Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Az üzleti szektor közérzete javult, a fogyasztóké stagnál

Az üzleti szektor várakozásai egyértelműen javultak, a fogyasztók közérzete viszont legfeljebb stagnálást mutat februárban - derül ki a GKI gazdaságkutató által az Európai Unió támogatásával készített februári felméréséből.
A GKI konjunktúra indexén belül a fogyasztói bizalmi index tavaly a nyár végéig folyamatosan javult, az ősztől kezdődően azonban ismét romlott, decembertől februárig pedig megint jobb adatokat mértek, amelyek azóta stagnálást mutatnak. Január óta romlott a lakosság várakozása saját pénzügyi helyzetének 12 havi megítélésében, de ez is sokkal jobb, mint amilyen egy évvel ezelőtt volt. Változatlan a lakosság rövid távú megtakarítási képességéről alkotott vélemény, de csökkent a munkanélküliség növekedésétől való félelem, miként az inflációs várakozás is. Romlott viszont a háztartások saját anyagi helyzetükről alkotott véleménye.

Az üzleti szektor minden ágazata optimistább viszont az év elején az elmúlt hónapokhoz képest. Az építőipar például a tavalyi nagy visszaesés után kimászni látszik a gödörből, a rendelésállomány megítélése erre vall. A foglalkoztatási várakozások viszont tovább romlottak Az áremelési szándékok nagyjából követik a gazdasági folyamatokat. A malomipari, a bőr- és cipőipari cégek kétharmada tervezett februárban drágítást, a vegyi alapanyagokat előállítóknak fele. Árcsökkentésre számítottak a híradástechnikai vállalatok, és - némiképpen meglepően - a hús-, hal- és baromfifeldolgozók, noha a jelek szerint az élelmiszerek terén elhúzódó magas árakkal lehet számolni. Az építőiparban szerényebbek az áremelési tervek, ami érthető, mert keresleti oldalon kemény anyagi korlát tapasztalható változatlanul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap éjfélkor elkezdték lebontani a Kossuth téri kordont

Vasárnap éjfélkor elkezdték a rendőrök lebontani a Kossuth téren és a környező utcákban felállított… Tovább olvasom