Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Az undi horvátok jubileumi bálja

Immáron tizedik alkalommal tartották meg az elmúlt szombaton az undi horvátok bálját. Az esemény jó alkalom volt arra is, hogy a rég nem látott barátok, ismerősök találkozhattak egymással.
Telt házzal, fergeteges hangulatban, vasárnap hajnalban ért véget az undi horvátok bálja. A mulatságot ezúttal Hegykőn, a Tornácos étteremben tartották meg. A kihallatszó zene és a jókedv a szállóvendégek figyelmét is felkeltette, olyannyira, hogy többen érdeklődtek, mit is ünnepelnek a különteremben. A szórakozás mellett azonban jutott idő beszélgetésre is.
Az országos horvát kisebbségi önkormányzat elnöke, Karagity Mihály a Kisalföldnek elmondta, március közepétől új testület áll majd fel. – A gradistyei horvátok tíz elektort küldhetnek a 39 fős országos választmányba – folytatta. – Az pedig különösen fontos számunkra, hogy Győr-Moson-Sopron megyében is megalakulhat a kisebbségi önkormányzat. Jómagam három cikluson át voltam az országos önkormányzat elnöke, így a mostani választáson már nem indulok. Az új vezetőség munkáját viszont segíteni szeretném. Emellett Horvátország tiszteletbeli konzulja vagyok, így ezeket a teendőket is el kell látnom. Feleségem undi származású, megfordult a fejünkben a hazaköltözés gondolata. Lenne időm befejezni a megkezdett írásaimat.
A térségünkbeli horvát nemzetiségi egyesületeknek, szervezeteknek különösen mozgalmas évük volt a 2006-os. Szerepeltek fesztiválokon, táborokban, felléptek szerte az országban. Pilsits Máriától, a Magyarországi Gradistyei Horvátok Szövetségének elnökétől megtudtuk, meghívást kaptak az unió kisebbségi ügyeivel foglalkozó szervezet, a FUEN által szervezett konferenciájára. – Fő feladatunk, hogy programokat szervezzünk mind az iskolásoknak, mind az idősebb korosztálynak – tette hozzá. – Így idén is lesz tamburatábor, valamint zarándoklat.
Amíg beszélgetünk, már javában tart a bál, a felajánlásoknak köszönhetően rengeteg tombolatárgyat sorsolhatnak ki. El is tart egy ideig, míg mind gazdára talál, hogy aztán elkezdődhessen a tánc. A zenét a szentpéterfai Pinkica együttes szolgáltatja. Jó házigazda módjára mindenkivel elbeszélget Koloszár István, a Veseli Gradiscanci ének- és tamburazenekar vezetője. Megtudjuk, az egyesület immáron harminchárom éve megszakítás nélkül működik. Nagy tervük, hogy felkutassák az Undon még élő népszokásokat, csokorba szedjék őket és mindezt videofilmen örökítsék meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

német vb-arany

kézilabda

A házigazda német válogatott nyerte a férfi-világbajnokságot, miután a… Tovább olvasom