Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Az ötven legnagyobb adózó

Győr ötven legnagyobb adózója az önkormányzat összes helyiadó-bevételének csaknem a felét fizette be 2003-ban. A virilistákat szerdán köszöntötték a városházán.
A győri önkormányzat 34 milliárd forint bevételt könyvelhetett el tavaly, aminek csaknem egyötöde, 6 milliárd 542 millió forint származott a helyi adókból – ismertette Balogh József polgármester azon a tegnapi ünnepségen, amelyre az ötven legnagyobb adózót hívták meg. Ennek az összegnek a döntő hányada, csaknem 4,9 milliárd forint származott az iparűzési adóból, de nem volt elhanyagolható az építményadó (1,5 milliárd forint), az idegenforgalmi adó (28 millió) és az adópótlékok, bírságok (63 millió) összege sem.

A politikus kifejtette, az adóbevételek számos működési és fejlesztési kiadáshoz nyújtottak fedezetet. Így például hozzávetőlegesen egymilliárd forint jutott belőlük a termálfürdő megépítésére, 350 millió a Szabadhegyi Közoktatási Központ felújítására és bővítésére, 200 millió a vízrendezési munkákra, csaknem 1,2 milliárd pedig az utak és hidak karbantartására. A város mintegy 400 millió forintot költött a Fehérvári út új bevezető szakaszához szükséges területek kisajátítására, több mint félmilliárdot városüzemeltetésre, és körülbelül hárommilliárdot az intézmények működtetésére. Balogh József hozzátette: tavaly 267 millió forint helyiadó-bevételt vontak el Győrtől, idén várhatóan 661 milliót, emiatt az önkormányzat bizonyos határon túl nem érdekelt az ilyen típusú források növelésében.

A város polgárai és jogi személyei közül 18.770-en fizettek be kisebb-nagyobb összegű adót a polgármesteri hivatal számlájára 2003-ban, s az ötven legnagyobb adózó utalta át a 6,5 milliárd forint 42,5 százalékát.
A polgármester a városháza és a lakosság nevében köszönetet mondott azoknak, akik részt vállaltak a közterhekből.

A Kisalföld által megkérdezett cégvezetők szerint szükség van arra, hogy a város időnként beszámoljon arról, mire fordítja az adóforintokat. Szammer István, a lapunkat is kiadó Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ezzel az önkormányzat segítheti az adófizetés elfogadását. Ha cége megmondhatná, mire fordítsa a polgármesteri hivatal az általuk befizetett összeget, legszívesebben a Széchenyi tér felújítását és a belváros turisztikai vonzerejének növelését jelölné meg célként.

Weisz Szilvia, a Robust Plastik Assembling Kft. pénzügyi-számviteli vezetője ezzel szemben inkább a közlekedési feltételek javítására költene többet, mert a belváros és az ipari park közötti néhány kilométeres távolság sokszor csak fél óra alatt tehető meg autóval. A kft. egyébként az adófizetésen túl Győr több iskoláját és egyetemét is támogatja.

A Kisalföld július 31-i számában leközölte a negyven legnagyobb győri helyiadó-fizető sorrendjét (összegeket nem, mert azok adótitkot képeznek).

1. Rába Járműipari Holding Rt.
2. Matáv Rt.
3. E.ON ÉDÁSZ Rt.
4. Rába Futómű Kft.
5. Győri Keksz Kft.
6. Graboplast Rt.
7. Kisalföld Volán Rt.
8. OTP Bank Rt.
9. Tesco Rt.
10. Amoco Kft. 11. Égáz Rt.
12. Pannon-Víz rt.
13. General Electric Hungary Rt.
14. Pannon Baromfi Kft.
15. Rudolph Logistik Kft.
16. Lapcom Kft.
17. Hödlmayr Kft.
18. Győrhő Kft.
19. Arvit rt.
20. Allianz Hungária Kft.
21. Grabo Kft.
22. Ceres kft.
23. Gardénia rt.
24. Sopland Kft.
25. Robust Plastik Kft.
26. Győri Plast Kft.
27. Pannon-Flax rt.
28. Győri Kommunális Szolgáltató Kft.
29. Marklin Kft.
30. Pannon GSM Rt.
31. Metro Holding Rt.
32. Győri Szeszgyár Rt.
33. T-Mobile Rt.
34. Austrotherm Kft.
35. Győr Plaza Kft.
36. Lear Corporation Kft.
37. Pannon Gabona Rt.
38. Polyone Kft. 39. Cardo kft.
40. Győri Likőrgyár Rt.

Rajtuk kívül az Alcufer Kft., a Fehérvári Úti Kft., a Ringa, az IS Energy Kft., a Já-Ma Kft., a Kereskedelmi és Hitelbank Rt., a Mital Kft., a Mol Rt., a Raiffeisen Bank Rt. és a Strabag Építő Kft. került be a legjobb ötvenbe.

Az önkormányzat meghívta az adómentességet élvező Audi Hungaria Motor Kft.-t is az ünnepségre, mondván, hogy a cég sok támogatást és közérdekű kötelezettséget vállal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rímes lánykérés

Nagy nyilvánosság előtt a hétvégén megkérték Szilvi kezét. Tovább olvasom