Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Az utazási betegség megelőzhető

Az arra hajlamos embereknél utazáskor fellépő rossz közérzet, hideg verítékezés, szédülés, fejfájás, émelygés, hányinger, hányás esetén beszélhetünk mozgásbetegségről (légi- vagy tengeribetegségről).
Az arra hajlamos embereknél utazáskor fellépő rossz közérzet, hideg verítékezés, szédülés, fejfájás, émelygés, hányinger, hányás esetén beszélhetünk mozgásbetegségről (légi- vagy tengeribetegségről). A panaszok általában aránylag hirtelen jelentkeznek, egészséges egyéneken is lassan, fél-egy nap alatt szűnnek meg, így tönkretehetik üdülésünk egy napját.

A mozgásbetegség orvosi elnevezése a kinetózis, a köznyelvben légi- vagy tengeribetegségként ismert. Aki már volt rosszul egy hajó imbolygó fedélzetén, annak nem kell bővebben magyarázni, miről van szó. Előfordulhat egyéb járműveken (autó, busz, vonat) való hosszabb utazáskor is, ha gyakoriak a hirtelen gyorsítások, fékezések, illetve irányváltoztatások vagy csak egyszerűen zötyögős az út. Ugyanez az élettani alapja a forgásbetegségnek, mely a vidámparkokban (körhinta, hullámvasút stb.) jelentkezik.

Rossz közérzet

A mozgásbetegség végső oka a belső fül egyensúlyszerv izgalma, melyet a változó irányú gyorsulások hoznak létre. Emellett szerepet játszik az is, hogy egymásnak ellentmondó ingerek érik a látó-, egyensúly- és tapintószerveinket. A légibetegség kezdeti tünetei (verítékezés, rossz közérzet) hasonlíthatnak a vércukoresésnél (hipoglikémiánál) tapasztaltakhoz. Inzulinos cukorbetegeknél a két állapot elkülönítésében az utazás alatti vércukor-önellenőrzés segít.

A hajlamosító tényezők között első az életkor, kisgyermekkorban a leggyakoribb, ekkor a leghevesebbek a tünetek is. Felnőttkorra általában „kinőjük", mivel az élet folyamatosan „edzi" egyensúlyszervünket. Jó néhány esetben azonban a hajlam egy életre megmarad. A heveny megbetegedések, a betegségből való lábadozás, fáradtság, másnaposság, dohányzás, fülledt levegő egyértelműen provokálhatják a tüneteket olyanoknál is, akiknek korábban soha nem volt ilyen rosszullétük.

Az érzelmi tényező (félelem, szorongás) főleg sugárhajtású repülőgépen utazóknál lehet kiváltó ok, pedig itt kevesebb inger éri szervezetünket, mint egy városi buszon. A mozgásbetegség megelőzésére az utazás előtt legalább egy órával kell bevenni az erre alkalmas gyógyszert.

Tilos az alkohol

Hazánkban ilyen például a vény nélkül is kapható dimenhydranat, mely tabletta, illetve végbélkúp formában van forgalomban. Emellett szigorúan tilos az alkoholfogyasztás. Mellékhatásként álmosság léphet fel.
Zöld hályog és vizelési zavarok esetén ellenjavallt az alkalmazása. Hajlamos egyének az utazás előtt és alatt kerüljék a gázképző étel és ital, az alkohol, a kávé fogyasztását, valamint a dohányzást. Ha lehet, ne utazzanak soha fáradtan, kialvatlanul, másnaposan, betegen, valamint éhgyomorral, de telivel sem.

Nézzék a horizontot

Az indulás előtt 2-3 órával fogyasszanak valamilyen könnyű ételt. Lehetőleg menetirányban, a jármű súlypontja közelébe üljenek, mert itt a legkisebbek a mozgásbetegséget provokáló változó irányú gyorsulások. Ez repülőn a szárnyak vonalában, buszon az első tengely mögött, hajón a legalsó szinten, középtájon, személyautóban az első ülésen van. Irányítsák arcuk felé a szellőző hideg levegőt. Tekintetüket fordítsák menetirányba, nézzék a horizontot, így a legkisebb az imbolygás érzete. Ha már enyhe panaszaik vannak, kerüljenek minden felesleges, hirtelen fejmozdulatot, fejüket hajtsák kissé hátra, támasszák szilárd felületnek, szemük maradjon nyitva. Néhány korty hideg, nem szénsavas üdítő, egy kis keksz jótékony hatású lehet. A hányingert és a hányást a B6-vitamin is szüntetheti. Remélhetőleg, ha betartják a megelőző rendszabályokat, kellemes utazásokban lesz részük.

Dr. Strényer Ferenc belgyógyász, kardiológus főorvos
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök ébresztették az elaludt betörőt

A polc alatt aludta az igazak álmát egy betörő a Borsod - Abaúj - Zemplén megyei Mályiban, amikor a… Tovább olvasom