Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Az ügyészséghez fordul az NVB a Kétfarkú Kutya Párt mobilalkalmazása ügyében

A Fővárosi Főügyészséghez fordul a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amiért a rendőrség elutasította a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációja miatt tett feljelentését. A testület erről keddi ülésén döntött.
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt "Szavazz érvénytelenül!" mobilapplikációja az október 2-ai népszavazáson a szavazólapok, a szavazatok fényképének szavazásnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat.

Az NVB azután döntött úgy, hogy bűncselekmény gyanúja miatt a rendőrséghez fordul, hogy a testület több határozatában is azt állapította meg, az applikáció megsértette a választás tisztasága, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, és ezzel a választások tisztaságának alaptörvénybe foglalt alapelvét. Az NVB 832 ezer forintos bírsággal is sújtotta a pártot.

A BRFK előbb feljelentés-kiegészítést rendelt el a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentés ügyében, majd a feljelentés-kiegészítés meghosszabbított határidejének lejárta után elutasította a feljelentést.

Az MTI megkeresésére a rendőrség kedden közölte: a feljelentést azért utasították el, mert a cselekmény nem volt bűncselekmény.

Az NVB jogsértést megállapító határozatai egyébként a Kúria elé kerültek, a bíróság pedig megállapította, hogy bár az applikáció megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, nem sérti a szavazás titkosságát. A Kúria szerint az applikáció használatával nem sérül a választások titkosságának alapelve, mert nem adott lehetőséget arra, hogy a felhasználók személyes adataihoz hozzáférjenek, így az alkalmazással nem lehet a szavazatot a leadó személyhez kötni.

A Kúria szerint - szemben az NVB érvelésével - önmagában nem sérti a választás, a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról a szavazófülkében fényképfelvételt készít, ugyanakkor - mivel a szavazólap arra szolgál, hogy a szavazásra feltett kérdésben a választópolgár véleményt nyilvánítson - a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik az ilyen felvételek feltöltésére alkalmas applikáció.

Az NVB keddi ülésén is szóba került a feljelentés elutasítása.

Patyi András, az NVB elnöke azt mondta, a rendőrség a feljelentés elutasításában arra hivatkozott, hogy a Kúria szerint az applikáció nem sérti a választás tisztaságát. Közlése szerint az Országgyűlés számára készített beszámolójában is jelezte, hogy a Kúria eljárásában semmilyen tételes vizsgálatot nem folytatott az applikáció informatikai hátteréről, mindössze elfogadta a párt állítását, hogy az applikáció nem köti össze a szavazatokat a személyes adatokkal.

Elképzelhető, hogy az applikáció valóban nem kezel adatokat, de ezt a nyomozóhatóságnak vizsgálnia kellett volna - mondta, hozzátéve, hogy ilyen vizsgálat elvégzésére a választási eljárásban nincs idő, a nyomozati eljárásban viszont lenne.

A bizottság többsége - Bodolai László LMP-delegált ellenszavazata mellett - úgy döntött, az elnöknek a Fővárosi Főügyészséghez kell fordulnia a feljelentés elutasítása miatt. Litresits András, az MSZP delegáltja szerint elfogadhatatlan, hogy a rendőrség a Kúriára mutogat, amikor a Büntető törvénykönyvre hivatkozva tették meg a feljelentést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a határvadászképzés második üteme

326 hallgató nyolc helyszínen, tizenegy tancsoportban kezdte meg tanulmányait hétfőn Tovább olvasom