Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Az újságírók szerint a magyar sajtó elfogult

Az Uniomedia kommunikációs ügynökség és a Nézőpont Intézet közös felmérése szerint a magyar újságírók döntő többsége politikailag elfogultnak, alulfizetettnek, túlterheltnek, széthúzónak, korrupcióval fertőzöttnek és motiválatlannak látja kollégáit, illetve szakmáját.
A Médiatükör című, második alkalommal készített átfogó online felmérés szerint - amely 2010. február 15. és március 7. között készült 200 újságíró válaszai alapján készült - a tavalyi évhez képest tovább romlott a média feddhetetlenségének, függetlenségének és a szakma anyagi helyzetének megítélése az újságírók körében - olvasható az Uniomediának az MTI-hez vasárnap eljutatott, a vizsgálatot összegző közleményében.

Az újságírók a problémák legfőbb felelősének a kiadókat, tulajdonosokat tartják - a válaszadók 84 százaléka írta ezt, a második helyen saját felsővezetőiket hibáztatják, a politikusok ebben a rangsorban "csak" a harmadik helyen állnak.

Az MTI-hez eljuttatott felmérés kiemeli: a média politikai függetlenségével a megkérdezettek alig 3 százaléka, az újságírók jövedelmével alig 4 százaléka elégedett. Az egyértelműen elégedetlenek aránya ezzel szemben a függetlenség kérdésében 71 százalék, míg a szakmát alulfizetettnek érzők aránya az egy évvel korábbi 47 százalékról 68 százalékra emelkedett.

Az egyetlen kedvező változás, hogy az újságírók jobban informáltnak érzik saját szakmájukat: tavaly ezt a válaszadók 25, az idén már 36 százaléka mondta jellemzőnek.

A felmérés szerint az újságírók többsége túlterheltnek és alulfizetettnek érzi magát, a politikai függetlenségre és a feddhetetlenségre adott válaszok aránya azonban a szakma általános megítélésének az ellenkezője: a válaszadók 62 százaléka politikailag függetlennek tartja magát és saját munkáját.

A szakterületek bontása alapján még a politikai újságírók között is többségben vannak azok, akik úgy látják, hogy "politikai elvárásoktól függetlenül" tudósíthatnak. A politikai függetlenség hiányáról a teljes szakmán belül a válaszadók 10 százaléka, a politikai újságíróknak pedig 18 százaléka számolt be.

A felmérésben részt vevők 81 százaléka magát feddhetetlennek mondta; alig öt százalék vallotta ennek az ellenkezőjét.

A tavalyi kutatáshoz hasonlóan ugyanakkor rendkívül sokan, a válaszadók 56 százaléka állította: van tudomása arról, hogy valamely kollégája rejtett ellenszolgáltatást fogadott el egy cikk megjelentetéséért. Erre a kérdésre nemmel válaszolt 24 százalék. De idén már minden ötödik megkérdezett kitért a válaszadás elől, ez a szám drasztikus növekedés az előző évihez képest.

A média színvonalának általános megítélése az újságírók körében továbbra is kritikus: mintegy ötször annyian tartják színvonaltalannak, mint színvonalasnak a magyar sajtót. A felsővezetők között a pozitív válaszok aránya 19, a beosztott újságírók körében viszont alig 3 százalék.

A megkérdezettek szerint a média legfontosabb feladata, hogy elfogulatlan, korrekt tájékoztatást nyújtson, ám a válaszadók mindössze 7 százaléka látja úgy, hogy a magyar sajtó ezt a feladatát be is tölti. A többség - a felmérésben részt vevők 71 százaléka - szerint ezzel szemben elsősorban a tulajdonosok elvárását szolgálja ki.

Olvasóink írták

 • 11. Agyalapi 2011. március 14. 14:16
  „Vajon pl. Németországban miért tüntetnek a magyar sajtószabadságért?”
 • 10. macs 2011. március 14. 13:11
  „"A megkérdezettek szerint a média legfontosabb feladata, hogy elfogulatlan, korrekt tájékoztatást nyújtson, ám a válaszadók mindössze 7 százaléka látja úgy, hogy a magyar sajtó ezt a feladatát be is tölti."
  Ha tudják hol vannak a problémák, miért nem próbálnak meg változtatni? Megéri eladni a szakmai becsületüket?”
 • 9. zoltanszabo 2011. március 14. 11:04
  „T. 8. Sajnos igazad van ! Minden témába vágó hozzászólásomat KITÖRLIK ??????? vajon miért ??? nem írok csúnya kifejezéseket. --csak a valóságot , az életből merítem a hozzászólásaimat.”
 • 8. cyt 2011. március 14. 10:07
  „Az nem baj, ha valami vagy valaki elfogult; az a baj, ha NINCS EGYENSÚLY. Ha mindig mindenki megtalálhatja azt a sajtóterméket, ami kielégíti érzéseit, vágyait, hangulatát, akkor a fene bánja azt, hogy valami elfogult-e vagy sem. Ne legyen azonban semmi és senki trágár, ízléstelen, hazug, rágalmazó, stb. ... azaz legyen morál minden oldalon. Ha van morál és egyensúly, akkorlehet elfogultság is. Azaz EMBERIESEN kellene mindent csinálni.”
 • 7. Falcao 2011. március 14. 06:58
  „A dm is elfogult nem kicsit.Csak ők a cigányokat babusgatják.”
 • 6. deszkás 2011. március 13. 21:40
  „Több városban és országban tüntetés készül a médiatörvénnyel kapcsolatban. (ezek a komcsikok má megint...)”
 • 5. Csonka László 2011. március 13. 20:07
  „+ meg tán az önkormányzatunk, anyagiakban is támogat ????????????????????????????????????????????”
 • 4. Csonka László 2011. március 13. 19:45
  „Ahogy hallatom, az önkormányzati cégeknél, kötelezően rendelni kel, "hős" újságunkat!”
 • 3. Csonka László 2011. március 13. 19:43
  „A konkurens hírportálról írt hozzászólásom, moderálva !!!!!!! Teljesítményben fizetnek ??????”
 • 2. queenmargareth 2011. március 13. 19:11
  „a magyar sajtó, mint ez csak a fidesz éltetését engedi, ha mást mersz írni, vagy igazat, kit hogyan korrumpáltak, azonnal kitörlik magyarázat nélkül.ezt is kifogják.”
 • 1. unknown 2011. március 13. 15:23
  „1. 9349779 2011.03.13. 15:10
  "A magyar sajtó fél és ezt az új párt elis várja. ..."

  A magyar sajtó azért fél, mert tájékozatlan, alulképzett, szűklátókörű... Mert kevés közöttük a Mikszáth Kálmán. Az új párt nem vár el senkitől semmit. Mindenki önmagát adja. Persze csak úgy duzzadnak az önhittségtől, az önelégültségtől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Miskolcon

Miskolcon elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Tovább olvasom