Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Az x-láb miatt ne aggódjunk

Nem elsősorban esztétikai okok indokolják az x-lábú kisgyermekek tudatos életvitelre szoktatását, sokkal inkább az, hogy ez a probléma később statikailag kihatással lehet több ízületre. Ez a kórkép azonban nem jelent fejlődési rendellenességet.
Egy bizonyos életkorban – általában 3 és 6 év között – halmozottan jelentkező x-láb kialakulását sok szülő túlzott aggodalommal szemléli. Dr. Füzesi Kristóf, a szegedi gyermekklinika sebészprofesszora szerint azonban ez indokolatlan, hiszen nem jelent fejlődési rendellenességet. Ez az a kórkép, amelyre rá lehet mondani, hogy jóindulatú, spontán megszűnik.

Igaz, ha összeérő térdeket és ugyanakkor egymáshoz közelíteni képtelen bokákat látunk, akkor ahhoz már többnyire társul a talp deformálódása is. Azaz általában 3 és 5 éves kor között a lúdtalp – amit a lányok esetében illendőségből csak bokasüllyedésnek nevezünk – is kialakul, hangsúlyozta a professzor. Ezen tünetek értékelésekor nagyon fontos azt megvizsgálni, hogy a sarokcsontok V alakban állnak-e. Ha nem, és nincs „telitalp" sem, csak a térdek állnak kicsit közelebb egymáshoz a kelleténél, akkor nem kezelendő állapotról van szó. Ellenkező esetben viszont foglalkozni kell az x-térddel.

A tanár úr lényegében nem kezelést ajánl, inkább csak egy tudatosabb életvitelt javasol a kisgyermekek számára. A szülőknek fontos ügyelni arra, hogy a lakásban ne járjon mezítláb a kicsi. Egy, a belső lábboltozatot megemelő papucsban közlekedjenek. Ugyanakkor nagyon kívánatos, hogy a kertben, a füvön, és főként a homokban mezítláb legyen a gyermek! Az ilyen talajon járkálás, szaladgálás ugyanis remekül elősegíti ebben a korban a bokasüllyedés felszámolását, amely az x-láb leggyakoribb velejárója. Emellett hasznos a rendszeres, esténkénti torna, amely mezítlábas pipiskedést, lábujjhegyen való járást jelent. Segíthet a lábboltozat erősítésében, megfelelő fejlődésében a balettozás is, amelyre a probléma mielőbbi megszüntetése érdekében célszerű – legalább egy évre – beíratni a gyermeket.

Ha úgy tűnik, hogy mindezek ellenére nem áll be javulás, akkor a kiscipő mindkét sarkának belső részeit egy-egy ék alakú bőrdarabbal meg kell emelni, „talpalni". Az ortopédok által végzett korrekciós csontműtét csak nagyon súlyos esetben indokolt, amelyre azonban nálunk hosszú évek óta nem volt példa.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lízingfélév: félezer milliárd forint

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 2007 első félévében 553 milliárd forint összegű kihelyezést… Tovább olvasom