Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Az utolsó mészoltók is visszaadták az ipart

Csorna egyetlen mészoltó házaspárja júliusban hagyott fel a mesterséggel. A ma már feledésbe merülő foglalkozás néhány évtizeddel ezelőtt még nélkülözhetetlen volt az építkezések, festések során.
Gulyás István és felesége, Annus néni a hatvanas éveikben járnak. Még a szüleiktől tanulták a mészoltást, hiszen annak idején mindenki maga készítette el otthon a meszeléshez szükséges alapanyagot. Csorna környékén ők voltak az elsők és egyetlenek, akik ipari mennyiségben készítettek oltott meszet.
A mészégetőből elhozott forró, szárított meszet először elraktározták, másnap leoltották, azaz vízzel felhígították, majd pépesre keverték – kezdetben kézzel, majd géppel –, és speciálisan kialakított mészgödrökben tárolták legalább másfél hónapig, amíg ki nem hűlt. Csak azután kerülhetett sor a csomagolásra. A feladat fizikailag és szellemileg is nagy odafigyelést kívánt, hiszen a folyamat igen veszélyes.
– A közel százfokos mész könnyen okozhat égési sérüléseket, ha az ember csak egy pillanatra is nem figyel. Hallottunk olyan esetről is, hogy valaki beleesett egy mészoltó gödörbe és szörnyethalt. Hála istennek, nálunk a harmincnyolc év alatt semmilyen baleset nem történt – mondta Pista bácsi.
Gulyásék általában ötven mázsa meszet oltottak egy-egy alkalommal, ami egy egész napot is igénybe vett.
Az oltott mész előállítása nem könnyű munka és egyáltalán nem női kezeknek való. Gulyás István felesége, Annus néni mégis ezt választotta és a kezdetektől fogva segítette férjét az embert próbáló munkában.
A házaspárt hamar megszerették az emberek, rengeteg visszajáró vevőjük volt. A szegényeken a maguk módján próbáltak segíteni. Előfordult, hogy hitelbe adták a meszet és persze akadtak olyanok is, akik visszaéltek a jóindulatukkal és a színüket sem látták többé.
– Az emberekbe vetett bizalmunknak lettünk az áldozatai – mondták Gulyásék.
Harmincnyolc éven át a mészoltás jelentette számukra a megélhetést, ezért érthető, hogy a nehézségek ellenére most fájó szívvel adták vissza az iparengedélyt. Az utolsó oltás tavaly volt.
– Sok-sok évig mi láttuk el a környékbeli települések Tüzépjeit, a szobafestőket és persze a magánembereket is, de az utóbbi időben már csak azok jöttek, akik ragaszkodtak hozzánk, vagy a szegényebbek, akik nem tudták kifizetni a kicsit egyszerűbben kezelhető, ám jóval drágább bolti árut. Amikor az emberek megtudták, hogy abbahagyjuk a munkát, sokan vittek tőlünk meszet még egyszer, utoljára – emlékezett Annus néni. Pista bácsi hozzátette: – A kapunk egyik fele ma is nyitva áll, ahogy eddig, hiszen még most is jönnek a vevők, de már üres kézzel kell hogy távozzanak. Sajnos felettünk és a mészoltás felett is eljárt az idő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzött

az ETO KC

Kézilabda

A férfiaknál hagyomány, hogy augusztusban megrendezik a Balaton-kupát.… Tovább olvasom