Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Az SZDSZ ellenzi az önkormányzati forráskivonást

Az SZDSZ továbbra is ellenzi a 120 milliárd forintos önkormányzati forráskivonást - írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Retkes Attilaés Szentkuti Károly.
A pártelnök és az SZDSZ önkormányzati és városfejlesztési kabinetjének vezetője úgy fogalmaz, hogy a szombati sajtóhírek szerint a kormány gyakorlatilag megállapodásra jutott az MSZP-frakcióval azönkormányzati forráskivonásról. Az SZDSZ viszont "mint felelős, mérsékelt, liberális ellenzéki párt" a költségvetésről, s ezen belül az önkormányzati büdzséről a benyújtott törvényjavaslat alapján alakítja ki végleges álláspontját - teszik hozzá.

A közlemény kitér arra: az SZDSZ országos ügyvivői testülete korábban világossá tette, hogy elfogadhatatlannak tartja 120 milliárd forint kivonását az önkormányzati rendszerből. Mint rámutatnak, azSZDSZ álláspontja változatlan, mert jelentős önkormányzati reform megvalósítása nélküli, 10 százalék körüli forráskivonás az önkormányzati szférából óvodák, iskolák, egészségügyi, szociális és kulturális intézmények működését veszélyezteti, illetve a legfontosabb fejlesztések leállítását teszi szükségessé.

Ezért az SZDSZ egy leendő önkormányzati reform legfontosabb elemeinek a bürokratikus működés jelentős csökkentését, az önkormányzati feladatok és hatáskörök ésszerűsítését, a párhuzamosfeladatellátás megszüntetését, valamint a nemzeti és európai uniós fejlesztési források elosztásának decentralizálását tartja. Álláspontjuk szerint erre viszont már csak a következő kormányzati ciklusban kerülhet sor.

Retkes Attila és Szentkuti Károly felhívja a figyelmet arra, hogy az önkormányzati rendszer a lokális erőket mozgósítva sok olyan problémát old meg nap mint nap, amelyekkel a központi költségvetésttehermentesíti. Az SZDSZ támogatja a költségvetési források decentralizált elosztását, a helyi önkormányzatok megerősítését - fűzik hozzá. Véleményük szerint a kormányzatnak ezért a forráskivonásról már hetekkel korábban, az előkészítés során, tárgyalást kellett volna kezdeményeznie az önkormányzati szövetségekkel.

Olvasóink írták

 • 3. klj_54 2009. augusztus 29. 14:40
  „No aza bizonyos szadeszes frakcijó vezető az eklatáns példa arra, hogy milyen agyament hataloméhes banda..... még a zsidókra is szégyent hoznak!”
 • 2. KovácsPistike 2009. augusztus 29. 13:15
  „Azért Kuka Jancsika és szdsz-es társai megszavazzák majd "az ország érdekében".”
 • 1. Zejko 2009. augusztus 29. 13:14
  „"SZDSZ viszont "mint felelős, mérsékelt, liberális ellenzéki párt"

  Pfffffffffffffffffffffff szanalmas tetvek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hidegfront szombat délután a keleti országrészt is eléri

A délelőtt folyamán a Dunántúlon már hullott csapadék, ott kifejezetten hűvös van. Tovább olvasom