Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Az új adórendszer másfél ezer milliárdot hagyott a családoknál három év alatt

Egyes elemei 2011-ben léptek életbe, és még abban az esztendőben 475 milliárd forinttal, tavaly a 2010-es szabályokhoz képest 459 milliárd forinttal, idén pedig több mint 540 milliárddal csökkentek a terhek.
Három év leforgása alatt összesen másfél ezer milliárd forintot hagyott a polgároknál az új adórendszer, az állam a munkahelyvédelmi akció keretei között az év eleje óta 75 milliárd forinttal segítette a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők alkalmazását - írja szerdai számában a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkárát idézve a Magyar Nemzet.

Pankucsi Zoltán a lapnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az új adórendszer egyes elemei 2011-ben léptek életbe, és még abban az esztendőben 475 milliárd forinttal kért kevesebbet az állam a lakosságtól. Tavaly a 2010-es szabályokhoz képest 459 milliárd forinttal, idén pedig - az előzetes számítások szerint - több mint 540 milliárddal csökkentek a terhek.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a családi adókedvezményekkel évente nagyjából 180 milliárd forinttal járul hozzá az állam a gyermekek felnevelésének költségeihez, az első három esztendő alatt így nagyjából félezer milliárd forint marad a családoknál.

Pankucsi Zoltán hangsúlyozta: a héten parlament elé kerülő adójavaslat lehetővé tenné, hogy a gyermekkedvezményt a személyi jövedelemadó mellett az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékból is leírhassák a magánszemélyek, így a családoknál hagyott összeg jövőre 230 milliárd forint fölé emelkedhet.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy az év eleje óta élő munkahelyvédelmi akció szabályainak kidolgozását az a cél vezette, hogy a munkáltatók minél könnyebb feltételek mellett adhassanak kereseti lehetőséget a munkaerőpiac legkiszolgáltatottabb tagjainak.

Nyolc hónap alatt a munkahelyvédelmi akció kedvezményei összesen 75 milliárd forintot hagytak az érintett munkaadóknál, a nyári hónapokban több mint 730 ezer dolgozó után vették igénybe a hazai munkaadók a kedvezményt, az adóügyi lehetőség megközelítőleg háromnegyedmillió személy állásának megőrzéséhez nyújtott érdemi segítséget. A legújabb adatok szerint augusztusban 135 ezer fiatal alkalmazásakor érvényesítették a munkáltatók az enyhítést, a kedvezmény 225 ezer szakképzetlen ember, 330 ezer nyugdíj előtt álló személy, 30 ezer kisgyermeket nevelő, továbbá 17 ezer álláskereső legális foglalkoztatásához járult hozzá - írja a Magyar Nemzet.

Olvasóink írták

 • 3. florian72 2013. október 16. 11:32
  „Andersen meséi kutya füle ehhez képest.”
 • 2. _csutak_ 2013. október 16. 09:40
  „Arról miért nem szól a felvezető, hogy az állítás másik fele pedig az, hogy azóta a lakosság 90%-a pedig életkörülményeit a bányászbéka ülepe alatt találta ...
  Arról sem olvastam a cikkben, hogy bizony amióta ez a kormány dúl, az emberek fizetnivalója sokszorosára növekedett az általuk bevezetett ötvennél több adónem miatt!
  Röviden a lényeg:
  Ez a kormány a klientúrának kóser a népnek pedig tömény elnyomás és kizsákmányolás :(”
 • 1. Pimpa42 2013. október 16. 08:03
  „Érdekes módon az én családomtól csak elvett ez az új rendszer.
  Vagy úgy értik, hogy ahhoz képest, mintha minden fillért elvettek volna, mennyit hagytak a családoknál??!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölte a lányát egy férfi Erdőkertesen

A 71 éves férfi saját életének is megpróbált véget vetni. Tovább olvasom