Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Az SZDSZ elnöke a főbíró-jelölt támogatását kéri a pártoktól

Az SZDSZ elnöke vasárnapi nyílt levelében Havasiné Orbán Mária főbíró-jelölt támogatását kéri a többi parlamenti párt elnökétől. A jelöltről hétfőn szavaz az Országgyűlés.
Fodor Gábor levelében úgy fogalmaz: "közel egy éve nem sikerült a magyar Országgyűlésnek megválasztania a Legfelsőbb Bíróság elnökét. Ez az állapot már-már a Magyar Köztársaság alkotmányos biztonságát veszélyezteti. Arra szeretném kérni mindnyájukat, győzzék meg frakciójukat arról, hogy támogassa Havasiné Orbán Mária megválasztását. A jelölttel kapcsolatban szakmai kifogás nem merült fel, sőt eddigi munkája, ambíciózus reformtervei alapján támogatandó jelölt. Támogassa minden párt Havasiné Orbán Máriát, biztosítsuk az alkotmányos intézményrendszer működőképességét, sorakozzunk fel egységesen egy jó jelölt mögött."

Az országgyűlési képviselők hétfőn titkos szavazással döntenek arról, hogy megválasztják-e Havasiné Orbán Máriát a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Az MSZP-n kívül valamennyi párt jelezte, hogy ismét támogatják az államfő jelöltjét. A szocialisták hétfőn alakítják ki álláspontjukat.

Olvasóink írták

 • 13. Mathiasking 2009. március 09. 11:53
  „Az a baj, hogy az államfő eddig egy báb volt, most meg egy olyan ember, aki tisztában van a jogi lehetőségeivel és a szokásjogot elveti! Talán máshol is megfontolandó lenne az, hogy megfelelő embert a meffelelő helyre!”
 • 12. rozator 2009. március 09. 09:57
  „hazaipalya:az mszp,szdsz,mdf nélküli uj időt ugye egypártrendszernek nevezik? Ez lesz a jövő? Akkor kösz,de ilyen már volt!”
 • 11. varadipal 2009. március 09. 09:20
  „Fodor Gábor úrnak meg már megint kezd kopni a köpenye színe.Addíg forog, míg el nem szédül.
  Meg kellene tanulnia levegőt is venni beszéd közben, mert nem csak az irritáló amit mond, de az is ahogy mondja..”
 • 10. varadipal 2009. március 09. 09:15
  „Ez a hölgy német nyelven tárgyalóképes?
  A vele készült Tv riport kapcsán jut eszembe: volt már tárgyalóképes szereplő, akit lekócosasszonyoztak.
  Ha annyira jó az ítélkezésben, és a jogeset megoldásban, akkor talán abban kéne tovább foglalkoztatni.
  Kevés szakosodott bíró van, Pl. Eu-s jogon alapuló vámügyekben nyilvánvaló analfabetizmust tapasztaltam.
  Visszatérve: a nyilvánvaló karrierizmus és a jogérzék régen két különálló fogalom volt.”
 • 9. hazaipalya 2009. március 08. 21:49
  „aranka tévedsz megint: a jelölt kijelentette :rendet fog tenni! ez nem teccett a förabloknak. türwlwm-kitartás,hamarosan uj idök jönnek:mszmp+szdsz+mdf nélkül. :)”
 • 8. flexsnake 2009. március 08. 18:38
  „7. hozzászólás aranka2 2009.03.08. 18:06
  Azt mindenki tudja hogy kit ne. Hogy kit kellene az mindig az akit ő javasol.
  A másik jelöltje nem érdemes. Ez van.”
 • 7. aranka2 2009. március 08. 18:06
  „Achilleus, az idézett cikk jórészt igaz ugyan, mégis alaptalan. Kimaradt belőle, hogy a szocialisták egyetlen ok miatt vetik el Sólyom (egyébként kitűnő) jelöltjét: nem tetszik nekik az, hogy az államfő, a közel két évtizedes gyakorlatot felrúgva, megkérdezésük nélkül jelöl. Ha érdekei ellen való, ugyanezt teszi a fidesz is, ők pl. az egészen kitűnű ombudsman-jelöltet, Majtényi Lászlót utasították el.”
 • 6. comet 2009. március 08. 17:48
  „Fodor Gabriella minden lehetőséget megragad, hogy pozitív színben tüntesse fel magát.
  Kiknek is köszönhetjük, hogy a minden megakadályozó szélhámos bagázs még a helyén van?
  Gabriella tán még Fletónál is jobban alábácsüli a nép ítélőképességét, persze annyira azért nem, hogy egy előrehozott választást megkockáztasson, a hajdani fideszes.”
 • 5. rozator 2009. március 08. 17:47
  „Nem a tubesen az biztos!”
 • 4. Mathiasking 2009. március 08. 16:52
  „Szerintetek hol a helye egy Államfőnek? A kormányfő mellett?”
 • 3. achilleus 2009. március 08. 15:59
  „2. hozzászólás rozator 2009.03.08. 15:42
  Végig idézet volt. Ami a hozzászólásodat illeti, számomra is meglehetősen ellentmondásos Sólyom László viselkedése: Nemzeti ügyekben én is nagyobb határozottságot várnék el tőle.”
 • 2. rozator 2009. március 08. 15:42
  „achilleus:Bár sok mindennel egyetértek,hogy a Sólyom Lászlóban nincs kurázsi az biztos!Ha lenne akkor elment volna a vajdasági meghivásra 3napra!Egy sunyi embernek tartom.Az ország ennél "jobbat érdemel!",ahogy egy "klasszikus"mondta!”
 • 1. achilleus 2009. március 08. 14:35
  „Csak hogy lássuk melyik büdös lyukból fúj a szél, a Bárándy-klán eszméletlenül büdös lyukából:
  Prof. Prugberger Tamás írása, Magyar Hírlap, 2009. február 3.)

  A Győri Táblabíróság elnökét, dr. Orbán Máriát már másodízben jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnöki székébe Sólyom László. A köztársasági elnök korábbi jelöltjét a balliberális parlamenti többség mereven elutasította, csakúgy, mint a tavaly decemberi szavazáson Orbán bírónőt. Tették ezt annak ellenére, hogy az Országos Igazságügyi Tanács mellette foglalt állást.

  Az MSZP kifogásait vele szemben a szocialista képviselő és pártügyész, Bárándy Gergely tálalta: szerinte az angol nyelv ismeretének a hiánya akadályozza a bírónőt abban, hogy más államok igazságszolgáltatási szerveivel nemzetközi kapcsolatokat alakítson ki. Kérdem én: biztos, hogy kizárólag angol nyelven lehet kapcsolatokat kialakítani? Német nyelven például - nem? Azon ugyanis tárgyalóképes.

  Bárándy felvetette a tudományos munkásság hiányát, amit ő elvárhatónak tart egy leendő LB-elnöktől. Bárándynak tehát - aki mellesleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa - "szakirodalmi" elvárásai vannak Orbán Máriával szemben. De, kérdem, vajon hogy áll ezen a téren a számonkérő Bárándy? Én bizony szakmailag érdemlegeset még nem olvastam tőle, bár kinevezett adjunktus. Ezzel szemben Orbán Mária - mint bíró - kiváló ítélkező és vezető hírében áll, ezt tanúsítják azok a bíró és ügyvéd kollégák, akiknek személyes tapasztalata van erről. Kvalitásairól magam is alaposan meg tudtam győződni: tanítványom volt ugyanis. Sőt, egyik legkiválóbb diákom, ritkaságszámba menő képességekkel, így egészen természetes, hogy pályafutását is mindvégig figyelemmel kísértem.

  A Pécsi Egyetem jogi karán gyakorlatvezetője voltam, és már ott feltűnt hallatlan aktivitása, kitűnő judíciuma, alapos lexikális felkészültsége és jogesetmegoldó készsége. Érzékenyen reagált szociológiai és szociálpszichológiai problémákra. Határozott szemlélet és szilárd erkölcsi tartás jellemezte már egyetemi hallgató korában is. Kiváló eredménnyel szerezte meg jogi doktori oklevelét, és a jogi szakvizsgán is remekelt. Ahogy arról szakmai körökből értesültem, az őt bíráló Bárándy Gergely ezen a téren is sokkal szürkébb eredményeket mutatott fel. Úgy vélem tehát, nincs kellő erkölcsi jogalapja arra, hogy Orbán Máriát kritizálja.

  Bárándynak és párttársainak egyik fő ellenvetése a bírónővel szemben az, hogy túl gyorsan akarja megreformálni az igazságszolgáltatást és a Legfelsőbb Bíróságot. Pedig Orbán Máriának igaza van: itt azonnali reformra van szükség. A magyar igazságszolgáltatás teljesen elvesztette a tekintélyét a kormánynak és holdudvarának tetsző ítéleteivel. Elég csak megemlíteni egy példát. A köztisztviselői csoportos létszámleépítés ügyében a kormány a Szakszervezetek Érdekegyeztetési Fórumával kötött megállapodást egyoldalúan felrúgta, majd a szerződésszegést a legfőbb bírói fórum azzal a döntésével legalizálta, amelyben kimondta: a kormányt azért nem kötelezi semmire a kontraktus, mert az nem polgári jogi szerződés, és nem is jogszabály.

  A szűkebb szakterületemről elég megemlíteni Gyurcsánynak és holdudvarának az áron aluli állami ingatlan- és cégvásárlási ügyleteit, valamint adóelvonásait. Ezen ügyekben az ellenzéki oldalról indított kereseteket vagy a megtett feljelentéseket azzal utasította el - jórészt vitatható módon - az igazságszolgáltatás, hogy ezek az ügyek elévültek. A legdurvább és legelvtelenebb lojalitást pedig akkor tanúsította az igazságszolgáltatás, amikor a 2006. októberi tüntetéseken tanúsított brutális rendőri fellépés áldozatainak jogos kártérítési igényeit vonakodott megítélni, valamint amikor az elindított büntetőeljárásokban a magukból kivetkőzött rendőrök bűnösségét nem volt képes megállapítani, arra hivatkozva, hogy a személyek nem azonosíthatók. Ugyanakkor ártatlan személyeket is bűnösnek találtak és elítéltek egyoldalú rendőri tanúvallomások alapján, és utólag, a jogorvoslat során a vádak rendre alaptalannak bizonyultak.

  Éppen ezért örülök annak, hogy a köztársasági elnök kitart álláspontja mellett, és újból azt a valakit jelöli az LB elnökének, aki mindezen változtatni akar és képes: Orbán Máriát. Sokan vetik fel Sólyom Lászlóval szemben, hogy miért nem egyeztet előzetesen ilyen esetekben a pártokkal. Megítélésem szerint az is sikertelen lenne, mert az MSZP bizalmatlan Sólyommal szemben, azt pedig nem tételezhetik fel, hogy az államfő elvtelenül meghajol a szocialisták akarata előtt. Sólyom Lászlóban van kurázsi. Ő a jog és a jogállamiság talaján áll. Mint a szocialisták kereszttüzében most álló Havasiné Orbán Mária is."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormányszóvivő visszautasítja a Fidesz kérését

A kormányszóvivő szerint "aljas és sunyi" Soltész Miklós vasárnapi nyilatkozata, amelyben a… Tovább olvasom