Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Az SZDSZ ragaszkodik a minimumprogramjához

Ha az egészségügyben elmaradnak az érdemi változások vagy leáll az oktatási reform, a szabad demokratákat nem érdekli többé a koalíció - jelentette ki állítólag Kuncze Gábor, és ez a hírek szerint a liberálisok afféle minimumprogramja.
Éretsülések szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc a balatonőszödi tárgyalásokon ízekre szedte a kisebbik kormánypárt több-biztosítós egészségügyi modelljét, és visszaadta azt átdolgozásra.

Mindennek ellenére pillanatnyilag úgy néz ki, az SZDSZ megkaphatja a tárcát, feltéve, ha nem vezeti be rögtön az általa olyannyira szorgalmazott több-biztosítós modellt. Az oktatási tárcát ugyanakkor oda kellene adnia a szocialistáknak, azt ugyanis a kulturális tárcával összevonva Hiller István pártelnök vezetné, bár a szabad demokraták ragaszkodnának Magyar Bálinthoz. Fodor Gábor liberális ügyvivő azt mondta, ha 12 tárcával számolnak, akkor háromra tart igényt az SZDSZ. A posztok felosztásánál és a kormányprogram megalkotásánál egyébként az SZDSZ fontosabbnak tartja a költségvetés rendbetételét még az őszi önkormányzati választások előtt.

A kiadások megkurtítását egyébként mindkét koalíciós párt a köztársaság "csúcsszervénél", az Országgyűlésnél kezdené. A vezényszavak már ismertek: csak egy fizetős bizottsági tagság, a szavazást elbliccelő honatyák javadalmazásának csökkentése, a képviselői juttatásokról szigorúbb elszámolás, kevesebb minisztérium. Mindemellett a túlságosan széttagolt önkormányzati rendszer helyett elmozdulás a régiókra és a kistérségekre alapozó struktúra felé. Az önkormányzati testületek létszámát mintegy negyedével csökkentenék, a fogyasztás nagyságához igazított gázár-támogatási rendszert pedig felváltaná egy szociális alapú tarifa. Mindezek ellenére az új ciklusban a törvényhozás munkája nem kerül majd kevesebbe, mint 2002-2006 között. Ennek legfőbb oka, hogy a korábbi négy helyett minden valószínűség szerint öt frakció kezdi meg munkáját a T. Házban.

Úgy tudni, a koalíciós pártok ma egyeztetnek az egészségügyi reformról. A két párt közötti egyeztetések záróakkordja a május 26-27-re tervezett frakcióülés, és a hónap végére várhatóan végleges formába öntik a kormányprogramot, majd elfogadják azt. (Az SZDSZ országos tanácsa egyébként május 28-ra hívta össze a párt országos küldöttgyűlését, amely felhatalmazást adhat a koalíciókötésre az MSZP-vel.) A kormányfő állítólag valamennyi miniszterével aláírat majd egy nyilatkozatot, miszerint nem hagyják el posztjukat akkor sem, ha politikailag kényes lépéseket tesz a kabinet.

A számítások szerint idén 400 milliárd forint körüli kiigazításra kényszerül a kormány az előirányzott hiánycél teljesítése érdekében. Az Ecostat korábban 250-300 milliárd, a GKI és a Kopint-Datorg pedig 400-500 milliárd forintra becsülte a szükséges korrekciók mértékét. A tb-alapok mintegy 160 milliárd, az önkormányzatok 30-50 milliárd, a költségvetési intézmények 120 milliárd forinttal költhetnek többet idén a költségvetésben tervezettnél, a Gripen vadászgépek beszerzésének elszámolása pedig további 30-40 milliárd forinttal növelheti az államháztartási deficitet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnokság a Fertőn

Gőzerővel folynak a május 10-e és 20-a között a Fertő tavon megrendezésre kerülő vitorlás-… Tovább olvasom