Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

AZ SZDSZ-t büntetik a választók a koalíciós szakításért

A Századvég közvélemény-kutatásának eredménye szerint az SZDSZ kilépése a koalícióból inkább javította az MSZP és a kormány megítélését, és ezzel párhuzamosan rontotta az SZDSZ támogatottságát.
A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának adatfelvétele szerint a két nagy párt támogatottsága közt az összes megkérdezett körében április folyamán mért rekordkülönbség (22 százalékpont) némileg mérséklődött májusra. Ennek ellenére a Fidesz támogatottsága (30%) így is magasabb az elmúlt hónapok átlagánál, az MSZP pedig hárompontos emelkedést követően az összes választásra jogosult 13 százalékának a támogatását tudhatja magáénak. A jelenlegi adatok a két nagy párt esetében gyakorlatilag megegyeznek a két hónappal ezelőtt, azaz a kormányválság előtt regisztráltakkal. Az MDF támogatottsága továbbra is 4 százalék, míg az SZDSZ-é mindössze 1 százalékot tesz ki a teljes kérdezetti körben. Az egykori koalíciós pártok együttesen 14 százalékos támogatással rendelkeznek, ami ugyan megfelel a korábbi hónapokban mért értékeknek, de a szavazók arányán belül az MSZP javára történt pozitív átrendeződés. Ez következhet abból, hogy az SZDSZ korábbi szavazóinak egy része, elsősorban kormánypárti szavazó, és az SZDSZ koalícióból történő kiválása után, inkább az MSZP-t támogatja szavazatával. Ahhoz, hogy a fenti hipotézis biztosan igazolható legyen, további hónapok adataival kell majd rendelkeznünk.

A biztos szavazó és pártot is választók köre sem változott jelentős mértékben az elmúlt hónap óta, májusban az összes válaszadó 39 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. E csoporton belül jelentősebb mértékű a csökkenés a két párt tábora között, de még így is óriási a Fidesz előnye. Jelenleg a legnagyobb ellenzéki pártra a biztos szavazó pártot választók 65 százaléka szavazna (-4 százalékpont), míg az egyedül kormányzó MSZP-re 26 százalék (+7 százalékpont). A két kisebb parlamenti párt közül az MDF támogatottsága jelenleg is 5 százalék, míg az SZDSZ-é szignifikánsan csökkent, a múlt havi 4 százalék után most csupán 1 százalék. Ez az SZDSZ esetében minden idők egyik legrosszabb mért preferencia eredménye. A koalíciós szakításért – legalábbis rövidtávon – az SZDSZ-t büntették a szavazók.

Az MSZP-sek elpártoltak az SZDSZ-től

Májusi felmérésünk során az ún. másodlagos pártpreferenciákat is vizsgáltuk, azaz azt, hogy a megkérdezett melyik más pártra adná még szavazatát. A pártválasztók többsége (57%) egyáltalán nem rendelkezik másodlagos preferenciával, nem szavazna másik pártra. A pártválasztók mindössze egyharmada nevezett meg egy másik potenciálisan választandó pártot. Ezek közül is kiemelkedik az MDF (11%), a második helyen pedig a KDNP áll (8%). A nagy pártok közül a Fidesz a választókorúak 5 százalékának jelent másodlagos lehetőséget, míg az MSZP-t 3 százalék választaná második megoldásként. A megmaradt SZDSZ-sek számára egyébként még mindig az egyetlen szóba jöhető erő másodlagos preferenciaként az MSZP.

A biztos szavazó
A biztos részvételt ígérők pártpreferenciája.
Forrás: Századvég és Forsense

A májusban készített adatfelvétel alapján az MSZP a leginkább elutasított párt, a megkérdezettek 35 százaléka biztosan nem adná erre a pártra voksát. A Fideszt (19%) ugyanakkor az SZDSZ is megelőzi az elutasítás tekintetében (22%). Érdekesség, hogy a szélsőséges pártok közül a korábban sokáig az elutasítottsági listát vezető MIÉP-et is csupán a kérdezettek 6 százaléka említette. Ez azt jelzi, hogy a szélsőséges pártok jelenleg nem játszanak fajsúlyos szerepet a magyar politikai közéletben.

Választói aktivitás

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának adatfelvétele szerint a választói aktivitás nem változott az előző vizsgálat óta: jelenleg a megkérdezettek 60 százaléka menne el biztosan szavazni, ha most vasárnap országgyűlési választásokat rendeznének. Ez egyben azt is jelenti, hogy a részvételi hajlandóságban a népszavazás után tapasztalt csökkenés megállni látszik. A pártválasztók aránya is stagnál, a megkérdezettek 49 százaléka nevez meg egy pártot a pártválasztásra vonatkozó kérdésre. Szintén változatlan a pártválasztásukban bizonytalanok illetve a pártpreferenciájukat eltitkolók aránya is (21-21%).

A SZDSZ kilépése inkább javította a kormány és a kormányfő megítélését

A pártpreferenciákhoz hasonlóan a kormány és az ellenzék megítélése közötti olló is valamelyest összébb zárult. A megkérdezettek 69 százaléka ítéli negatívan a kormány tevékenységét (-2%), és 53 százalék az ellenzékét (+3 százalékpont).

A mindkét oldallal elégedetlenek aránya némiképp emelkedett áprilishoz viszonyítva (32%), míg a csak a kormánnyal elégedetleneké jelentős mértékben, 7 százalékponttal csökkent (36%), a csak az ellenzéket elmarasztalóké pedig nem változott (20%) Az MSZP szavazói immár stabilan nagyobb arányban elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával, mint a Fidesz szimpatizánsai.

Koalíció. Németh György karikatúrája
Koalíció. Németh György karikatúrája

A megkérdezettek relatív többsége (49%) továbbra is támogatná a kormány leváltását, de ez egyben 6 százalékpontos csökkenést is jelent a kormányváltók áprilisi táborához képest. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor csak kis mértékben növekedett a kormányt megtartani szándékozók aránya (30%). A Fidesz szavazóin túl a bizonytalan vagy ismeretlen pártválasztásúak közt is a kormányváltást pártolók vannak többen.

A mikrokörnyezetben érzékelt kormányváltó hangulat némileg csökkent áprilishoz képest mindkét politikai oldal vonatkozásában: a megkérdezettek 52 százaléka érzékel közvetlen környezetében kormányváltó hangulatot (-6 százalékpont), s 16 százalékuk szeretné a jelenlegi kormány maradását (-3 százalékpont).

A Fidesz támogatottságának enyhe csökkenése látszik abban az esetben, ha öt opció közül választhatják ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi lenne a legjobb megoldás (MSZP vagy Fidesz kormány, a jelenlegi vezetővel (Gyurcsány ill. Orbán) vagy nélküle, s ötödik opcióként pedig egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése). A legnagyobb ellenzéki párt számára kedvező két opció együttes támogatottsága jelenleg 30 százalék a teljes mintán belül (-3 százalékpont április óta). Ugyanakkor az MSZP-nek kedvező két kategória valamelyikét együttesen választók aránya (21%) is némileg csökkent. A nem létező ötödik lehetőség, a jelenlegi pártoktól független harmadik erő támogatottsága változatlanul kb. egyharmados.

A megkérdezettek 60 százaléka menne el biztosan szavazni, ha most vasárnap országgyűlési választásokat rendeznének.
A megkérdezettek 60 százaléka menne el biztosan szavazni, ha most vasárnap országgyűlési választásokat rendeznének.

A teljes mintán belül áprilishoz képest öt százalékponttal csökkent azok aránya, akik Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül a volt miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére (36%), míg Gyurcsány Ferencet továbbra is 24% tartja alkalmasabbnak.

A kormányválság megítélése

A Századvég és a Forsense májusi felmérésében a kormányváltással kapcsolatos kérdések is szerepeltek. A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldási opciója közül májusban is az előrehozott választások támogatottsága a legnagyobb, és az opció támogatása növekedett is április óta. A vizsgálat adatai szerint a válaszadók 49 százaléka választaná ezt az opciót (+6 százalékpont az előző havi eredményhez képest). A második leggyakrabban javasolt megoldás a kisebbségi kormányzás (15%, +5 százalékpont). Az SZDSZ visszakozását és az eredeti koalíció helyreállítását 12 százalék pártolná (-3 százalékpont), míg a Gyurcsány Ferenc leváltását tartalmazó lehetőségek támogatottsága meglehetősen csekély, akár koalícióban kormányozna tovább utána az MSZP (6%), akár kisebbségben (4%).

Feltehetőleg a kisebbségi kormányzásnak adott türelmi időnek tulajdonítható, hogy csökkent azok aránya, akik szerint nem lesz képes a 2010-es választásokig önállóan kormányozni az MSZP. Ennek ellenére a mintán belül továbbra is a szkeptikusok vannak többen (48%, -6 százalékpont) azokkal szemben, akik szerint ki fog tartani a kisebbségi kormányzás 2010-ig (41%).

Olvasóink írták

 • 11. Killer 2008. május 20. 23:36
  „Nem a választóknak kell büntetni, hanem a bíróságnak! A miniszterek el sem számoltak, úgy eltűntek mint szürke szamár a ködben.”
 • 10. Megmondó 2008. május 20. 22:24
  „Még jó hogy nincs összetartás a jobboldalon, egyébként a szélsőjobbosok is hasonlóan járhatnak, ha így folytatják!”
 • 9. radikalis 2008. május 20. 21:26
  „Az "egyéb párt" (tehát a Jobbik) már 4%-on. Csak így tovább!”
 • 8. Rechtsradikal 2008. május 20. 20:37
  „Még a Jobbik is többet fog kapni,mint a szívós demokraták!az őket megillető helyen vannak a szélsőbalosok!”
 • 7. TELSTAR 2008. május 20. 19:33
  „SZDSZ = BUNAP”
 • 6. csako 2008. május 20. 19:32
  „Hu, ilyen sokat szeretik a szadeszt:DDD”
 • 5. 4 2008. május 20. 17:51
  „Érdekes, hogy ellenzékben van az SZDSZ mégis mindig az MSZP-vel együtt szavaz !!”
 • 4. buga jakab 2008. május 20. 17:40
  „Szdsz mentes országot! S a haza fényre derül!”
 • 3. Pircsi 2008. május 20. 13:59
  „Magyarországon nincs még egy ilyen aljas és gusztustalan párt.”
 • 2. Kért Elek 2008. május 20. 13:12
  „Nem nem tisztelt választók, az SZDSZ nem tehet róla ,hogy a koalíció szétszakadt, hiszen ők mindig SÍMÁRA NYALTÁK AZ MSZP-S SEGGEKET.”
 • 1. Bingo 2008. május 20. 12:51
  „Támogassák őket a kendermagosok meg a melegek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekekkel fajtalankodott két férfi Tolnán

Egy hat- és egy hétéves kislánnyal fajtalankodott Tolna városában két férfi. A gyerekek nagymamáját… Tovább olvasom