Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Az urándúsítás felfüggesztésére szólította fel Iránt az EP

Az Európai Parlament szerdán kézfelemeléssel elfogadott állásfoglalásában elítélte Ahmedinedzsád iráni elnök Izrael-ellenes kijelentéseit, és az urándúsítás felfüggesztésére szólította fel Teheránt.
A képviselők elutasították azt a módosító indítványt, amely határozottan elutasította volna a katonai beavatkozást Irán ellen.

Állásfoglalásában az EP ismételten elítéli Ahmedinedzsád elnök Izrael-ellenes kijelentéseit, és kéri, hogy Irán azonnal állíts le a terrorista csoportok támogatását.

Az EP "mély aggodalmát fejezi ki", amiért az iráni hatóságok eltávolították a plombákat egyes nukleáris létesítményekről. A képviselők nincsenek meggyőződve arról, hogy az iráni nukleáris program békés célokat szolgál.

A parlament úgy véli, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség állásfoglalásával összhangban Teheránnak teljesen és tartósan fel kell függesztenie az urándúsítást. A parlament egyidejűleg "felkéri Iránt, hogy gondolja át az urándúsításra tett orosz ajánlatot".

A képviselők támogatásukról biztosították Nagy-Britannia, Franciaország és Németország elkötelezettségét a nukleáris fegyverek elterjedésének megelőzésére. A parlament "felhívja az érintett feleket, hogy tegyenek meg mindent a nukleáris vita tárgyalásos megoldása érdekében".

Az EP 265-340-23 arányban elutasította azt a zöldpárti módosító indítványt, amellyel a parlament kimondta volna, hogy "a válságot nem lehet katonai erővel megoldani", és amellyel a képviselők arra szólítottak volna fel "minden országot, hogy tartózkodjék Irán területi integritásának bármiféle fenyegetésétől és egyértelműen határolódjon el bármiféle megelőző csapástól".

(forrás: Európai Parlament - sajtószolgálat)

euractiv.hu/eurohirek.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyirányúsítanának több utcát

Sziget közlekedési struktúrájának megváltoztatását tekinti a következő három-öt év egyik… Tovább olvasom