Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az OVB hitelesítette a a Fidesz aláírásgyűjtő íveit

Hét-három arányban hitelesítette a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett, a képzési hozzájárulásra, a vizitdíjra, valamint a kórházi napidíjra vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti ülésén.
A tandíjra vonatkozóan a Fidesz azt a kérdést kívánja feltenni: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük".

Az OVB indoklása a képzési hozzájárulás költségvetési törvénnyel való összefüggésére, a jogorvoslati joggal kapcsolatos álláspontra tér ki, de rögzíti az Alkotmánybíróságnak (Ab) az Országgyűlés alkotmánysértését megfogalmazó határozata és az Ab későbbi határozatai közötti viszonyt is.

A vizitdíjra vonatkozóan a választók arról szavazhatnak, egyetértenek-e azzal, hogy a háziorvosi-, a fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január elsejétől ne kelljen vizitdíjat fizetni.

A kórházi napidíjra vonatkozóan a választásra jogosultak arról nyilatkozhatnak, egyetértenek-e azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni.

Mind a vizitdíjjal, mind a kórházi napidíjjal kapcsolatban az OVB indoklásában kifejti az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértését, a vizitdíj, illetve a kórházi napidíj költségvetéssel való kapcsolatát.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök ébresztették az elaludt betörőt

A polc alatt aludta az igazak álmát egy betörő a Borsod - Abaúj - Zemplén megyei Mályiban, amikor a… Tovább olvasom