Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Az SZDSZ szerint a Megegyezés az önellentmondás programja

Az önellentmondás programjának tartja az SZDSZ a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett cselekvési tervet, amit, mint írják "akkor sem tudnának elfogadni, ha azt egy hiteles és széles támogatottsággal bíró kormány vezetője tette volna le az asztalra".
Az SZDSZ honlapján kedd este megjelentetett írás szerint a program nem reális, egyszerű kommunikációs trükknek tartják például azt, hogy a gazdaság fehéredéséből nyert összegből kívánják csökkenteni az adókat. Visszaélésekhez vezethet szerintük az javaslat, hogy a hátrányos térségekben a munkáltatónak nem kellene járulékokat fizetnie, ha új munkaerőt alkalmaz, ráadásul a program szerintük a társadalmi igazságosság megteremtése helyett a régi igazságtalanságokat konzerválja.

"A Megegyezés szépen hangzik, de politikai üzenetnek sok, programnak viszont kevés. Nem azért nem működik, mert a kormányfő hiteltelen, hanem azért hiteltelen, mert amit a miniszterelnök javasol, az működésképtelen" - olvasható az SZDSZ honlapján. A liberálisok kifogásolják például, hogy a miniszterelnök írásában a gazdaság fehéredését jelöli meg "csodafegyverként", vagyis, hogy a kormány arra a pluszösszegre alapozza az adócsökkentést, ami abból folyik be az államkasszába, hogy többen fizetnek majd adót. Az SZDSZ szerint "mérhetetlen cinizmust tükröz", hogy augusztus 28-án a kormányfő maga ismerte be: tavaly 80-100 milliárd forint ilyen bevételt mutatott ki a Pénzügyminisztérium, 2009-re egyelőre 50 milliárdot várnak, ehhez képest a Megegyezésben Gyurcsány Ferenc már arról ír, hogy a fehéredésből évente 300 milliárd forint folyhatna be.

Az SZDSZ szerint egy másik szembetűnő ellentmondás az újraelosztással kapcsolatos. A miniszterelnök elismeri, hogy a jelenlegi szintről 43-45 százalék körülire kellene levinni az újraelosztás mértékét, majd fél oldallal később hozzáteszi: az állami kiadások csökkentésére nincsen érdemi lehetőség. Ebből következik, hogy a bevételek csökkentésére sincsen, azaz nem csökken az újraelosztás. Az SZDSZ a segélyezésről szóló elképzelések kapcsán a többi között azt kifogásolja, hogy a jóléti területen kizárólag a segélyeket említi Gyurcsány Ferenc, mint olyan kiadásokat, amiket csökkenteni kellene. Ezzel az SZDSZ szerint éppen a legelesettebbeket, a segélyezetteket teszik bűnbakká a magas közkiadások miatt, és csak erőteljesebben jelenik meg az elv, hogy a munkanélküliség egyéni problémákra vezethető vissza, ezért csak az kaphasson segélyt, aki betegsége miatt nem képes dolgozni. A családi pótlék tervezett átalakítása kapcsán az SZDSZ megkérdőjelezi azt, hogy valóban jó-e, ha bizonyos esetekben egy hivatal költi el a családi pótlékot a gyerek vélt érdekei alapján, és nem csak egy jellegéből adódóan korrupt rendszert hozna-e létre a kormány.

Érthetetlennek tartják az nyugdíjasok jubileumi támogatásának ötletét is, azt a tervezet, miszerint a 90., 95., illetve 100. életévüket betöltők külön támogatást kapnak. Ez a javaslat szerintük amellett, hogy nyilvánvaló populizmus és látszatintézkedés, kérdéses ugyanis vajon hány 90 éves kor fölötti ember él ma Magyarországon, diszkriminál is az emberek között, azzal hogy többet ér az államnak egy gazdag 90 éves, mint egy szegény 87 éves nyugdíjas. Átgondolatlannak és a visszaélésekhez vezető biztos útnak tartja az SZDSZ azt a javaslatot, amely szerint a hátrányos térségekben a munkáltatónak nem kellene járulékokat fizetnie, ha új munkaerőt alkalmaz. Az adóamnesztia ötlete, pedig a liberálisok szerint éppen az adófizetői morált rontaná, aminek javulása a kormányfő szerint az adócsökkentés egyetlen fedezete. A liberálisok ugyanakkor hiányolják, hogy szó sem esik a 13. havi nyugdíjról vagy a családi pótlék differenciálásáról, tehát olyan intézkedésekről, amelyek azt szolgálnák, hogy a pénzt nagyobb mértékben a ténylegesen rászorultak kapják, vagy akár csak hozzájuk jusson el.

Kifogásolják továbbá, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatban nincsenek konkrét javaslatok és érthetetlennek tartják, hogy a foglalkoztatás-bővítés és a munkahelyteremtés eszközei továbbra is szinte kizárólag a közfoglalkoztatás növelésében és büntető, szankcionáló intézkedésekben van megjelölve. Ennek költségei az SZDSZ szerint a segélyezésnél is magasabbak és nem vezet út a valódi munkahelyteremtéshez.

Olvasóink írták

 • 2. realista 2008. szeptember 11. 10:23
  „Fodor úr,,,,,?????!
  Ahogy Horn kollégája mondta anno:a történet arról szól,hogy húzzatok el a pi@ába....a barátnőtök után....Nem utóbb!!!Minél előbb.....”
 • 1. zweistein 2008. szeptember 10. 10:14
  „K. Szerkesztő! Segítek. A most éppen nem látható (vélhetően olvasás alatt álló) cikk címe a hírtévé honlapján:

  A pártelnökök nélkül kezdi meg a tárgyalást az ellenzék

  Az MDF előkészítő tárgyalásnak tekinti a szerdára összehívott ellenzéki találkozót, mert azon sem a Fidesz, sem az SZDSZ elnöke nem vesz részt. Dávid Ibolya sem megy el az egyeztetésre, hanem Hock Zoltán elnökhelyettes ül majd a tárgyalóasztalhoz az MDF-től.

  zweistein”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz MSZP rendkívüli kongresszus, de kérdés, hogy mikor

Az MSZP elnöksége kedden késő éjszakába nyúló ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy támogatja a… Tovább olvasom