Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Az RMDSZ segítségét kérték az oktatók

A Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar oktatói a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) segítségét kérték abban, hogy létrejöhessenek a magyar karok és az önálló magyar egyetem. A kolozsvári intézmény oktatói azt kérték az RMDSZ-től: a kisebbségi törvénytervezet (amelynek megvitatása egyelőre még folyik a parlamentben) és a most készülő felsőoktatási törvény révén tegyék lehetővé, hogy megalakulhassanak a magyar karok és az önálló magyar egyetem.

Iráni atomprogram

Nem született megállapodás az EU és Irán képviselőinek pénteki bécsi találkozóján az iráni atomprogram kérdésében, jóllehet történt némi előrelépés a kompromisszum felé – közölték diplomáciai források. A francia és a német külügyminiszter hivatalos közlése szerint a találkozó kudarcba fulladt, mert Irán nem volt hajlandó lemondani az urándúsítás jogáról.

Az uszítók ellen

A vallási felekezetek közti megbékélésre és az erőszak elutasításának hirdetésére szólította fel a hitszónokokat a pénteki imanap kezdetekor Ibrahím al-Dzsaafari iraki kormányfő. A miniszterelnök figyelmeztetett: a kormány könyörtelenül fellép mindazokkal szemben, akik erőszakra uszítanak.

A Hamász Moszkvában

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter dicsérte a Hamász felelősségteljes hozzáállását a pénteken Moszkvában folytatott tárgyalás után, amely azonban nem hozott semmilyen áttörést a közel-keleti kvartett kívánalmainak elfogadtatásában. Háled Mesaal, az iszlám radikális palesztin mozgalom politikai bizottsági elnöke rámutatott, hogy az Izraellel való békés együttélés csak a palesztin területek megszállásának beszüntetése után lehetséges. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Czollnerné Perleczky Ildikó

Jóval nyitottabb lett, és ezentúl több ruhafazont kipróbál, mielőtt a vásárlás mellett döntene… Tovább olvasom