Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Az utolsó óráig - Hitler titkárnőjének visszaemlékezései

A film egy olyan embernek a története, aki azáltal, hogy képes volt elgondolkodni és változtatni életén, készen állt tanulni hibáiból és tudatosította magában múltbéli hibáit.
Amint felkészült arra, hogy feldolgozza és a nagy nyilvánosság előtt is felvállalja múltját, azután érezte magát késznek arra, - saját bevallása szerint - hogy életétől is megváljon.
rendező: André Heller, Othmar Schmiderer

forgatókönyvíró: Othmar Schmiderer, André Heller
operatőr: Othmar Schmiderer
szereplő: Traudl Junge
producer: Danny Krausz, Kurt Stocker
vágó: Daniel Poehacker
interjú: André Heller
A film sztorija

A Bukás - Hitler utolsó napjai c. film záró képsora a Traudl Junge visszaemlékezéséből készült dokumentumfilmből való, amely ezúttal teljes egészében kerül bemutatásra a hazai mozikban.

Traudl Junge 1943-tól a náci birodalom összeomlásáig volt Adolf Hitler egyik személyi titkárnője. Dolgozott a főhadiszálláson a Farkaslakban, az obersalzburgi Berghof-ban és a berlini különvonaton. 1944-ben szemtanúja a sikertelen Stauffenberg-merényletnek; a háború utolsó napjait és a Führer öngyilkosságát a Führerbunker-ben, a körbezárt fővárosban élte át. Hitler Traudl Jungenek diktálta le végrendeletét.

Ebben a filmben nyilatkozik először Traudl Junge nyilvánosan az életéről, vall önmagáról. Beszél müncheni gyerekkoráról, a véletlenekről és az életkörülményekről, amik először Berlinbe "A Führer Kancelláriájába" majd később mint személyi titkárnőt a Farkaslakba vezették. Beszámol a napi eseményekről, amelyek barátságos banalitása abszurd ellentmondásban van a náci hatalom népirtó politikájával.

Az utolsó óráig nem bocsátkozik spekulatív történelem-értelmezésekbe Hitler személyével kapcsolatban. A filmben tanúi lehetünk, ahogy Junge asszony a nemzetszocializmus dühödt ellenzőjévé lép elő, valamint ahogyan arról vall, hogy soha nem tudta magának megbocsátani akkori naivitását, nemtörődömségét. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - nadja

"Úgy hiszem, hogy a rendező, a nénikét bármi nemű felelősségre vonás nélkül, a felsorolt tulajdonságokon keresztül próbálta meg bemutatni, és talán értelmezni, magyarázni a szolgalélek cselekedeteit. Ezeknek nem lenne szabad érveknek lenniük? ilyen esetben nem.

A szépen megőszült néni egyebet sem tesz, mint fiatalságára hivatkozva menti a menthetőt, vagyis jelenét, vélt és valós igazságait, és talán unokái jövőjét.

Minden tiszteletem az időseké, a békességben megöregedetteké. Mégis... ki hogyan öregszik meg?... Miért nem lelem ebben az asszonyban a bölcsesség legapróbb szikráját sem? Sok mindent megélt és lásd, túlélt? Félelmet érzek és önigazolási - önfeloldozási vágyat vagy kényszert - ha van értelme, létjoga a szónak."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madagaszkár

Mi történne, ha négy állatot egy New York-i állatkertből valódi dzsungelbe tennénk át? Tovább olvasom