Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Az UD visszakapta a lefoglalt eszközök egy részét

Visszakapta a szeptember elején kirobban adatgyűjtési és lehallgatási botrányba keveredett UD Vagyonvédelmi Zrt. a tőlük lefoglalt számítástechnikai eszközöknek egy részét. Adathordozókat és memóriakártyákat kaptak vissza, de a cég vezetői azt mondják, egyelőre nem tudni, kerültek-e rá, vagy tűntek-e el róluk adatok.
A rendőrség honvédségi szakértőt is kirendelt az ügyben, mert meg kell vizsgálnia egyes lefoglalt tárgyakról, hogy haditechnikai eszköznek minősülnek-e. Futó Barnabás ügyvéd a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a rendőrségi határozatokból úgy tűnik, mintha a cég két vezetője gyanúsított lenne az ügyben.

Futó Barnabás, az UD Zrt. résztulajdonosainak jogi képviselője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az elmúlt hét végén ügyfelei két határozatot is kaptak a nyomozó hatóságtól. Az egyik a lefoglalt számítástechnikai eszközök egyes részeinek visszaszolgáltatásáról szólnak. Ezek különböző adathordozók és memóriakártyák. Ügyfelei ezeket átveszik majd, de fenntartásokkal, mert a tartalmukat nem előttük másolták le, így nem lehetnek biztosak benne, hogy nem tűnt-e el, vagy nem került-e rájuk oda más adat, mint eredetileg. Az eszközök egyébként darabszámra megvannak.

A másik határozat szakértő kirendeléséről szól. A rendőrség a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai ügynökségének egy részlegét rendeli ki szakértőnek. Azt kell megvizsgálniuk, hogy a számítástechnikai eszközökön kívül lefoglalt személyvédő eszközök - nyomkövetők, kamerák, egyéb tárgyak - haditechnikai eszközök-e. Azt is tudni szeretnék a nyomozók, hogy az eszközök használata engedélyköteles-e, illetve ha nem haditechnikai eszközök, akkor végeztek-e rajtuk olyan átalakítást, amitől azzá váltak. Futó Barnabás hozzátette, hogy ezeket a tárgyakat szeptember 10-én foglalták le, érthetetlen, hogy eddig miért nem rendelték ki a szakértőket.

Futó Barnabás elmondta, hogy a határozatokon az szerepel, hogy az eszközöket a "Horváth József és társai ellen indult büntetőügyben" - foglalták le, holott ügyfeleit nem gyanúsították meg eddig semmivel. A lefoglalás okaként pedig egy eddig az ügyben sehol nem szereplő kitétel, a "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény és más bűncselekmények gyanúja" van megjelölve. Az ügyvédnek egyébként - bár korábban ő tett panaszt ügyfelei nevében a lefoglalások miatt - nem küldték el az iratokat, azokat az UD vezetőitől kapta meg.

A lehetséges gyanúsításokról - hogy valóban gyanúsított lett-e a két vezető - az NNI-nél a Független Hírügynökség kérdésére későbbre ígértek választ.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, az UD kapcsán év elején indult nyomozás, mikor kémprogramot találtak a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépes rendszerén. A gyanú szerint valakik egy adatgyűjtésre alkalmas hálózatot hoztak létre. Az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságnál, többek között államtitoksértés gyanúja miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda akkor a cég telephelyén és több magánszemélynél számítógépeket, adathordozókat foglalt le. Szeptemberben a cég neve lehallgatási botrányba is keveredett: Dávid Ibolya egy hangfelvételre hivatkozva azt állította, hogy egy vagyonvédelmi cég terhelő információkat akart róla szerezni.

Olvasóink írták

  • 1. dblaci 2008. november 17. 15:05
    „Aki elszenvedett már ilyen lefoglalást, az tudja milyen jogtiprást képes művelni a rendőrség/titkosszolgálat bírói/ügyészi asszisztálással. Bár fogalmam sincs mi ez a botrány, az biztos, hogy a mostani hatalo a bűnözőket nem bántja, csak a hazafiakat, vagy akik a "rendszernek" árthatnak. Úgyhogy szolidaritást vállalok a meghurcolt emberekkel, így látatlanban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötször lőttek az ATV székházára

Eddig ismeretlenek öt lövést is leadtak az ATV épületre. Feltehetően hétvégén lőhettek a székházra, a híradó szerkesztőségének ablakát érték a találatok, három lövés a falba fúródott. Tovább olvasom