Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Az új kormány: Matolcsy, Pintér, Fellegi, Martonyi, Semjén

Orbán Viktor hivatalosan is bemutatta leendő kormányának tagjait. Nézze meg az új miniszterek listáját - és fotóját!

Nyolc miniszterrel alakul meg az Orbán-kormány: Matolcsy György vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, Martonyi János a külügyi tárcát, Pintér Sándor lesz a belügyminiszter, Fellegi Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója, Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrásokért felelős tárcavezető, Fazekas Sándor a vidékfejlesztési miniszter, Hende Csaba a honvédelmi tárcavezető, Navracsics Tibor pedig a közigazgatásért és az igazságügyért felel majd a kormányfő helyetteseként.

Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a Parlamentben - miután a leendő kormány megtartotta első előkészítő ülését - bejelentette azt is, hogy Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes lesz. Megjegyezte, jövő héten újabb szerződést köt egymással a két leendő kormányzó párt, a Fidesz és a KDNP.

A pártelnök azt már korábban bejelentette, hogy Varga Mihály a Miniszterelnökséget vezeti majd államtitkárként.

Orbán Viktor leendő kormánya tagjainak hétfői bemutatásakor hangsúlyozta, olyan kormánytagokra van szükség, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapításának.

Nyolc miniszterrel alakul meg a második Orbán-kormány. Fotó: MTI (galéria)

A Fidesz elnöke azt mondta: kormánya feladata a nemzeti ügyek képviselete.

Mint kifejtette, olyan kormánytagokra van szükség, akik megfelelő kvalitással, jártassággal bírnak, tapasztalt emberek, vezetők, és készen állnak arra, hogy politikai vezetőként viselkedjenek, döntéseket hozzanak, és azokért vállalják a felelősséget.

A lista

Pintér Sándor vezetheti a Belügyminisztériumot.

Martonyi János irányíthatja a Külügyminisztériumot.

Fellegi Tamás lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója.

Réthelyi Miklós vezetheti a nemzeti erőforrásokért felelős tárcát.

Matolcsy György vezeti majd a Nemzetgazdasági Minisztériumot.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lesz.

Hende Csaba irányíthatja a Honvédelmi Minisztériumot.

Fazekas Sándor lesz a vidékfejlesztési miniszter.

Matolcsy Györgyről szólva azt mondta: azt várják tőle az emberek, hogy a magyar gazdaságot állítsa talpra, és Széchenyi országépítő politikájának szellemében vezesse a nemzetgazdaság területét. "Azt várjuk mindannyian tőle, hogy Magyarország sereghajtóból ismét éllovassá válhasson" - tette hozzá.

Martonyi Jánostól azt várja az ország, hogy szerezze vissza "hazánk nemzetközi tekintélyét", vezényelje le a januártól esedékes európai uniós elnökségi munkát, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közép-európai együttműködés felépülhessen - fejtette ki Orbán Viktor.

Pintér Sándortól azt várja minden választó - folytatta -, hogy állítsa helyre a rendet és a közbiztonságot. Az ő esetében legnehezebb a munka, mert nincs vesztegetnivaló idő, ezért ide egy tapasztalt rendőri vezető kell, aki úgy ismeri ezt a területet, mint a saját tenyerét - emelte ki a leendő kormányfő.

Közölte: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója, Fellegi Tamás dolga az lesz, hogy védje meg a közvagyont az oligarchákkal szemben, és vegye fel velük a küzdelmet.

A nemzeti erőforrásokért felelős Réthelyi Miklóstól azt várják az emberek, hogy mentse meg a magyar egészségügyet, építse újra a szociális biztonságot, és teremtse meg a jövő kibontakozásának lehetőségét a fiatal nemzedékek számára - ismertette a Fidesz-elnök, rámutatva, hogy Réthelyi Miklós a leendő kabinet legtapasztaltabb tagja.

Fazekas Sándorral szemben az az állampolgári elvárás, hogy végre állítsa talpra a magyar vidéket, amely a jövő egyik erőforrása - mondta.

A honvédelmi miniszteri poszt várományosának, Hende Csabának pedig az lesz a dolga - folytatta Orbán Viktor -, hogy megtalálja a honvédség és a honvédelem helyét a XXI. századi nemzetközi együttműködés rendszerében, és vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák folyamatos főszereplője legyen.


Korábban írtuk...

Megkezdte előkészítő ülését a leendő Orbán-kormány a Parlamentben hétfőn. A résztvevők közül várhatóan nyolcan vezetnek majd tárcát. Az Országház Vadásztermében tizenketten ülnek körül egy asztalt: Orbán Viktor, a kormányfői poszt várományosa, Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes, aki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot vezeti majd, Varga Mihály, aki államtitkári posztban lesz a Miniszterelnökség irányítója és Szijjártó Péter, Orbán Viktor személyes szóvivője, illetve Martonyi János, a külügyminiszteri poszt várományosa.

Orbán Viktor bemutatta a leendő kormány tagjait. Fotó: MTI (galéria)

Megérkezett a tanácskozásra mellettük Fellegi Tamás, Matolcsy György, Fazekas Sándor, Hende Csaba, Réthelyi Miklós és Pintér Sándor, valamint Semjén Zsolt. A tervek szerint tíz órától egy órás zárt megbeszélést tartanak a résztvevők, ezt követően Orbán Viktor a sajtónak hivatalosan is bemutatja leendő kormányának tagjait.

Olvasóink írták

116 hozzászólás
 • 116. Nahát! 2010. május 27. 14:15
  „109. Yossarian, az állításod a miniszterek alacsony színvonaláról kb. annyi, mint hogy
  Gyurcsány a legnagyobb igazmondó. Vagytok még ilyenek egy néhányan.

  Mi meg a Parlament előtt leszünk 2010. május 29-én 15 órakor.”
 • 115. dühös 2010. május 07. 08:35
  „Mi nem okoztunk csalódást Orbánnak a választásokon, ő viszont ezzel a névsorral nekünk igen.”
 • 114. jozko 2010. május 04. 20:04
  „Mi cak morgolódunk itt a stáblista láttán! De képzeljétek, hányan fognak hánykolódni az előző szereposztásból/álmatlanul/, amikor elindul a forgatás! Jó lenne tét nélkül végignézni az előadást, de mi fizetjük a sztárok gázsiját és a mi bőrünket viszik a vásárra...”
 • 113. N.P. 2010. május 04. 12:55
  „egyszegedi 2010.05.04. 06:37

  Tudom.
  De tudom azt is, hogy csak önmagában az egészségügy rendbe tétele legalább egy minisztert és napi legalább 20 óra munkát igényelne. Ekkor még nem is beszéltem az oktatásügyről.
  Vannak olyan feladatok, (pld. Brüsszelben) ahol a miniszternek kell képviselnie a területét, de van neki 5!!!! Ráadásul 71 éves és már nem lesz fiatalabb. Elképesztő fizikai megterhelés lesz...”
 • 112. dodó 2010. május 04. 12:35
  „Az, hogy ez a Fellegi a magyar média egyharmadát tulajdonló és befolyásoló milliárdos médiamogul, még elmegy...
  ...De, hogy kilós arany dávid csillag lóg a nyakában?...”
 • 111. jq 2010. május 04. 11:22
  „Mi az a Miniszterelnökség? Ilyen intézményről még nem hallottam. A Miniszterelnöki Hivatalra gondolnak?”
 • 110. csonakos 2010. május 04. 11:14
  „hamarosan beindul az orbáni centralizáció! Remélem észre veszitek majd, ha nem írogathattok "büntetlenül" egy fórumon sem! megy majd a megfigyelés és a telefonok, emailek lehallgatása, figyelése! Nesze neked demokrácia!”
 • 109. frakk 2010. május 04. 10:40
  „Kérlek benneteket a sok bírálat előtt legyetek már kis türelemmel. Jelenleg még mindig Bajnai kormány van, ha egyesek ezt nem tudnák!!!. Mit türelmetlenkedtek, ha eddig 8 évig éppen a most leginkább türelmetleneknek minden jó , és szép volt. A Fidesz kormány még kb 2 hét mire tényleges szerepre jut.
  Nem a miniszterek száma határozza meg a tárcák megfelelő súlyosságát, képviseletét, hanem a tettek. gyurcsánynak hiába volt külön Hiller minisztere az oktatásra, ha az oktatás az elmúlt 8 évben nem töltötte be a kívánalmakat. Réthelyi M valóban jónak tünik a több poszt összevonására, hiszen ő ismeri az egészségügyet is az oktatást is, hiszen rektor is volt. Amit hiányolok a kormányból , és az előző kormányból is (ill Mszp), hogy Műszaki szakembereket nem látok irányító posztokon. Ámbár lehet, államtitkári szint körül ezek is megtalálhatóak. A miniszteri szint úgyis csak aláíró szerep sokszor, a tényleges munkát államtitkárok végzik”
 • 108. Yossarian 2010. május 04. 10:07
  „ezeknek a fazonoknak az IQ hányadosa együtt sem éri el a zérust.
  ez egy szörnyű brigád. ezekre egy lyukas zoknit se szabadna bízni, nemhogy az országot.
  sötét jövő elé nézünk.
  dehát nincs más.”
 • 107. Nahát! 2010. május 04. 09:28
  „99. krisztoballit, nem tetszik, hogy új irány, régiekkel?

  Igen , új irány a hazug tolvajok korszaka után.
  Akár az Antall-kormányból ismert (akkor második vonalbeli) emberek is lehetnek köztük.

  Csak az akkori és a korábbi fideszes korszak naivitása nélkül,
  erőt felmutatva, nagyobb felhatalmazással, közhasznúan dolgozni.

  Egészen biztosan a mostani (és a kommunista kor óta fennmaradt)
  kiváltságosak hatalmas tiltakozása közepette.”
 • 106. r 2010. május 04. 07:21
  „Orbán Viktor: gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár Orbán Győző: párttitkár Kövér László: KISZ-titkár, MSZMP KB T.tudományi Int. munkatárs, Rogán Antal: KISZ-titkár, Deutsch Tamás: KISZ-titkár Varga Mihály: KISZ-titkár Stumpf István: MSZMP-tag, Hazafias Népfront alelnök Járai Zsigmond: MSZMP-tag, Martonyi János: MSZMP-tag, Matolcsy György:MSZMP-tag, Chikán Attila: MSZMP-tag Fónagy János: MSZMP-tag Pintér Sándor: MSZMP-titkár Mikola István: Hazafias Népfront alelnök Kerényi Imre: MSZMP alapszervezeti titkár!”
 • 105. egyszegedi 2010. május 04. 06:37
  „N.P., amit keresel az benne van a Nemzeti erőforrásokért felelős tárcában, amit Réthelyi Miklós vezet. Ő nyilatkozta, hogy kevesebb pénzből kell gazdálkodnia, mint eddig volt. Ő egészségügyi szakember, azt biztosan előnybe fogja helyezni. Mivel szemben? Az oktatással, a sporttal, a szociális és munkaüggyel szemben. Azzal szemben, amire oly nagyon vártak sokan. Egyébként ezzel a felállással a tényleges miniszterelnöki teendőt Navracsis fogja végezni. A végső cél két év múlva Orbán megkoronázása, vagyis ő lesz a köztársasági elnök akkor. Addig valamelyik pártkatonája lesz, aki önként és dalolva adja adja át a helyét. Ezért jó lenne Sólyom továbbra is, hátha valamilyen módon felemelné a szavát az esetleges alkotmányellenes lépések miatt.”
 • 104. N.P. 2010. május 04. 05:29
  „Engem igazából ami nagyon zavar az az aránytalanság. Van a hadügynek önálló minisztériuma, de az ország számára sokkal de sokkal fontosabb, és a költségvetésben is lényegesen hangsúlyosabb területeknek (egészségügy, oktatás) nincs...”
 • 103. Sportplusz 2010. május 04. 00:40
  „.. Pintér Úr ... belügyminiszter..???!!! hm..”
 • 102. 648452 2010. május 03. 23:35
  „Logar! Ha jó pártkatona leszel, akkor ingyen utazhatsz majd a BKV-én és ingyen sör is lesz! :)”
 • 101. szilléri 2010. május 03. 23:22
  „Logaritmus !
  Személyes sértésnek veszem, hogy Fideszesnek neveztél ! Még egy sört sem vagyok hajlandó meginni veled !
  Na jó ez vicc !
  Tényleg nem vagyok fideszes, de ez a legkisebb rossz perpillanat !
  Ez van ! Elkúrtuk ! Mi ez ?
  A kommunistakiáltvány, vagy Gyurcsány idézet ?”
 • 100. 648452 2010. május 03. 23:15
  „98. hozzászólás Logaritmus 2010.05.03. 22:50
  A Népszabadságból idéző Logaritmus nem én vagyok, a HírTV-ből sem idéztem.
  MSZP tagoktól szoktam idézni, mint pl. Szűrös Mátyástól:

  ""az MSZP a nagytőke érdekeit szolgáló neoliberális párt"
  "az SZDSZ eleve azért volt erősen antikommunista, hogy az első választásokon minél több szavazatot szerezzen. Az SZDSZ nem egyszerűen koalíciót kötött a szocialistákkal, hanem rájuk telepedett. Horn Gyula nem egyszer panaszkodott nekem, hogy az MSZP-n belül is nagyon erős a neoliberális lobbi, Vitányi, Szekeres, Kovács László hatalma." (Szűrös Mátyás)

  Szűrös Mátyás szerint az MSZP nem szociáldemokrata, hanem egyszerre bolsevik jellegű és a nagytőke érdekeit szolgáló neoliberális párt.”
 • 99. jozko 2010. május 03. 23:09
  „Kedves Fidesz és OV rajongók! Egy rég olvasott versrészlet jutott eszembe:...a királylány: mese, János! Hogyha akarsz találkozni mesebeli királylánnyal-hadakozzál a sárkánnyal! Én, amint itt már többször is jeleztem a Fórumon, el nem kötelezettként figyelem a pártok /és szimpatizánsaik/ küzdelmét. Van itt sok okos vélemény. Mert ugye, milett volna ha /még függetlenként is azt mondom Isten őrizz/ teszem azt az Mszp felé billen a túlsúly? Ugyanígy a SZÁZAK BANDÁJÁBÓL, a tőkefelhalmozásban élen járó, de magukat szocdem munkásvezérnek kikiáltó körből válogatott volna egy szoci kormányfő!El kell ismernem /ha el nem is fogadom/: a pénz beszél. a hatalomba beemelt urak súlyát, tekintélyét a vagyonuk, a státuszuk határozza meg. Nekik a politika jó befektetés, és ezt szerintem nem is titkolták. Ha a nagy játszmáikból a népnek is leesik valami-örülhetünk. Ha nem-rosszul választottunk-mert mintha lett volna igazán kikből!?”
 • 98. krisztoballit 2010. május 03. 23:04
  „Mi is volt a kampányszlogenjük? Új irány?
  Hát igen... a régi arcokkal... kíváncsi leszek én arra az irányra.”
 • 97. Logaritmus 2010. május 03. 22:50
  „96. hozzászólás 648452
  97. hozzászólás szilléri

  Szerintem a normális embernek nem csak az egyik párt bűnei bűnök, és nem nézi el, ha a saját nézeteit képviselő párt egyes tagjai lopnak, csalnak, közvagyont sajátítanak ki. Kedves 648452, ha csak a HírTV-nek hiszel, szemellenzős és egyoldalú képet kapsz a világról ahol minden fideszes szent, és minden nem fideszes maga az ördög. Szabadítsd fel magad, ne legyél droid.”
116 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horror Kőbányán! Betonvasak nyársaltak fel egy munkást

A férfi 4-5 métert zuhant, majd két betonvas átszúrta a mellkasát a Kőbánya-Kispest metróállomásnál zajló építkezésen. Túlélte. Tovább olvasom