Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Az SZDSZ támogatja Bajnai Gordon jelölését

Támogatja Bajnai Gordon jelölését a kormányfői posztra az SZDSZ - jelentette be az SZDSZ elnöke a vasárnap késő éjszakáig elhúzódó ülés után.
Fodor Gábor hozzátette: a kormányfőjelölt támogatásánál figyelembe vették, hogy programja alapvetően a Reformszövetség javaslatait tartalmazza. A liberálisok elsősorban külső szakértők bevonását várják az új kormányba.

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete azt kéri a párt Országos Tanácsától, hogy támogassa Bajnai Gordon programját és kormányfői jelölését - mondta hétfőn hajnalban Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke hozzátette: mind az ügyvivők többsége, mind a frakció túlnyomó része alkalmasnak tartotta a jelölt személyét, programját pedig olyannak tekintik, amely lényegében megfelel a Reformszövetség elképzeléseinek. A pártelnök szerint most érett meg a politikai helyzet arra, hogy létrejöhessen egy szakértői válságkezelő kormány. Fodor Gábor emlékeztetett rá, hogy pártja már tavaly ősszel kezdeményezte egy ilyen kabinet felállítását. A politikus szerint szükség van szakértői kormányra, hiszen Magyarország nem engedheti meg magának, hogy hosszú hónapokra cselekvőképtelenné váljon.

Az SZDSZ-nek elvárása, hogy ennek a kormánynak döntőrészben olyan tagjai legyenek, akik kívülről jövő szakértők. A liberálisok azt is szeretnék, ha az MSZP képviselői és kongresszusa is világossá tenné, hogy az elképzelés mellé áll, mert csak úgy vihető sikerre a program.

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete 7-5, míg a frakció tagjai 13-4 arányban támogatták Bajnai Gordon jelölését. Fodor Gábor azt mondta: Bajnai nem pártpolitikus, hiszen nem tagja az MSZP-nek. A politikus hozzátette: a döntést komoly vita előzte meg, amelyben az ország érdekeit vették figyelembe. Fodor Gábor bejelentette: elvárják, hogy a kormány tagjainak jelentős része cserélődjön ki, ám nevekről egyelőre nem esett szó.

Bajnai Gordon neve az MSZP elnökségének szombati ülésén merült fel a miniszterelnök-jelölti posztra. Aznap este a párt frakciója is tárgyalt a személyéről, hivatalosan azonban akkor semmit sem közöltek. Vasárnap délelőtt az SZDSZ Ügyvivői Testülete és frakciója is egyeztetett Bajnai Gordon jelöléséről, úgy tudni, akkor megosztott volt a párt vele kapcsolatban. Hivatalosan sem az MSZP, sem pedig az SZDSZ nem közölt akkor még semmit.

Vasárnap délután ismét az MSZP frakciója egyezetett Bajnai Gordonról és támogatták kormányfői jelölését. A jelenlegi gazdasági miniszter programját is ismertette a szocialistákkal, a későbbi nyilatkozatok szerint azonban nem részletekbe menően.

Bajnai Gordon az MSZP frakciójától este kilenc órakor az SZDSZ Gizella utcai székházába ment, ahol a liberális politikusok előtt is bemutatta tervezett programját. A két és félórás tárgyalás után - immár Bajnai Gordon nélkül - tovább tárgyalt a liberális párt. A döntést kevéssel hajnali fél 2 előtt jelentették be.

Olvasóink írták

 • 7. mocskos 2009. március 30. 15:46
  „Dogoljetek meg Fodor!!!2010-es valasztasokon fele szavazo taborotoknak lottek!!!!!!!”
 • 6. dodó 2009. március 30. 12:00
  „A hitsorsosok támogatása első számú kötelesség! Csak utána jöhetnek a cigányok, buzik és drogosok!”
 • 5. papaya 2009. március 30. 10:53
  „Na ARANKA 2 Örülhetsz! Igazat szóltak anno ,akik az szdsz-t úgy aposztrofálták: kis fika párt,óriási zsidó hatalommal a háta mögött.”
 • 4. achilleus 2009. március 30. 09:38
  „Az eddigi hozzászólások alapján: az szdsz-nek sikerült nemzeti egységet összekovácsolni maga ellen.”
 • 3. waterbear 2009. március 30. 08:58
  „Ajvé.... le kellene köpni ezeket is.... nem véletlen a Bajnai jelölése, párfüggetlen, így a nép haragját, elégedetlenségét bátran beillesztheti bármelyik párt a kampányába, ha baj lesz, és lehet mosakodni majd, hogy nem hozzájuk tartozott...
  De sunyi egy munka ez.. szakértő kormány, na persze, miben is azok? A lopásban...
  Elvárjuk mi is, hogy a kormánynak ne csak egy jelentős része, hanem az egésze cserélődjön le... Fodor Gáborral együtt!”
 • 2. klj_54 2009. március 30. 08:35
  „Ritka dolog, hogy Power mondanivalójával egyetértsek, de sajnos igaza van:(
  Ezek a macsakajancsik igazolták, hogy "megélhetési bűnözők", képviselőnek álcázva!”
 • 1. Power 2009. március 30. 08:23
  „A magyar demokráciát ismét agyonütötték! Egy tolvajokból álló kisebbség irányítja Magyarországot.
  Szemen köpték a magyar nemzetet és saját párttagjaikat. Börtönben lenne a helyük. Az MSZP és Bajnai semmivel sem különb. Addig nem lesz itt rend, amíg nem mennek az emberek az utcára és ki nem követelik az előrehozott választásokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon távozott a tárgyalásokról

Bajnai Gordon vasárnap kevéssel éjjel fél tizenkettő előtt távozott az SZDSZ Ügyvivői Testületével… Tovább olvasom