Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Az ünneplés veszélyei

Karácsony után az újévi ünneplésre készülünk. Az ünnepi készülődés és ünneplés közben azonban ne feledkezzünk el néhány veszélyes dologról. Óvjuk saját és embertársaink egészségét.
A petárdarobbantás a tiltások ellenére is élő hagyomány, pedig bizonyos esetekben akár siketséget is okozhat. A közeli és nagy hangosságú robbanáskor úgynevezett dörejártalom alakulhat ki. A hirtelen robbanás hatására a belső fül sérül, és halláscsökkenés, fülcsengés, vagy akár teljes süketség alakul ki. Főként kisgyermekek és idősebbek veszélyeztetettek, sérülékenyebbek.

A szilveszterkor repkedő pezsgősdugó jobb esetben csak a csillárt lövi le, rosszabb esetben az áldozat elveszítheti akár a szeme világát is. Ennek megelőzése céljából a pezsgősdugót lehetőleg az üveg tartalmának felrázása nélkül távolítsuk el úgy, hogy az üveg száját ne fordítsuk a velünk ünneplő emberek felé. Magunk se nézzünk felülről a dugóra, az asztalra állított üveg fölé hajolva.

Úgy tapasztaljuk, még nem tudja mindenki, hogy a kemény növényi magvak (dió, mogyoró stb.) fogyasztása veszélyekkel járhat. A „félrenyelés" veszélye főként kisdedkorú gyermekeinket fenyegeti. Ilyenkor a diódarab nem a nyelőcsőbe, hanem a légcsőbe kerül.

Elősegítő tényezők: A táplálék és a levegő útja a garatban kereszteződik.
Arról, hogy a táplálék a nyelőcsőbe, a levegő pedig a légútba kerüljön, bonyolult automatikus rendszer gondoskodik. Ez csecsemő- és kisdedkorban még nem mindig működik tökéletesen. Ez a korosztály nagyon gyakran szenved légúti hurutokban. Az olajos magvak, illóolajok (dió) hatására a nyálkahártyán – főként hurutos állapotban – a vérbőség fokozódhat, ingerlő érzés jelentkezik, ami köhögést okoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom