Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Az óvodások 42 százaléka kövér

Minden harmadik gyermek túlsúlyos Magyarországon, amiért az életmód és a környezet a felelős.
Az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet legfrissebb felmérése szerint a súlyból és magasságból számított testtömeg-index alapján az óvodások 42 százaléka kövér, a serdülők 26, a tinik 15 százaléka elhízott - írja a Népszabadság.

A középiskolások 57 százaléka csak tornaórákon mozog, viszont a fiúk 5, a lányok 10 százaléka rendszeresen dohányzik. Ez akár 15 évvel is megrövidítheti a várható élettartamot. Dr. Fekete György, a lapnak nyilatkozó genetikus-gyermekgyógyász azt mondja: ha a gyermek pici korában a tv és a számítógép előtt töltött órákhoz és a gyorséttermekhez szokik hozzá, akkor ez határozza meg a későbbi életmódját is. A bajt egyébként már egyéves korban fel lehet ismerni: egy ennyi idős gyermek normális testsúlya ugyanis 9 kilogramm, ha ez 10-11 fölé ugrik, akkor jó, ha a szülő szakemberhez fordul.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. flexsnake 2009. június 23. 20:27
  „Válságban majd lefogynak. Nincs válság, ugyanúgy esznek az emberek meg vásárolnak. Hol a válság?”
 • 20. sevenof9 2009. június 22. 14:17
  „valami miniszteriumi allat a hasara csapott es kiotlotte a testtomegindexet. halal koze nincs az elhizashoz,de igy lehet a statisztikakkal manipulalni. hamar a mereseken nem lehet,ugye...”
 • 19. gróf 2009. június 22. 11:38
  „T. Horton!
  A 29:2 szerintem is reálisabb (tapasztalatom szerint), de azzal nem lehet újságot eladni...”
 • 18. gróf 2009. június 22. 11:36
  „16. hozzászólás Horton 2009.06.22. 10:29

  Persze Te megítélheted egy beszólásból, hogy ki a normális szülő...

  Igazad is van, csak én pontosítanám.
  Régen sűrűbben volt az asztalon szalonna és lángos mint most, viszont kevesebb felvágott, kolbász, szalámi. És többször ettünk margarinos paradicsomos, tejfölös kenyeret is. Kóla, rostos üdítő csak ünnepeken volt és csokit alig kaptunk. Fagyit sem vödör számra vették a szülők a Lidl-be. Csipsz, nutella, gyümölcs joghurt, mézes gabona karika meg egyáltalán nem volt...banán helyett alma.
  Video, számítógép helyett foci, bicaj járta.”
 • 17. Picur904 2009. június 22. 10:39
  „Nem lett hirtelen sok normális szülő, csak tudod a rendszertelen táplálkozás előbb utóbb nagyobb problémákhoz fog vezetni... Mert lehet hogy nálatok most 29ből 2 de aztán lehet hogy 3, 4, 5, 10,... és egyre többen lesznek... Ha nem vetted volna észre...az nem normális hogy mostanában mennyi gyerek jár gyors éttermekbe... Mi nem azt mondjuk hogy ne menjenek egyáltalán meg hogy ne egyenek csokit mert néha belefér... de hogy minden áldott nap oda kell járni az azért abszurd... Az én szüleim is kedveskedtek nekem meg a tesómnak édességgel... de csak módjával... nem ettünk minden nap csokit meg nem kaptunk ilyen gyomor tönkretevő kajákra pénzt... És láss csodát még mindig élünk... Soha nem jutott eszünkbe hogy állandóan ilyen kajákra gondoljunk és menjünk ilyeneket enni... Mert úgy lettünk nevelve hogy nem ebből áll az élet és vannak normális kaják...”
 • 16. Horton 2009. június 22. 10:29
  „Azért érdekes, hogy hirtelen mennyi " normális " szülő lett itt......:::)))
  ...akik soha nem adnak fagyit a gyereknek, akiknéll nincs üditő a hűtőben, akik a szalonnát is csak fényképről ismerik.....
  Ne vicceljetek már emberek....gyerekkorotokban több szalonnát és lángost ettetek, mint a mai fiatalok.....
  Ez az óvodai " kövérség "....hát, nem tudom...nálunk a 29 gyerekből 2 az, akiknek problémái vannak.”
 • 15. Keyra 2009. június 22. 09:55
  „Én a mozgásra szavazok!Tudom, rohanó világban élünk, meg senkinek sincs ideje semmire meg fáradt...DE ha csak esténként sétálni elvinnénk a gyerkőcöt fél órára, az neki is, és nekünk is javunkra válna. Én pl. heti 3-szor járok futni, és öcsikémet mindig viszem magammal...igaz ő bicajjal jön, de mindig kap feladatot, meg versenyzünk, szóval megdolgoztatom egy kicsit;)”
 • 14. ditta79 2009. június 22. 09:46
  „nem reform ételek kellenek,és még csak nem is több pénz, hanem leszokni a nasikról, üdítőkről, cukrozot ételekről...ja és ezek a drágábbak.egy üdítő drágább mint ugyanannyi ásványvíz, egy adag csoki drágább mint egy alma és még sorolhatnám...csak a zacskós üveges dobozos kényelmesebb nem kell pucolni szeletelni sőt még rágni is alig.ha valaki rendesen eszik az nem pénzfüggő... egy család ebédelt egy gyorsétteremben 8000 fizettek ebből tudtak volna venni húsit zöldséget is egy normális ebédhez.”
 • 13. xene@freemail.hu 2009. június 22. 09:35
  „Lehetne itt reform-ételeket csinálni, csak akkor a szülőknek és az államnak jobban ki kéne nyitnia a pénztárcáját...de ezt nem hiszem, hogy megtennék....
  Másrészt nem járok gyakran gyorsétterembe (most nemrég voltam), de állandóan tömeg van, s sok a gyerek. Azért ebben a szülők is benne vannak vastagon. A kis kölök a Mekire, meg a nem tudom mire fog rászokni, mert kiskorában is odajárt. Van játék is az udvaron stb... Ha látta valaki a Kóla, puska, sült krumpli című amerikai dokumentumfilmet, az hasonló dolgokat tapasztalhatott.
  A fő probléma meg a mozgásszegény életmód. Mindenki a tv, számítógép előtt döglik, s ez jó a szülőnek is, mert addig sem kell legalább törődni a gyerekkel. Egy biciklizés, séta, úszás ma már nem fér be a programba...”
 • 12. Picur904 2009. június 22. 09:25
  „Azt még hangsúlyoznám mielőtt követ vetnétek rám hogy én nem nagyon jártam gyors éttermekbe... Mondjuk nekem szerencsém volt mert anyukám szakács...:-)
  Sajnálom azokat a gyerekeket, akiknek az anyukájuk nem tud egyáltalán semmilyen minimális szinten főzni és inkább pénzt adnak nekik hogy egyenek...és egy iskolás gyerek a pénzből nyilván nem egy étterembe megy enni...vagy legalábbis ritka...”
 • 11. Picur904 2009. június 22. 09:22
  „És ha normális kaját enne a gyerek, amivel még jól is lakik...akkor valószínűleg eszébe se jutna gyors éttermekbe menni mert érezné azt iskola után hogy éhes...”
 • 10. Picur904 2009. június 22. 09:19
  „jah és ez persze nem az iskolák hibája mert azok csak megrendelik a kaját hanem azoké akik kitalálták hogy szerintük ez így jó... Több pénz kéne erre hogy ne a kaján spóroljanak, mégis csak az a fejlődés mozgató rugója ilyen korban... Én azon sem csodálkozom hogy egy csomó gyerek vitaminhiányba szenved... A porkrumpli helyett még egy zöldséges tál is értelmesebb...
  És ha ez volt akkor... akkor most mi lehet? bele se merek gondolni vagy egyáltalán mi lesz később ha a drága kormány még az iskolákon is spórolni akar...”
 • 9. Picur904 2009. június 22. 09:15
  „Én még anno általános iskolás koromban ettem a menzám (hangsúlyozom nem szar iskolába jártam hanem szeged egyik jó általános iskolájába) és ott volt olyan hogy spórolás gyanánt olyant "tört krumplit" adtak ami az a "jó" kis porból készült krumpli volt... Csomó kaja íztelen volt mintha olyan halál bonyolult kajákat csinálnának amit nem lehet megfőzni... Nem egyszer volt hála a rosszul "felöltöztetett" konyhás néniknek hogy hajszál volt a kajába... Sőt volt már kavics is meg hasonló nyalángságok... hagy ne soroljam tovább...
  Szóval nem csodálkozom ha az embernek elmegy az étvágya... De hogy nehogy azt gondoljátok teljesen lehúzom a menzákat azért volt jó kaja is csak sajnos kevés...”
 • 8. papsajt 2009. június 22. 09:14
  „a fiúk 5, a lányok 10 százaléka rendszeresen dohányzik- mekkora kamu! van az 50% simán.”
 • 7. Picur904 2009. június 22. 09:09
  „Itt nem az éhezésről vagy a kövérség a lényeg... Hanem az hogyha normális minőségű kaját adnának a menzán akkor nem az lenne hogy megmarad a kaja fele hanem enne rendesen az a gyerek... Mert valószínűleg az van hogy a gyerek nem eszi meg azt az igénytelen kaját sem az óvodában sem az iskolában és mire délután hazaviszik/hazamegy addigra már igen csak éhes... És ugye ez a rendszertelen táplálkozás az hogy egész nap nem eszik semmit se aztán délután hirtelen nagy mennyiségű kaja kerül a gyomrába... bizony elhízáshoz vezet...”
 • 6. apuka 2009. június 22. 09:06
  „A gyerekek nem a gyorsétterem miatt kövérek, a városok és falvak döntő többségében nincs ilyen. A disznótoros, töltöttkáposzta, kolbász, vajaskenyér kakaóval, mogyorókrémes kenyér, cukros tea, üdítő, chips, lángos, fánk stb.: a gyerekek ezt eszik velünk együtt. Csak sokkal divatosabb a gyorséttermet szidni.”
 • 5. apuka 2009. június 22. 09:01
  „Jók ezek a statisztikák. Ha hozzáadjuk, hogy a gyermek alapítványok szerint hány gyerek éhezik, akkor kiderül, hogy a kövérek és a soványak arány együtt 120 %. Aki dolgozott már iskolai menza közelében, az tudja, hogy mi mennyiségű kaját kihajítanak. Aki éhezik, az pedig nem válogat.”
 • 4. trixi11 2009. június 22. 08:58
  „Természetesen a menzás kaja is tehet róla! DE az a szülő, amelyik chipssel, csokival, cukorkákkal tömi gyerekét, az ne is csodálkozzon! Sajnos rossz tapasztalat, hogy a szülinapra is döntő többségben, silány minőségű édességeket visznek be az oviba, vagy suliba, ezzel mintegy rákényszerítve az egyébként egészségesen táplálkozó gyerekeket is!”
 • 3. micsoda 2009. június 22. 08:53
  „Benne bizony!
  Az én anyukám a saját ebédjét hazahozza az oviból. Bízvást állítom, hogy a főzeléknek nevezett étel liszten kívül semmi mást nem tartalmaz... de azt bőven. Néhány óra alatt a hűtőben úgy megkeményedik, hogy kalapáccsal kell kiverni az edényből. Ehhez valóban hozzájön a kenyér reggelire, uzsonnára. Otthon pedig sok helyen már nincs "normális" vacsora, anyuka nem főz hétköznap vacsit. Marad a kenyér.
  Ne tessék csodálkozni ha elhízottak a gyerekek...”
 • 2. gróf 2009. június 22. 08:45
  „A menza is benne van.
  Leves helyett cukros ivólé,
  ebéd: székely káposzta, rántásos főzelékek, sült krumpli tartárral
  uzsonna:töpörtő krémes kenyér, nutellás kenyér, kukorica snack, zsíros kenyér.

  3 éves gyerek étlapja.

  Sajt, tejföl, túró, alma, saláta nem nagyon van.

  Persze otthon valószínű még durvább lehet a helyzet sok családnál.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ózdi romák kiröhögik és leköpik a rendőrt

Korábban nem fordult elő, hogy Ózdon a Fidesz megelőzze a szocialistákat, most mégis mindenki a Jobbik előretöréséről beszél. 33 százalék választotta a radikálisokat. Tovább olvasom