Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Az üzletkötő a vállalat szent tehene

A vállalatvezetők által jobbára túlértékelt "sales részlegek" munkatársai a Nemzetközi Termelékenységi Tanulmány című felmérés szerint csupán munkaidejük tizedét töltik ténylegesen értékesítéssel.

Annak ellenére, hogy a nemzetközi termelékenységi szint lassú, egyszázalékos növekedése figyelhető meg, a munkaidő 38 százalékát, azaz évente közel 85 napot improduktívan tölt minden munkavállaló - olvasható a Czipin and Proudfoot Consulting által immár tizedik alkalommal elkészített Nemzetközi Termelékenységi Tanulmányban. Eszerint a magyar vállalatoknál a termelékenységi problémák következtében kiesett munkanapok száma eléri a 104-et, ami 59 százalékos termelékenységi szintet takar, szemben az optimálisnak tartott 85 százalékos mutatóval.

Mivel foglalkoznak az értékesítők?

A források
A Czipin & Proudfoot Consulting tizedik alkalommal elkészített nemzetközi termelékenységi tanulmánya tíz ország, köztük Németország, Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Magyarország, Csehország, az Egyesült Államok, Dél-Afrika, Ausztria és Ausztrália termelékenységét és a termelékenység-növekedésének akadályait vizsgálta. A tanulmány alapját a Czipin & Proudfoot Consulting által végzett - 100 projektből származó - 1668 részletes tanulmány, valamint a Gallup által végzett reprezentatív felsővezetői közvélemény-kutatás adja. 
Kiemelten vizsgálta a Nemzetközi Termelékenységi Tanulmány a vállalatok értékesítési tevékenységének hatékonyságát. A tanulmány eredményei szerint nincs jelentős elmozdulás az értékesítés legfontosabb eleme, az aktív értékesítésre fordított idő tekintetében. Az értékesítési folyamat gerincét alkotó aktív értékesítés az értékesítésre fordított összes időnek mindössze 10 százalékát teszi ki, miközben a vezetők általában úgy gondolják, hogy a vállalat értékesítési csapata hatékonyan tölti munkaidejét.

A tanulmány ugyanis összehasonlítja a vezetők körében végzett közvélemény-kutatás adatait a dolgozók körében végzett felmérésekkel. Ebből világosan kiderül, hogy jelentős a különbség az értékesítés vélt és valós hatékonysága között. A vezetők 24 százaléka például nem tudja, hogy értékesítéssel foglalkozó beosztottjai mennyi időt töltenek értékesítéssel, egyharmaduk pedig azt hiszi, hogy üzletkötői idejük több mint felében ezzel foglalkoznak. A vezetők kétharmada gondolja úgy, hogy értékesítő csapata “jó" vagy “kiváló". A felmérés alapján ez a vélemény nincs összhangban az értékesítők valós hozzáértésével.

Haszontalan órák

Gyenge a vezetés
A termelékenység csökkenésének legfontosabb oka – a tanulmány szerint - a gyenge vezetés. 2004-ben az összes elvesztegetett idő majdnem háromnegyed része ehhez köthető. Ez azt mutatja, hogy az egymást követő évek alatt folyamatosan romlott a vezetői teljesítmény. A termelékenység-csökkentő tényezők között a nem megfelelő munkamorál és az IT-problémák háttérbe szorultak, míg a kommunikációs problémák szerepe nőtt. 
Egészen más képet kapunk azonban a termelékenységről, ha országonként a helyi éves munkaórák számának különbségét is figyelembe véve számoljuk át a kiesett munkanapokat. Ebből az tűnik ki, hogy Magyarország és Spanyolország pazarolja el a legtöbb munkaórát évente, és nekik van a legjobb lehetőségük a javulásra a gazdasági fejlettségük alacsonyabb szintje miatt.

A tanulmány azt is megállapítja ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok sokkal többet profitálhat az elpazarolt munkaidő csökkentéséből, mint Németország. Azért, mert az amerikai alkalmazottak jóval több órát dolgoznak, mint a németek.

A főnök ideje

Nem meglepő, hogy a vezetők kétharmada világszerte úgy véli, idejének legnagyobb részét tervezéssel, intézkedéssel és ellenőrzéssel tölti. Mintegy 20 százalékuk említi, hogy idejének nagy részét kommunikációra fordítja. Csupán 5 százalékuk ismeri el, hogy olyan munkát végez, amit továbbadhatna beosztottjának, és további 8 százalékuk foglalkozik válságkezeléssel vagy problémamegoldással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MiniMax-nap Csornán

Csorna. A Szülőföldünkért Egyesület szervezésében MiniMax-nap lesz a városban holnap a… Tovább olvasom