, 22 éve próbálja elérni Geréb Ágnes, hogy szabályozzák az otthonszülést, és engedélyeket adjanak ki, de ez nem történik meg, "nem tudni miért", noha alapvető emberi jogi kérdés, hogy mindenki ott szüljön, ahol akar.

A kórházakban évente több ezer esetben történik komplikáció, "képzeljük el", hogy ekkor a rendőrség minden esetben kivonul, lezárja a szülőszobát, nyolc órát helyszínel, kihallgatja és őrizetbe veszi a szaksegítséget. "Ez egy eszement történet" - fogalmazott a szóvivő.
Geréb Ágnes ügyvédje az MTI-nek szerdán azt mondta, védencének kötelessége volt segíteni azon a várandós asszonyon, aki csupán egy vizsgálatra ment a születésházba, de spontán módon megindult nála a szülés. Fazekas Tamás álláspontja szerint Geréb Ágnes nem követett el bűncselekményt.

Otthonszülés, vízben. Veszélyes is lehet. Fotó:
Otthonszülés, vízben. Veszélyes is lehet.
Fotó: http://homesweethomebirth.com/homebirth.htm

Az anya nem megbeszélés alapján érkezett kedden a XII. kerületi Alma utcai intézménybe, ám spontán módon megindult nála a szülés, ami az egészségügyi törvény szerint sürgős szükséghelyzetnek minősül, ezért kötelezettségük volt ellátásban részesíteni - mondta az ügyvéd. Fazekas Tamás hangsúlyozta, hogy a szülés megindulásakor az intézmény dolgozói értesítették a mentőket, de az is igaz, hogy az apa az utcán leintett egy másik mentőt is.

Az MTI úgy tudja, hogy az újszülött súlyos állapotban van és vélhetően maradandó károsodásokat szenvedett.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az MTI-hez szerda reggel eljuttatott közleményében azt írta: rohamkocsijukat kedd délután a XII. kerületbe egy újszülötthöz riasztották. Amikor a mentők megérkeztek, a kisfiú nem lélegzett, nem volt elégséges a vérkeringése, ellátását azonnal megkezdték. Az életmentésbe bekapcsolódott a speciális gyermek-mentőorvosi kocsi és a koraszülöttmentő személyzete is. Az újszülöttet és az anyát kórházba szállították - közölte az OMSZ.

A BRFK szerdai közleményében azt írta: a bűncselekménnyel kapcsolatban előállított 58 éves nőt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Az ügyben további tanúk kihallgatására is sor került. A további nyomozást a BRFK Bűnügyi Főosztálya folytatja.

Korábban Geréb Ágnest az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűncselekményekkel vádolta meg. Nyáron, a Fővárosi Bíróságon zajló per elsőfokú tárgyalásán, két orvos szakértő azt mondta, hogy a szakorvosi tevékenységétől 2007-ben három évre eltiltott szülész-nőgyógyász foglalkozási szabályszegést követett el, amikor még régebben egy szülés levezetésekor nem biztosította az újszülött újraélesztéséhez szükséges eszközöket.  Geréb Ágnes ügyének következő tárgyalását jövő keddre tűzte ki a Fővárosi Bíróság.

Olvasóink írták

 • 12. szilléri 2010. október 08. 08:01
  „....

  Geréb Ágnes lányának véleménye !

  ,,~ Wednesday, October 6 ~
  Permalink
  Sziasztok, talán mindegyikőtök értesült a tegnap történtekről. Anyukám, Geréb Ágnes őrizetben van - nem tudjuk, hogy mikor engedik ki. Rengetegen jeleztétek, hogy eddig és ne tovább, mutassuk meg, hogy az elmúlt két évtized meghurcoltatásából (szülőként, bábaként, dúlaként) elég volt. 22 éve küzdünk azért, hogy szabályozva legyen az otthonszülésnél segédkezők jogi helyzete. Ez a mai napig nem történt meg. <moderálva durva..>”
 • 11. jozko 2010. október 07. 17:19
  „Úgy gondolom, a szülés, akár otthon/ vagy óceánjárón, repülőgépen, árvízi tutajon, óvóhelyen / vagy éépen a kórházban: nem bűncselekmény!
  A segítségnyujtók /hajóskapitány, légi utaskísérő, óvóhelyparancsnok, bábaasszony / csak akkor marasztalhatók el, ha nyilvánvaló szakszerűtlenséggel ártanak a babának vagy a mamának, vagy orvosnak kiadva magukat, kuruzslóként működnek közre!

  Az orvos akár otthon, akár az egészségügyi intézményben hibázik, a szakértők által megállapítható mértékben nyilván felelősséggel tartozik!

  Az előítéletnek itt nincs helye!
  Sehol nincs "joga" hibázni-mindenütt az esküje szellemében kell eljárnia!

  A várandós anyukánál jobban senki nem aggódik születendő gyermeke biztonságáért!
  /A kivételek más lapra tartoznak!/
  Belátására kellene bízni, hol látja nagyobb biztonságban a szülés lefolyását!
  A vaskalapos szakmai érvek helyett az okos meggyőzésnek természetesen nagy jelentősége lehet!

  Ami pedig a segítséget illeti:
  Az a szülés bármelyik fázisában megilleti őt. és nem könyöradományként!
  Itt még a TAJ kártyát sem kérhetik előre!
  És a segítségül hívott orvost is kötelezi az esküje, előítélet nélkül kell, hogy végezze a dolgát!

  A jogi kérdéseket nem az elsősegélynyujtás vagy életmentés során kell tisztázni!”
 • 10. h375317 2010. október 07. 11:37
  „8. persona 2010.10.07. 10:19

  Éppen ezt szerettem volna írni.
  Bizony nem mindegy az idő! A magyar egészségügy egy ..ar. ezért éreznék biztonségban magukat otthon az anyukák. De ott a szaksegítség nem biztosított. Inkább a kórházakat kellene felhozni arra a szintre, hogy ne érezzem magam kiszolgáltatott utolsó kivert kutyának, mert sajna így bánnak az emberrel.”
 • 9. azigazitrebitsch 2010. október 07. 11:36
  „"Valóban disznóság korlátozni a nők jogait ."
  Tévedsz kedves olvtársam,itt nem a NŐK jogairól van szó,hanem a születendő gyermek jogairól!!
  Neki is joga van (lenne ! ),épen,egészségesen,normális körülmények között a világra jönni.
  Mondja ezt neked, 1 olyan emberke, akinek a felesége ,ha nincs az adott pillanatban a II-es kórházban,akkor a fia valószínűleg halva születik.(a nyakára tekeredő köldök zsinór miatt).”
 • 8. persona 2010. október 07. 10:19
  „"Komplikáció mindig is lesz, akárhol szül valaki...ez sajnos benne van a pakliban."

  ez igaz, csak az nem mindegy milyen gyorsan ér oda a segítség, ha baj van. ha elakad a gyerek a szülőcsatornában, csak percei vannak.. ennyit az otthonszülés gyönyöreiről.”
 • 7. szilléri 2010. október 07. 08:18
  „Nincs veszélyesebb egy diplomás hülyénél!”
 • 6. EgEdina 2010. október 07. 07:59
  „Mindkét választás mellett vannak érvek és ellenérvek. Mindhárom gyermekem kórházban szültem, fontos nem kivetettem a gyereket mint ahogy rengetegen ok nélkül. Az elsőnél már gyermekágyon , elvitték hogy megfürdetik, egy óra múlva jöttek a gyerek leszürkült, lehet hogy oxigén hiányos. De miért? Mert egy "becsületes" csecsemős nővér hanyatt fektette nem pedig az oldalára,majd elment kávézni, így majdnem megfulladt a visszaöklendezett anyatejtől. Ezután három hét intenzív osztály.... Mára kiderült, hogy nem szenvedett károsodást, 8 éves és kitűnő tanuló. A másik két gyermekemet nem hagytam náluk, csak amíg tusoltam és mondtam a nővérkéknek hogy figyeljenek nagyon.
  Megértem azokat az anyákat akik otthon szeretnének szülni vagy egy születés házban háborítatlanul, nyugodtan, biztosan jobb a légkör, senki sem sietteti, nem áll az ajtóban a takarítónő, mondván mikor végez már az anyuka , sorolhatnám napestig. Ezzel ellentétben a kórházban ott van a műtő ha kell vagyis gyorsabban tudnak segíteni baj esetén.”
 • 5. Kata82 2010. október 07. 07:28
  „Nem mellesleg több mint fél ezer volt a létszám....

  4.hozzászóló:
  Senki a világon nem mondhat ilyet,hogy "ne szaporítsa magát"!!!!Hogy veszed a bátorságot???? Tudod kinek nem lenne szabad szülni,aki a 8. gyereket szüli kizárólag azért mert több lesz a segély, de munkában eltöltött napja nem haladja meg a 3 napot,vagy csak simán tök hülye ahhoz,hogy felfogja védekezni kell!
  Az,hogy valaki kórházon kívül szül,igenis és hatalmas döntés,és nem azért mert "különcködik" csak biztonságban akarja tudni magát.Az otthonszülők simán mondhatnák,hogy aki kórházban szül,na az a felelőtlen és gyilkos és stb.De ilyet ők SOHA nem mondanak!!!SOHA!

  Mindenkinek JOGA van eldönteni hol és hogyan szül és senki nem teheti meg,hogy bírálja a másik döntését!!!!Nem is értem,hogy veszik itt egyesek a bátorságot bírálni egy várandós,szülő nő döntését.Gondolkozni kellene a kimondott/leírt szavak előtt.”
 • 4. KolompárRómeó 2010. október 07. 07:01
  „Támogatom. Aki ennyire hülye, hogy otthon akar szülni, az ne szaporítsa magát.

  3. hozzászólás rézike 2010.10.07. 06:25

  Amikor a butaság szorgalommal is párosul, abból sülnek ki a legrosszabb dolgok. Lásd ájrópéer reformer ferenc vezetőnket.

  Mellesleg Besenyő Pista bácsi is elmondta már erről a véleményét:
  http://www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM”
 • 3. rézike 2010. október 07. 06:25
  „Minden tiszteletem Geréb Ágnesnek, aki kiáll az érdekeiért, konzekvensen követi hitét, meggyőződését, kitartó, ambiciózus. Bár magánemberként nem vagyok híve az otthonszülésnek, de teljes mértékben megértem a másképp gondolkodókat. Valóban disznóság korlátozni a nők jogait .
  Nincs nagyobb veszélyben az újszülött ha természetes körülmények között születik, ez valami civilizációs téveszme. Komplikáció mindig is lesz, akárhol szül valaki...ez sajnos benne van a pakliban.”
 • 2. deszkás 2010. október 06. 22:17
  „Ágnes "asszonyt" nem érdekli mi folyik körülötte megy a feje után a többi "SZÜLŐ"vel. Ha baj van akkor majd az állam segit ugye? Szarik a biróságra ilyen "itélet" után.”
 • 1. szilléri 2010. október 06. 19:48
  „Gyilkos !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltusoltak egy 1986-os iszapömlést

1986-ban volt már egy kisebb méretű iszapömlés a timföldgyári tározóknál Ajkán, amelyet akkor elhallgattak a közvélemény elöl az illetékesek, a kolontáriak ugyanakkor tudtak róla. Tovább olvasom