Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Az SZDSZ még nem nevezte meg az új egészségügyi minisztert

Távozik az egészségügyi miniszter: Molnár Lajos lemondását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök április 6-i hatállyal elfogadta - közölte a Kormányszóvivői Iroda.
A szocialisták szerint Molnár Lajosnak komoly érdemei vannak az egészségügyi átalakítások felgyorsításában. Nyakó István pártszóvivő ugyanakkor azt mondta: most a második szakasz, az egészségbiztosítás átalakítása következik, és jó, ha az a konfliktus, amely felrázta a szférát, már nem terheli tovább a kormány munkáját. A szocialisták meggyőződése, hogy az egészségügyi reformok akkor nyerik el értelmüket és vezetnek a jobb és igazságosabb egészségügyi ellátáshoz, ha a koalíció folytatja a szükséges változtatásokat. Ezt Lendvai Ildikó közölte késő este.

A Fidesz és a KDNP úgy látja: megbukott a kormány egészségügyi politikája. Navracsics Tibor frakcióvezető hozzátette: az egészségügy összes szakmai csoportját megsértette a kormány a sikertelen reform során.

A demokrata fórum gyávaságnak tartja Molnár Lajos lemondását. Hock Zoltán elnökhelyettes úgy fogalmazott: a lépéssel a kormány és az SZDSZ bebizonyította, hogy nem képes levezényelni a több sebből vérző egészségügy átalakítását.

***

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egészségügyi miniszter lemondása reményt ad arra, hogy újra folytatódhatnak a szakmai tárgyalások a tárca és a kamara között. Az egészségügyi rendszerváltásnak titulált őrületben újra szót kell kapnia a szakmának - mondta Éger István. A Magyar Gyógyszerész Kamara is arra számít, hogy Molnár Lajos távozása után lehetőség nyílik a szakmai kamarák és a minisztérium között érdemi egyeztetésre, a rossz irányba mutató folyamatok visszafordítására, a gyógyszerellátás liberalizációjának újragondolására. A gyógyszerészek szerint Molnár Lajos távozása egyenes következménye a miniszter és a társadalom közötti konfliktusnak.

***

Molnár Lajos szerdán kora délután nyújtotta be lemondását, amelyet saját maga kezdeményezett - közölte Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón. A miniszter azzal indokolta döntését, hogy az egészségügyi reform első szakasza sok konfliktust hozott, a folytatáshoz, az egészségbiztosítás átalakításához más körülményekre van szükség. Gál J. hozzátette: a kormány kitart az egészségügyi reform folytatása mellett, amelynek következő lépése a biztosítási rendszer átalakítása. Gyurcsány Ferenc kormányfő elismerését fejezte ki azért a munkáért, amelyet Molnár Lajos a magyar egészségügy megújítása érdekében végzett.

Az Egészségügyi Minisztériumból származó információk szerint a miniszter néhány közvetlen munkatársa is csak a Magyar Távirati Iroda által kiadott közleményből értesült a lemondásról, ami azért lehet számukra fontos, mert számos minisztériumi dolgozó szerződése jár le a miniszter távoztával április 6-ától.

A koalíciós szerződés értelmében a posztra a jelölés joga az SZDSZ-é. Az új miniszter munkába állásáig Horváth Ágnes államtitkár irányítja a tárca munkáját.

Kóka János, az SZDSZ elnöke este, a liberális párt ügyvivői testületének ülése után nem nevezte meg a leendő egészségügyi minisztert. Ehhez még napok, sőt hetek kellenek. Az SZDSZ koalíciós feltételnek tekinti a több-biztosítós rendszer bevezetését, és olyan embert fog jelölni a tisztségre, aki végigviszi az egészségügyi reformot.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hitzfeld elégedett

Ottmar Hitzfeld, a Bayern München edzője játékosai küzdeni tudását dicsérte az AC Milan elleni,… Tovább olvasom